Zabudnite na mokrú pohromu a pripravte sa na lahodnú chuť! Výborná žemľovka s jablkami a tvarohom
Niektoré jedlá sú natoľko rozšírené, že by ste len ťažko hľadali človeka, ktorý by ich nepoznal. Medzi ne patrí aj žemľovka, ktorá však delí ľudí na dva tábory – na tých, ktorí na tento sladký obed či dezert ku káve nedajú dopustiť a na tých, ktorí ešte nemali tú česť spoznať ju v správnej podobe. Hoci žemľovka vyzerá ako jednoduché sladké jedlo, pravdou je, že k jej dokonalosti treba poznať niekoľko detailov. V nasledujúcom recepte na žemľovku nájdete to najdôležitejšie.
Žemľovka nie je v slovenskej ani v českej kuchyni žiadnou novinkou. Patrí k receptom, ktoré dokážu šikovným spôsobom zúžitkovať prebytočné biele pečivo, no pri pohľade na celý rozpis ingrediencií sa určite nedá povedať, že by bola jedlom „čo dom a kuchyňa dala“. Tzv. sladký chlebový nákyp patrí k jedlám nášho detstva a mnohí z nás sa so žemľovkou pravidelne stretávali aj na stredajších alebo piatkových obedoch v školskej jedálni. Ak chcete, aby bola žemľovka dokonalá, sladká a šťavnatá, je dobré držať sa správneho vrstvenia a pripraviť si plnky, vďaka ktorým sa premení výnimočný chuťový pôžitok.
Aké biele pečivo použiť na žemľovku?
Na domácu žemľovku sa výborne osvedčili biele rožky. Krokom vedľa nebude ani svetlý chlebíčkový sendvič (známy ako veka) alebo svetlý toastový chlieb. Nemusíte sa obávať použiť ani staršiu vianočku, ktorá zostáva prehliadaná na stole. Sladké maslové cesto bude v upečenej žemľovke ešte lahodnejšie.
Najlepšia žemľovka s tvarohom a jablkami – základné ingrediencie
V nasledujúcom rozpise nájdete ingrediencie na prípravu žemľovky z klasických bielych rožkov. Uvedené množstvo je vhodné pre zapekaciu misu s rozmermi cca 20 × 30 cm až 20 × 35 cm a vystačí na približne 6 – 8 porcií. Ak sa chystáte pripraviť žemľovku do menšej misy, pomer surovín si vopred upravte.
Základ žemľovky:
- 10 bielych rožkov
- zmes na namáčanie – 600 ml plnotučného mlieka, 2 žĺtky, 3 lyžice práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru (20 g)
Tvarohová plnka
- 500 g mäkkého tvarohu
- 3 žĺtky
- 4 lyžice práškového cukru
- štipka soli
Jablková plnka:
- 500 g nastrúhaných jabĺk
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 1 balíček škoricového cukru (20 g)
- šťava z ½ citróna
- 50 g sušených hrozienok (podľa chuti)
Ďalšie ingrediencie:
- 150 g masla (na vymazanie zapekacej misy aj na vrch žemľovky)
- strúhanka
- na sneh: 5 bielkov, 1 lyžica kryštálového cukru, štipka soli
Postup, ako pripraviť žemľovku
Hoci je rozpis surovín dlhý, príprava žemľovky nezaberie až tak veľa času. Základom je mať po ruke nakrájané rožky, zmes na namáčanie, všetky plnky (v samostatných miskách) a vhodnú zapekaciu nádobu, ktorá znesie pobyt v rúre vyhriatej 180 °C.
- Z 500 g tvarohu, 3 žĺtkov, 4 lyžíc cukru a štipky soli vymiešame v miske tvarohovú plnku.
- Jablká očistíme od šupiek a nastrúhame ich na strúhadle. V mise k nim pridáme šťavu z polovice citróna, 4 lyžice cukru a balíček škoricového cukru. Podľa chuti pridáme aj sušené hrozienka (vopred aspoň polhodinu namočené vo vode).
