Ako si pripraviť čokoládové gaštany
Zahraničné kuchyne vedia prekvapiť zaujímavými kombináciami chutí. Ak ste ešte nikdy nejedli gaštany s čokoládou, je načase to vyskúšať. Pripraviť si ich môžete doma už za hodinu.
Galéria
Táto pochúťka nesie v domácom Turecku názov „car-yo-KAH“ a objavuje sa najmä na jeseň a v zime na slávnostiach cukrárskeho umenia. Najnáročnejšou časťou je príprava a varenie gaštanov, ale výsledok stojí za to. Zvyšok urobíte jednoducho – pomocou mixéra.
Potrebujete:
600 gramov gaštanov
1/2 šálky práškového cukru
2 až 4 lyžice smotany
80 gramov horkej (tmavej) čokolády
2 lyžice mletých pistáciových orechov
Postup prípravy
Gaštany narežte na oblej strane do kríža a dostatočne hlboko, aby sa ich vnútro rovnomerne varilo. Potom ich dajte variť do veľkého hrnca s vodou. Voda musí prekrývať gaštany. Varte ich približne 20 minút pod pokrievkou, až kým nie sú mäkké. Po uvarení ich prelejte studenou vodou, až kým nebudú dostatočne studené, aby ste s nimi mohli ďalej pracovať. Pomocou príborového noža odstráňte vonkajší obal a vnútornú membránu.
Olúpané gaštany, 2 lyžice smotany a práškový cukor vložte do mixéra a rozmixujte dohladka. Postupne pridajte ďalšiu smotanu, kým hmota nebude mať konzistenciu ako pyré. Potom ho sformujte do gule a nechajte 30 minú odstáť v chladničke.
Horkú čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, primiešajte lyžicu smotany. Gaštanové pyré sformujte do guľôčok s veľkosťou gaštanov a pomocou vidlice ponamáčajte v čokoláde z každej strany. Každú guľku položte na tácku s voskovým papierom a ešte pred stvrdnutím čokolády posypte mletými pistáciami. Podávajte v ozdobných papierových košíčkoch. Skvele chutia ku káve, ale vychutnáte si ich určite aj bez nej.
Celkovo by ste mali z tejto dávky vyrobiť 12 guľôčok.
Náš tip: Namiesto čokolády môžete gaštanové guľôčky obaliť v kvalitnom kakaovom prášku.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Receptík je zaujímavý ale nepíše sa o akú smotanu ide – či je to kyslá pochúťková smotana alebo smotana na šľahanie …