Gaštany – poslovia jesene

gastany poslovia jesene

Keď lístie na stromoch začne meniť farbu a pod nohami nám zašuchoce prvé spadnuté lístie, je to znak, že k nám opäť zavítala jeseň. Okrem opadaných listov k tomuto obdobiu neodmysliteľne patria aj pod lístím ukryté hladké hnedé plody – gaštany

Pagaštan
Lenže z väčšej časti sa tie malé lesklé guľaté zázraky, ktoré rodičia s deťmi zbierajú v parkoch a neskôr z nich vyrábajú rôzne figúrky, sa gaštanmi iba nazývajú. Sú to plody pagaštana konského (Aesculus hipocastanum).

Plody mohutných rozkonárných pagaštanových stromov neslúžia iba ako zábavka pre deti. Majú vysoký obsah škrobu, bielkovín a liečivého oleja. Sú obľúbenou potravou lesnej zveri, najmä vysokej, pre ktorú slúžia aj ako liečivo a zlepšujú jej celkovú zdravotnú kondíciu. Liečivé účinky pagaštana využíva aj farmaceutický priemysel pri výrobe protireumatických prípravkov.

Gaštan jedlý
Skutočný gaštan jedlý (Castanea sativa) pochádza z oblasti Stredozemného mora z mesta Kastnana v starovekej Tesálii. Je to listnatý strom s mohutnou korunou. Najviac sa vyskytuje na južnom a juhozápadnom Slovensku. Najznámejšie lokality pestovania gaštana jedlého sú pri Radošinej a Nitrianskej Blatnici v okrese Topoľčany. Známa „gaštanica“ je aj pod zrúcaninami hradu Gýmeš v Jelenci.

Strom ako hrom

Gaštan je zvyčajne mohutný strom (výška až 20 m) s rozložitou korunou, ale občas sa vyskytuje aj vo forme dlhých tenkých výhonkov vyrastajúcich z hlavy pňa. Má lesk­lé tmavozelené listy, na okraji ostro zubaté. Kôra stromu je zelenkastá, špirálovito skrútená s bielymi škvrnami. Strom kvitne koncom júna až začiatkom júla. Kvety sú jednodomé, šesťpočetné. Tyčinkovité sú v tvare vzpriamených jahniad, piestikovité sa ukrývajú v čiaškach podobných ježkom. Plodmi sú gaštany – veľké semená (nažky) s hnedo sfarbenou kožovitou šupkou v zelenom ježovitom ostnatom čiaškovitom oplodí. To po dozretí praská a uvoľňuje gaštany, ktoré padajú na zem.

Gaštan nepochybne patrí k stromom, ktoré okrem kvalitného dreva dávajú úžitok už počas svojho života, pretože jeho plody – gaštany – sú (ako už aj samotné meno stromu prezrádza) jedlé, a dokonca veľmi chutné.

Plody gaštana jedlého obsahujú škrob, bielkoviny, cukry, olej a vitamíny C, B1 a B2. Majú antiseptický účinok a podporujú trávenie. Pripisuje sa im i priaznivé pôsobenie pri vyčerpanosti, bolestiach hlavy, chronickom kašli a chudokrvnosti.

Gaštany sú obľúbenou pochúťkou, ktorá je známa už od antiky. Kedysi sa mleli na múku a používali na zákusky či na plnky do exkluzívnych mäsových jedál. Varené alebo pečené sú obľúbenou pochúťkou dodnes.

Drevo s vôňou histórie

Drevo gaštana je veľmi husté, hustejšie ako veľmi kvalitné dubové drevo. Vďaka obsahu trieslovín má veľkú trvanlivosť, preto sa používalo už na kolové stavby v bronzovej dobe. Traduje sa, že aj prvá väzba strechy Svätopeterského chrámu v Ríme bola z dreva kaukazských gaštanov.

Z gaštanového dreva sa vyrábali a dodnes vyrábajú sudy na kvalitné, tzv. barikové vína, pričom v severnejších oblastiach sa na tento účel zasa udomácnilo drevo dubové.

Text a kresby: Jozef Pobjecký
–>

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.