- Zmes na namáčanie pečiva pripravíme tak, že do 600 ml plnotučného mlieka rozmiešame 2 žĺtky, 3 lyžice práškového cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Ak časť mlieka (napríklad 250 – 300 ml) nahradíme smotanou na šľahanie, žemľovka bude mať ešte lepšiu chuť.
- Rožky nakrájame na kolieska. Formu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou (dno aj steny).
- Začneme s namáčaním rožkov. Postupujeme rýchlo, kus za kusom – a iba zľahka. Nenechávame jednotlivé kolieska dlho ponorené. Ak sú kolieska dlho v sladkom mlieku, v žemľovke z nich zostane mokrá „kaša“.
- Dno zapekacej misy vystelieme vrstvou rožkov a začneme s vrstvením plniek. Na rožky naložíme časť jablkovej plnky. Po jablkovej plne nasleduje časť tvarohovej plnky a po tvarohu opäť vrstva namočených rožkov. Takto postupujeme, kým sa misa nezaplní. Poslednou vrstvou by mali byť kolieska rožkov.
- Na žemľovku rovnomerne naukladáme tenké plátky masla.
- Žemľovku bez zakrytia vložíme do rúry vyhriatej na 180 – 190 °C a pečieme približne 40 – 45 minút, kým vrchná vrstva nechytí pekný zlatistý nádych.
Žemľovka so snehom pre náročné jazýčky
Chcete žemľovkou pohostiť návštevu alebo si iba urobiť radosť sladkou domácou dobrotu? Slávnostnejší vzhľad získa žemľovka pridaním vrstvy sladkého snehu z vaječných bielkov. A keďže do samotnej žemľovky sa spotrebovalo 5 žĺtkov, niekde poblíž na kuchynskej linke by sa 5 bielkov malo nachádzať…
Sneh na žemľovku pripravíte z 5 vaječných bielkov, štipky soli a 1 lyžice kryštálového cukru. V čistej mise začneme samotné bielky miešať šľahačom. Postupne zvyšujeme rýchlosť a pridáme štipku soli. Vo chvíli, ako sa bielky zmenia na nepriehľadnú penu, začneme pomaly prisypávať cukor. Miešame do vytuhnutia.
Sneh naložíme na žemľovku lyžicou po jej upečení a na približne 5 minút ju ešte vrátime do rúry. Vyberieme vo chvíli, keď začne snehová „prikrývka“ chytať svetlohnedý odtieň.
Žemľovka bez jabĺk? Vyskúšajte tieto druhy ovocia a zaujímavé vylepšenia
Pri žemľovke sa oplatí poznať základný postup. Akonáhle máte za sebou jej klasické prevedenie, môžete sa smelo pustiť do experimentovania. To sa pri domácej žemľovke priam pýta!
- Veľkú chuťovú zmenu dosiahnete vtedy, ak vymeníte klasické rožky za sladkú maslovú vianočku.
- Aj jablková vrstva môže byť nahradená vrstvou z iného ovocia. Výborná je napríklad žemľovka s nastrúhanými hruškami. V zimnom období sa osvedčilo i zavárané ovocie – najmä marhule, broskyne a slivky. V ich prípade už nemusíte jednotlivé kúsky strúhať či miešať s cukrom. Stačí ich iba naukladať, nanajvýš prekrojiť na mesiačiky.
- Nemáte radi tvaroh? Skúste tvarohovú plnku nahradiť plnkou z redšieho vanilkového pudingu.
- Do snehu na žemľovke sa môžu pridať aj 2 lyžice pomletých vlašských orechov.
- Ak máte rešpekt pred krájaním žemľovky (rozpadanie vrstiev), počkajte, kým trochu vychladne. Výmenou veľkej misy za niekoľko menších zapekacích misiek sa dokonca krájaniu viete vyhnúť úplne. Vtedy totiž každú porciu naložíte do misky samostatne a spoločne ich uložíte na rošt alebo do pekáča.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre