/ Recepty /

9 spoľahlivých prírodných pomocníkov na zlepšenie imunity

Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Dobrá prirodzená obranyschopnosť človeka závisí od viacerých faktorov – okrem zdravého životného štýlu, pravidelného spánku a obmedzenia stresu s ňou súvisí najmä jedálniček. Ktoré rastliny a koreniny vám pomôžu lepšie odolávať vírusom a baktériám?

Ďumbier proti vírusom

Je veľkým pomocníkom v boji proti vírusom vďaka gingerolu. Je to chemická látka s podobným zložením ako kapsaicín, ktorý dodáva pikantnosť paprike. Je protizápalový, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav, zlepšuje trávenie a pomáha dôkladne prekrviť aj periférne časti tela (dlane a chodidlá).

Je výborný pri infekčných ochoreniach tráviaceho traktu, ktoré sa prejavujú hnačkami. Keďže dokáže tlmiť kŕče, pomáha proti bolesti a nepríjemným pocitom. Odborníci odporúčajú konzumovať dospelým (netehotným) maximálne 4 gramy čerstvého zázvoru denne, napríklad vo forme čaju. Deti do dvoch rokov by zázvor nemali prijímať vôbec.

ďumbier
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Nakladaný zázvor

Koreň zázvoru (ďumbiera) očistite a nakrájajte (nastrúhajte) na jemné plátky. Asi 30 sekúnd ich povarte vo vriacej vode, následne vyberte a prelejte ľadovou vodou. Medzitým si pripravte zálievku z ryžového octu, lyžice cukru a soli. Zázvor prelejte pripravenou zmesou a odložte do chladničky do uzatvárateľného pohára. Konzumujte po 24 hodinách.

trvalky
Zdroj: Daniel Kostal

Sila v koreňoch echinacey

Táto rastlina priláka do záhrady motýle, záhony bude krášliť kvetmi celé leto až do jesene a ešte vám aj pomôže v boji proti chorobám. V jej koreni sa totiž ukrýva množstvo látok, ktoré pôsobia antibakteriálne a protiplesňovo – polysacharidy, flavonoidy a esenciálne oleje. Aby ste ich čo najlepšie využili, ideálne je extrahovať ich do alkoholu. Takáto tinktúra vám vydrží v chladničke aj niekoľko mesiacov. Pozor, keďže obsahuje vysoký podiel alkoholu, nie je vhodná na podávanie deťom ani tehotným a dojčiacim ženám. Ak užívate lieky, poraďte sa s lekárom.

flašky na tinktúru
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Recept na echinaceovú tinktúru

Do 1 litra alkoholu (domácej pálenky alebo vodky) pridajte 300 gramov čerstvej rastliny (v lete použite kvety a zelené časti, v jeseni koreň). Zmes v uzatvorenej nádobe lúhujte aspoň 2 týždne, ideálne v tmavej miestnosti, no pri izbovej teplote. Každý druhý deň fľašu pretrepte. Následne preceďte cez gázu a konzumujte čajovú lyžičku 1× denne, ideálne ráno, maximálne počas 14 dní. Následne si dajte aspoň 3 týždne pauzu.

kurkuma
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Blahodarná kurkuma

Zoženiete ju čerstvú vo forme hľúz alebo ako žltooranžové korenie. Pochádza z južnej Ázie, kde sa už celé stáročia používa v ajurvédskej a tradičnej čínskej medicíne. Okrem stimulovania imunitnej odpovede organizmu pôsobí ako urýchľovač trávenia. Cenná je najmä pre protizápalové účinky a ochranu pred voľnými radikálmi. Keďže akýkoľvek zápal v tele môže spôsobiť oslabenie imunity, kurkumu hojne používajte do varenia. Aby ste podporili vstrebateľnosť aktívnych látok, kombinujte ju s čiernym korením, ktoré zvyšuje absorpciu kurkumínu.

Zázračný všeliek

Slovo oxymel označuje kyslý nápoj pripravený z jablčného octu, v ktorom kvasí s medom zmes byliniek, cesnak či iné koreniny (napríklad spomínaný ďumbier či kurkuma). Oxymel je životabudič. Keďže ocot a med pôsobia ako prirodzené rozpúšťadlo, vďaka nim sa do nápoja dostane veľké množstvo účinných látok z lúhovaných bylín.

sklenený pohár
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Recept na oxymel

Ako základ vám postačí hrnček (250 ml) jablčného octu a hrnček tekutého medu. Med nechajte v octe rozpustiť, následne do nádoby pridajte 8 strúčikov cesnaku nakrájaných na tenko, 5-centimetrový kúsok čerstvej kurkumy a vetvičku čerstvého rozmarínu. Nádobu uzavrite, pretrepte a odložte na 2 týždne na tmavé miesto s izbovou teplotou. Každý deň pretrepte. Následne sceďte a používajte ako sirup do vlažnej vody – 1 lyžicu na pohár vody. Kúru absolvujte počas dvoch týždňov, následne si dajte minimálne 2-týždňovú pauzu.

