Kakao a čokoláda zo stromu. Vypestujte si vlastný kakaovník!
Kakaovník pravý (Theobroma cacao) pochádza z Južnej a Strednej Ameriky. V súčasnosti sa pestuje všade v trópoch ako ekonomicky významná plodina, najmä na Pobreží Slonoviny, v Ghane, Indonézii, Nigérii, Brazílii a ďalších krajinách.
Botanický zázrak
Botanicky je kakaovník veľmi zaujímavý strom. Veď je to naozaj zvláštne, že z „čudného“ útvaru, ktorý vyrastá priamo na kmeni stromu, sa dá vyrobiť taký úžasný nápoj, ako je (nielen v nedeľu ráno) rozvoniavajúce horúce kakao, ktoré si vychutnávajú malí i veľkí, alebo lahodná, pre všetkých maškrtníkov ako stvorená a na jazyku sa pomaly rozpúšťajúca čokoláda. (Ak máte poruke, pokojne si dajte kúsok čokolády a vychutnajte si ju pri čítaní nášho časopisu.)
Najlepší z najlepších
Kakaovník patrí do čeľade Malvaceae – slezovité (v st. lit. Sterculiaceae – kakaovníkovité). Botanici rozlišujú približne 20 pôvodných druhov. Ten najlepší z najlepších je kakaovník pravý. Dorastá do výšky 5 až 8 m. Listy sú striedavé, podlhovasté, eliptické, dlhé do 30 cm, majú tmavozelenú farbu a sú lesklé. Pri pučaní nových výhonkov sa sfarbujú dočervena až bronzova.
Kvietky sú drobné, žlté, s červenkastou stopkou. Vyrastajú priamo na kmeni alebo na starších konároch. Odborne sa tento jav volá kauliflória – kmeňokvetosť. Podobne tvorí kvety napríklad okrasný strom judášovec (Cercis). Kakaovník kvitne takmer celý rok, ale plody prinesie len 1 až 5 % kvetov. Tvorba plodu do zberovej zrelosti trvá približne 5 mesiacov.
Pestovanie kakaovníka
• Ako vzácnu raritu možno kakaovník pravý dopestovať aj v našich podmienkach, samozrejme v skleníku s vlhkou, tropickou klímou alebo vo svetlých miestnostiach s vyššou vzdušnou vlhkosťou, s minimálnou teplotou v zime 20 °C (optimálna je teplota 35 °C). Slnečný úpal mu škodí. Plody možno tiež dopestovať, kvety treba opeľovať ručne a trpezlivo čakať na úrodu.
• Nároky na substrát nie sú špecifické, dobre rastie v kvalitnom rašelinovom substráte. Pri presádzaní ho obohatíme dlhodobo pôsobiacim hnojivom. Počas vegetácie aspoň raz za mesiac prihnojíme plným hnojivom (NPK) obsahujúcim aj stopové prvky. Zalievame opatrne, aby substrát nebol premokrený.
• Záhradníctva ponúkajú semená kakaovníka v cene do 2,60 € a zakorenené rastliny vysoké približne 70 cm za
20 €/ks.
Spracovanie kakaových bôbov
Kakaové bôby sa spracúvajú na kakaový prášok – kakao – a kakaové maslo. Kakao obsahuje alkaloid teobromín, ktorý pôsobí povzbudzujúco na nervovú sústavu. Kakaové maslo sa používa vo farmácii, pri výrobe kozmetiky. Podľa toho, z ktorej pestovateľskej skupiny kakaovníkov boli bôby získané, v závislosti od fermentácie, pri ktorej vznikajú typické chuťové a aromatické vlastnosti, sa delia do 3 akostných tried: 1. fine, 2. flavour, 3. ordinary.
Po fermentácii, väčšinou už na mieste konečného spracovania, sa bôby pražia pri teplote 80 až 130 °C; potom sa drvia a melú, pričom vzniká základná hmota na výrobu kakaa a čokolády.
Plody kakaovníka
Plody kakaovníka sú veľké tobolky, dlhé až 30 cm. Vzhľadom pripomínajú hrubé uhorky alebo bobule. Nezrelá tobolka má zelenú farbu, počas dozrievania (závisí od odrody) sa sfarbuje dožlta, hnedočervena až do červenozelena. Povrch je mierne hrboľatý. Vnútri plodu sa nachádza 4 až 15 veľkých sploštených alebo guľovitých semien. Každé semienko je obklopené rôsolovitým (slizovitým) vrecúškom, ktoré má príjemnú sladkokyslú chuť. Po jeho odstránení sa získavajú kakaové bôby, ktoré sú určené na ďalšie spracovanie.
Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Urob si sám 10/2016, JAGA GROUP, s.r.o.
Vynikajúci článok, len by ma zaujímalo, kde si môžem rastlinku, prípadne semeno kúpiť v Bratislave. Prvý krát počujem, že je taká možnosť, potešilo ma to. Pekný deň a nech sa darí v práci.
Dobrý deň. Špeciálne v Bratislave o tomto čase nedostane rastlinu kúpiť. V novej jarnej sezóne treba sledovať ponuky záhradníctiev a objednať si mladú rastlinu. Osivo kakaovníka majú v súčasnosti v ponuke viaceré záhradnícke firmy zaoberajúce sa predajom osív exotických rastlín. V balení je obvykle 5 ks semien, v cene cca 2,50 €. Adresy určite nájdete na internetových stránkach. Rastlinku je teda možné si dopestovať pri troške trpezlivosti doma. O to väčšiu budete mať z nej radosť. Tešíme sa na správy od Vás.