Ako vyberať zdravé gaštany, narezať ich a ošúpať, keď sú hotové? Je vhodné ich pripravovať v mikrovlnke?
Vôňa pečených gaštanov v mnohých z nás evokuje detstvo. Tieto chutné, voňavé a dokonca aj zdravé plody si môžeme doma pripraviť hneď na niekoľko spôsobov – varením, pečením, pražením. Alebo ich premeníme na gaštanové pyré, ktoré sa dá spracovať na sladko, ale aj na slano ako gaštanová plnka. Ako si vybrať najzdravšie gaštany a ako ich premeniť na neodolateľné jesenné dobroty?
Gaštany majú sladkú, zemitú chuť, drobivú a zamatovo jemnú textúru. Jedlé sú len po tepelnej úprave. Dobrou správou pre milovníkov gaštanov je fakt, že sú tiež zdravé – majú nízky obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a množstvo vitamínu C. Čerstvo uvarené gaštany sú chutné samotné, ale skvele sa hodia tiež k slaným aj sladkým jedlám.
Ako vybrať kvalitné gaštany?
Výber gaštanov v predajniach nie je jednoduchý, pretože vonkajšia škrupina nám bráni vidieť, čo je vo vnútri. Napriek tomu existuje niekoľko tipov, ako vybrať tie najlepšie gaštany:
1. Zdravý gaštan je ťažký
Vyberajte si gaštany, ktoré sú vzhľadom na svoju veľkosť ťažké. Ľahký gaštan je veľmi pravdepodobne dutý alebo vysušený.
2. Skontrolujte škrupinu
Škrupina zdravých gaštanov by mala byť tvrdá a lesklá. Popraskané gaštany nikdy nekupujte.
3. Potraste gaštanom
Keď gaštanom potrasiete a počujete hrkotanie, znamená to, že je starý a zosušený.
4. Nekupujte gaštany v nádobách či vrecúškach z plastu, ani ich v nich neskladujte
Gaštany sú náchylné na plesne. Špeciálne, keď sú skladované v plastových vrecúškach alebo nádobách. Niekedy môžete vidieť pleseň na škrupine, ale častejšie ju nájdete až vo vnútri.
Ako skladovať gaštany?
Čerstvé gaštany vydržia v chladničke tri až štyri dni. No čím skôr ich spracujete, tým lepšie, pretože dužina rýchlo degraduje.
Ako pripraviť gaštany?
Gaštany pred varením či pečením poriadne očistite teplou vodou. Je to dôležité preto, že hoci škrupinu nezjete, počas prípravy sa jej budete dotýkať.
Teraz plody osušte papierovou utierkou alebo ich nechajte uschnúť na plechu vystlanom kuchynskou utierkou, aby absorbovala prebytočnú vodu.
Keď sú gaštany čisté a suché, položte ich na dosku na krájanie a škrupiny narežte do kríža. Rez umožní únik pary z pečených gaštanov (ak by ste gaštany nenarezali, mohli by vám v rúre či na panvici „vybuchnúť”) a uľahčí šúpanie. Mal by prechádzať celou hrúbkou škrupiny, ale do dužiny by nemal zasiahnuť.
Pečené gaštany v rúre
Fantastické gaštany si môžete upiecť, aj keď nemáte prístup k otvorenému ohňu. Predhrejte rúru. Ideálna teplota pečenia gaštanov je 220 stupňov Celzia. Narezané gaštany poukladajte v jednej vrstve na plech alebo do pekáča a nechajte piecť 15 – 20 minút. Menšie gaštany sú hotové skôr. To, že sú hotové, pocítite vďaka orieškovej vôni. Upečené gaštany vyberte z rúry a nechajte ich mierne vychladnúť. Mierne preto, že ak by vychladli úplne, veľmi ťažko by sa lúpali.
Na panvici pražené gaštany
Gaštany môžete pripraviť aj na panvici na varnej doske. Ako na to? Predhrejte ťažkú panvicu a položte na nej v jednej vrstve narezané gaštany, rezom nahor. Opražte ich, pričom gaštany stále prevracajte a nadhadzujte. Keď zacítite vôňu (približne 15 minút), odložte panvicu z ohňa a počkajte, kým sa škrupina začne na narezanom mieste odlupovať. Nechajte gaštany mierne vychladnúť a ošúpte.
Varené gaštany
Áno, gaštany je možné aj variť, ale rátajte s tým, že nebudú mať takú výraznú chuť ako pečené, budú o čosi jemnejšie a krémovejšie. Pred varením gaštany opláchnite v studenej vode a osušte. Rovnako ako pred pečením, aj pred varením narežte vonkajšiu škrupinu do kríža, aby nepraskli. Pripravené gaštany vložte do hrnca so studenou vodou. Priveďte do varu a varte približne 15 až 20 minút. Varenie je ideálnou prípravou gaštanov, ak z nich plánujete robiť plnky či pyré alebo ich použijete do koláčov.
Gaštany z mikrovlnky
Hoci je možné gaštany piecť aj v mikrovlnke, my tento spôsob veľmi neodporúčame. Jednoducho to nie je ono. Ak by ste predsa len chceli vyskúšať túto alternatívu, položte 6 až 8 narezaných gaštanov v jednej vrstve na tanier vhodný do mikrovlnnej rúry a varte na vysokej teplote v minútových intervaloch – po každej minúte skontrolujte, či už je gaštan mäkký – záleží to od veľkosti gaštanu a výkonu mikrovlnky.
Gaštany na sladko i na slano
Pečené gaštany sú chutné samy o sebe, ale môžete si ich pripraviť aj ako sladký dezert alebo prílohu k mäsu na slaný spôsob. Ošúpané gaštany zľahka obaľte v rozpustenom masle a potom ich posypte sladkou alebo slanou kombináciou korenia podľa vlastného výberu. Medzi obľúbené sladké koreniny patria: muškátový oriešok, škorica, med a kardamón. Pikantné možnosti zahŕňajú soľ, rozmarín a tymián. Gaštany tiež môžete roztlačiť, rozmixovať či pomlieť na pyré.
Ako bezpečne ošúpať gaštany?
Chyťte ešte teplý gaštan do kuchynskej utierky, aby ste si chránili ruky. Uvoľňujte škrupinu od miesta, ktoré ste narezali, mala by byť mierne odchýlená. Ošúpané gaštany môžete ihneď podávať alebo ďalej spracovať – napríklad na gaštanové pyré alebo plnku.
Ďalším trikom, ak je škrupina veľmi pevná, je po uvarení alebo upečení zabaliť gaštany do utierky a nechať 10 minút tak. Následne sa budú ľahšie lúpať.
TIP
Ak ste vyskúšali množstvo receptov a stále sa vám nedajú gaštany ľahko šúpať, vyskúšajte túto fintu: Narezané gaštany najskôr vložte do hrnca s osolenou vodou a nechajte zovrieť. Potom ich vyberte z vody, nechajte chvíľku odtiecť a položte v jednej vrstve na plech. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia 15 minút.
Namiesto predvarenia môžete gaštany namočiť do vody aspoň na hodinu. Prvá alternatíva je však chutnejšia a funguje perfektne.
Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Zdroje: masterclass.com, wikihow.life
Foto: istock.com
Komentáre