Pŕhľavový detox
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Pŕhľavový detox

Nie je nič jednoduchšie ako začať s pŕhľavovým detoxom. Stačí vám na to len dostatok čerstvej mladej žihľavy. Počas dvoch týždňov pite každý deň nalačno čerstvo pripravený čaj z čerstvej rastliny. Prečistí krv, uľaví pri zápaloch, zmierni kožné problémy a dodá energiu. Všetky tieto aspekty pomôžu telu efektívne bojovať s vírusmi a baktériami. Nezabudnite si však po 14-dňovom detoxe dopriať pauzu, keďže očista zaťažuje pečeň a obličky.

Pŕhľavové cukríky
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Pŕhľavové cukríky

Potrebujete: 50 gramov trstinového cukru, 30 gramov medu, 15 ml silného pŕhľavového výluhu, 1 PL sušenej mäty, 1 ČL citrónovej šťavy. Z cukru, medu a výluhu uvarte hustejší sirup. Pridajte sušenú mätu a citrónovú šťavu. Odstavte. Zmes začne po chvíľke hustnúť, preto ju čo najrýchlejšie prelejte do silikónových formičiek a odložte do chladničky. Keď stuhne, môžete cukríky obaliť v kyseline citrónovej.

Púpava ako bylinka

Hoci ju mnohí považujú za bezcennú burinu, zaslúži si viac pozornosti – je plná vitamínu C, obsahuje inulín, cholín, ktorý podporuje vylučovanie tráviacich štiav, prečisťuje krv a dodáva energiu. Ak chcete podporiť imunitu, mali by ste konzumovať púpavové listy za surova v podobe šalátu, neuškodia však ani kvety a stvol. Púpavu zbierajte vo voľnej prírode ďaleko od cesty, aby ste ju nemuseli umývať a nezbavili ju tak peľu.

Púpavový medový sirup
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Púpavový medový sirup

Potrebujete: 250 g hlavičiek púpavy, 2 citróny v biokvalite, 1,5 kg kryštálového cukru.

Citróny umyte a spolu so šupkou ich nakrájajte na tenké plátky. Púpavu dajte do hrnca, zalejte 1,5 litrom vody, pridajte citróny a priveďte do varu. Po zovretí zmes odstavte z plameňa a nechajte odpočinúť 24 hodín. Na ďalší deň odstátu zmes preceďte cez gázu a povytláčajte všetku zvyšnú tekutinu. Následne pridajte cukor a zmes pomaly opäť priveďte do varu. Varte hodinu a pol na miernom ohni, pravidelne miešajte, aby sa sirup nepripálil. Ešte horúci hotový sirup vlejte do čistých zaváraninových pohárov. Dôkladne uzavrite, postavte hore dnom a nechajte vychladnúť. Takto vám vydrží aj niekoľko mesiacov bez nutnosti sterilizácie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Pamajorán (oregano)
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Pamajorán na dezinfekciu

Pamajorán (oregano) využívali na dezinfekciu už Egypťania v staroveku. Ak cítite, že vás niečo obchádza, naordinujte si oreganovú kúru – lyžičku oreganového oleja každé ráno aspoň 7 dní. Je doslova nabitý silicami, ktoré bojujú s vírusmi, plesňami, baktériami a pomáha telu bojovať s už existujúcou infekciou. Výborne funguje aj ako arómoterapeutický prostriedok. Pozor si však dajte na priamy kontakt silice (oreganového oleja určeného na arómoterapiu) s pokožkou – v nezriedenom stave môže mať až leptavý účinok.

Pamajorán (oregano)
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Oreganový olej

Vysušený pamajorán zmiešate s kvalitným slnečnicovým či olivovým olejom, ktorý ste predtým jemne zahriali. Zmes odložte na dva týždne do tmavej miestnosti. Následne ho sceďte a uchovávajte v chlade. Je vhodný na vonkajšie aj vnútorné použitie.

