/ Recepty /

Ako si pripraviť čokoládové gaštany

gaštanové guľôčky
Zdroj: istock

Zahraničné kuchyne vedia prekvapiť zaujímavými kombináciami chutí. Ak ste ešte nikdy nejedli gaštany s čokoládou, je načase to vyskúšať. Pripraviť si ich môžete doma už za hodinu.

Táto pochúťka nesie v domácom Turecku názov „car-yo-KAH“ a objavuje sa najmä na jeseň a v zime na slávnostiach cukrárskeho umenia. Najnáročnejšou časťou je príprava a varenie gaštanov, ale výsledok stojí za to. Zvyšok urobíte jednoducho – pomocou mixéra.

Potrebujete:

600 gramov gaštanov
1/2 šálky práškového cukru
2 až 4 lyžice smotany
80 gramov horkej (tmavej) čokolády
2 lyžice mletých pistáciových orechov

Postup prípravy

Gaštany narežte na oblej strane do kríža a dostatočne hlboko, aby sa ich vnútro rovnomerne varilo. Potom ich dajte variť do veľkého hrnca s vodou. Voda musí prekrývať gaštany. Varte ich približne 20 minút pod pokrievkou, až kým nie sú mäkké. Po uvarení ich prelejte studenou vodou, až kým nebudú dostatočne studené, aby ste s nimi mohli ďalej pracovať. Pomocou príborového noža odstráňte vonkajší obal a vnútornú membránu.

jedlé gaštany
Zdroj: istock

Olúpané gaštany, 2 lyžice smotany a práškový cukor vložte do mixéra a rozmixujte dohladka. Postupne pridajte ďalšiu smotanu, kým hmota nebude mať konzistenciu ako pyré. Potom ho sformujte do gule a nechajte 30 minú odstáť v chladničke.

Horkú čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, primiešajte lyžicu smotany. Gaštanové pyré sformujte do guľôčok s veľkosťou gaštanov a pomocou vidlice ponamáčajte v čokoláde z každej strany. Každú guľku položte na tácku s voskovým papierom a ešte pred stvrdnutím čokolády posypte mletými pistáciami. Podávajte v ozdobných papierových košíčkoch. Skvele chutia ku káve, ale vychutnáte si ich určite aj bez nej.

gaštanové guľôčky
Zdroj: istock

Celkovo by ste mali z tejto dávky vyrobiť 12 guľôčok.

Náš tip: Namiesto čokolády môžete gaštanové guľôčky obaliť v kvalitnom kakaovom prášku.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

  1. Receptík je zaujímavý ale nepíše sa o akú smotanu ide – či je to kyslá pochúťková smotana alebo smotana na šľahanie …

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.