/ Recepty /

Ako si doma pripraviť tie najlepšie pečené gaštany

pečené gaštany,
Zdroj: istock

Voňavé horúce gaštany si najčastejšie vychutnávame v zime vonku z pouličných stánkov, či na trhoch. Viete, ako si doma v rúre urobiť túto chutnú a zdravú delikatesu?

Pečené gaštany okamžite vyčarujú v domove harmonickú rodinnú atmosféru. Existuje viacero receptov, niektorí gaštany najprv predvaria vo vode a potom upečú, iní ich podlievajú vodou na plechu, ďalší pečú nasucho.

Menia sa aj spôsoby, ako ich môžete nakrojiť. To najdôležitejšie však je, vybrať si čerstvé a zdravé gaštany, čo v našich hypermarketoch môže byť problém. Skôr sa oplatí nakupovať u pestovateľov alebo na trhu, prípadne v bio obchodoch. Upečte si ich čo najskôr, v chladničke vydržia pár dní.

Prečo treba gaštany narezať?

Počas pečenia v gaštanoch vzniká tlak, ktorý by mohol viesť k „vybuchnutiu“ gaštanu. Prejdeme tým narezaním každého gaštana na oblej strane do tvaru písmena X. Vďaka tomu sa nám budú gaštany po upečení aj ľahšie lúpať. Dbajte o to, aby ste prerezali celú hrúbku škrupiny.

pečené gaštany,
Zdroj: istock

Náš tip: Niektorí odporúčajú použiť tupý nôž, ale túto radu radšej ignorujte. Najlepšie výsledky dosiahnete narezaním ostrým nožom, ale buďte opatrní a gaštan držte pevne, aby sa vám nepošmykla ruka. Dobrý výsledok dosiahnete aj vrúbkovaným nožom na chlieb.

Pečenie gaštanov

Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia. Uložte gaštany na plech tak, aby narezané X smerovalo nahor. Pečte po dobu 25 minút, kým sa škrupina roztvorí. Vyberte ich z rúry a prikryte na 15 minút kuchynskou utierkou, aby sa mierne sparili. Pri tejto metóde sa budú ľahšie šúpať. Najchutnejšie sú čerstvo upečené, radšej si ich upečte menej a odložte na ďalší deň neupečené.

pečené gaštany,
Zdroj: istock

Čo obsahujú jedlé gaštany?

Jedlé gaštany nie sú len chutné, ale aj zdravé. Obsahujú vitamín A, C, B, E, K, železo, kalcium, bielkoviny, sacharidy, draslík. Podielom vitamínu C sú porovnateľné s citrónmi. Dôležitou látkou v nich je tanín, ktorý pôsobí protirakovinovo a je dobrým antioxidantom. Viete o tom, že jedlé gaštany pestovali už Gréci a neskôr Rimania? Používali ich podobne ako zemiaky, ale dokonca i ako platidlo.

pečené gaštany,
Zdroj: istock

Gaštany pre krásu, aj pre celiatikov

Gaštany pozitívne vplývajú aj na našu krásu: najmä na vlasy a kožu. Podporujú pamäť, trávenie, krvný obeh. Sú vhodné aj pre celiatikov, ľudí trpiacich srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom, pretože neobsahujú lepok ani sodík. Majú pozitívny efekt pri únave, bolestiach hlavy. Obsahujú približne 180 kalórií na sto gramov a veľmi málo tuku.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.