/ Recepty /

Osvedčený postup na prípravu výborných pečených gaštanov

Príprava gaštanov na pečenie
Zdroj: istock.com

Zber jedlých gaštanov začína koncom septembra a v závislosti od regiónu a odrody trvá až do novembra. Receptov a tipov na spracovanie gaštanov je niekoľko. My vám však ukážeme návod na pečené gaštany, ktorý vám zaberie len 20 minút.

Pri zbere gaštany zberajte do vzdušných prútených alebo drôtených košíkov. Igelitové vrecká nepoužívajte! Pozberané plody po krátkom čase začnú „voňať“.  Ak ich nechcete ihneď spotrebovať, môžete ich štyri až šesť týždňov skladovať v chladnej a vlhkej miestnosti.

Gaštany sa dajú konzumovať aj surové, ale stráviteľnejšie sú, keď sú tepelne upravené. Aby sa vám pečené gaštany ľahko oddelili od vrchnej škrupinky a vnútorného obalu, je dôležité aby ste každý jeden gaštan  rozrezali na špičke na krížik. Hĺbka rezu by mala byť 4 až 5 mm, aby sa narušila aj vnútorná šupka. Takto pripravené gaštany vložte do hrnca, zalejte studenou vodou a osoľte. Hneď ako ich privediete k varu odstavte hrniec zo sporáka a preceďte ich. Následne ich rozložte na plech a vložte do vyhriatej rúry na 200 °C cca na 15 minút, kým im nepopraská škrupina.  Po vytiahnutí z rúry ich zakryte na 10 minút utierkou a nechajte jemne vychladnúť. Keď sú ešte teplé, ošúpte ich, inak šupka pevnejšie priľne k chutnému jadru.

Horúce pečené jedlé gaštany z vrecka sú dnes lahôdkou na jesenných a vianočných trhoch. Plody slávia návrat aj do kuchyne: glazované s pečenou husou, v polievke alebo ako pyré. Mleté na múku sa dajú použiť na koláče, chlieb, palacinky alebo oblátky. Pre vysoký obsah škrobu sú jedlé gaštany veľmi výživné. Obsahujú tiež fosfor, draslík, horčík a kyselinu listovú, ako aj vitamíny B a C. Tí, ktorí nemôžu zbierať gaštany sami, môžu si ich kúpiť olúpané a vákuovo zabalené v supermarkete.

Text a video: Jana Komadelová

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.