Čili, pikantný pomocník

Čili papričky obsahujú vitamíny C, E a A, horčík, flavonoidy a kapsaicín – teda látku, ktorá je považovaná za prírodné antibiotikum. Kapsaicín zlepšuje imunitu, trávenie, pomáha zmierniť reumu, znížiť krvný tlak, dokonca dokáže v niektorých prípadoch zastaviť bolesti hlavy. A ako bonus pomáha spaľovať prebytočné tuky.

Čili lekvár
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Čili lekvár

Potrebujete: 200 gramov domácich paradajok, 4 kusy červenej papriky (kapia), 4 strúčiky cesnaku, 5 – 10 čili papričiek podľa chuti, 300 gramov kryštálového cukru, 100 mililitrov červeného vínneho octu.

Paradajky zbavte šupky (nakrojte do kríža, oblejte vriacou vodou, schlaďte a olúpte – ide to jednoducho). Na malé kúsky nakrájajte aj s kapiou. Pridajte cesnak, čili papričky a zmes rozmixujte. Pridajte ocot, cukor a dajte variť. Za občasného miešania varte do zhustnutia (cca 1,5 hodiny). Ešte horúci džem prelejte do pohárov, zatvorte, a ak sa ho chystáte dlhodobo skladovať, aj sterilizujte.

strúčik cesnaku
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Cesnak, prírodné antibiotikum

Sila cesnaku sa skrýva v látke, ktorú obsahuje, s označením alicín – pôsobí ako prírodné antibiotikum, ktoré bojuje proti baktériám v ústnej dutine a v tráviacom trakte. Vďaka tomu cesnak priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru, a tým stimuluje imunitnú odpoveď organizmu. Okrem toho obsahuje aj vitamíny A, B, C a D a pôsobí protizápalovo.

Cesnakovo-medová vzpruha
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Cesnakovo-medová vzpruha

Do malej misky pretlačte tri strúčiky cesnaku, pridajte lyžicu medu a lyžicu rozpusteného masla. Zmesou potrite hrianku alebo ju skonzumujte samotnú. Cesnak a med v tejto kombinácii pôsobia ako prírodné antibiotikum, pomôžu tráveniu a vám rýchlejšie sa postaviť na nohy, ak vás niečo obchádza. Dajte si však pozor v prípade, že trpíte nízkym tlakom alebo ochorením žlčníka. Cesnak prispieva k znižovaniu krvného tlaku.

koreň chrenu
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Chren na uvoľnenie dutín i kašeľ

Ak ste niekedy strúhali chren s nádchou, resp. upchatým nosom, asi vám nemusíme približovať jeho účinky – nič tak nespriechodní dýchacie cesty ako vôňa čerstvo nastrúhaného chrenu. Okrem toho je však úžasnou zásobárňou vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému. Obsahuje tiež silice, ktoré prispievajú k rozpúšťaniu hlienu na slizniciach dýchacích ciest, vďaka čomu pomáha k efektívnemu vykašliavaniu, a teda rýchlejšiemu zvládnutiu prechladnutia.

med
Zdroj: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Chrenový med

Približne 5-centimetrový koreň chrenu očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Dajte do zaváraninového uzatvárateľného pohára (stačí 2 – 3 decilitrový) a zalejte medom tak, aby bol chren ponorený. Pohár zatvorte a nechajte ho na kuchynskej linke do druhého dňa. Druhý deň pohár prevráťte a nechajte zmes postáť ešte 12 hodín. Následne zlejte medovú šťavu, ktorá sa z chrenu uvoľnila. Zvyšok môžete použiť napríklad do šalátu. Šťavu skladujte v tmavej fľaštičke v chladničke. Užívajte ju 3-krát denne, ako prevencia a podpora imunity úplne postačí jedna čajová lyžička. Ak vás trápi kašeľ, dávku môžete zvýšiť na 1 polievkovú lyžicu trikrát denne.

Redakcia radí

Ak vás po konzumácií cesnaku trápi bolesť žalúdka a žlčníka, skúste z neho pred konzumáciou odstrániť strednú časť, ktorá sa dá po rozkrojení vybrať. Zároveň ho nechajte krátko na vzduchu, aby sa rozvinuli jeho účinné látky. Cesnak tak bude lepšie stráviteľný a zdravší.

Text: Zuzana Tureková, foto: isifa/Shutterstock, Daniel Košťál
Zdroj: časopis Urob si sám

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.