Máte chuť na výnimočné raňajky? Vyskúšajte tento zdravý koláčik bez múky a cukru!
Ak vám už dochádza pri príprave raňajok fantázia, vyskúšajte pre zmenu tento chutný cheesecake bez cukru a bielej múky.
Galéria
Na raňajkový koláčik potrebujete
Základ
500 ml granoly
3 sušené datle bez cukru a konzervačných látok
30 g vlašských orechov nasekaných nahrubo
30 ml kokosového oleja
10 ml vody
Plnka
labneh – domáci syr z bieleho jogurtu
5 ml vanilkového extraktu
60 ml medu
Postup prípravy raňajkového koláčika
Predhrejte rúru na 170 stupňov Celzia. Vymažte tortovú formu s priemerom 23 centimetrov. Rozmixujte granolu, datle a vlašské orechy najemno. Pridajte kokosový olej, vodu a dobre premiešajte.
Zmes vložte do formy a dobre pozatláčajte. Pečte 12 až 15 minút, nechajte úplne vychladnúť.
Teraz je čas na plnku. Vyšľahajte labneh, vanilku a med. Rozotrite na korpus a nechajte dve hodiny v chladničke. Krájajte na trojuholníčky, servírujte s čerstvým bobuľovým ovocím.
Náš tip: Na spestrenie a osvieženie receptu si môžete spraviť navrch torty ovocnú želatínu.
Ako si pripravíte domácu granolu?
Granolu je dostať kúpiť aj v bežných či bio predajniach, ale na tento recept sa výborné hodí táto domáca.
Na domácu granolu potrebujete
750 ml ovsených vločiek
250 ml kokosových vločiek
125 ml slnečnicových semien
100 g nahrubo naseklaných vlašských orechov
100 g blanšírovaných lieskových orechov
1 lyžičku škorice
125 ml tahini pasty
180 ml medu
60 ml kokosového oleja
30 ml vody
5 ml vanilkového extraktu
180 g zmesi sušených bobúľ
Postup prípravy domácej granoly
Predhrejte rúru na 160 ° C. Vymažte veľký plech na pečenie. Zmiešajte všetky suché prísady vrátane orechov a semien vo veľkej miešacej miske. V hrnci zohrejte tahiny, med, olej a vodu. Pridajte vanilkový extrakt a premiešajte.
Medovú zmes nalejte na ovsenú a dôkladne premiešajte. Všetko rozložte na plech a pečte 25 až 30 minút. Niekoľkokrát poprevracajte. Nakoniec vyberte z rúry a pridajte sušené ovocie. Nechajte vychladnúť uložte do vzduchotesných nádob. Granola chutí samostatne, v jogurtoch, v dezertoch.
Ako si pripravíte domáci syr z bieleho jogurtu – labneh?
Na pol litra tohto zdravého syra potrebujte:
1 l gréckeho jogurtu
Postup prípravy domáceho syra z bieleho jogurtu
Na hlbokú misu nasaďte väčšie sito, do ktorého vložte sterilnú gázu alebo mušelínovú látku. Do sita s textíliou vložte jogurt, spojte konce tkaniny dokopy, tekutina z jogurtu voľne odtekala. Takto ho umiestnite do chladničky na 24 hodín. Čím dlhšie ho necháte odtekať, tým bude pevnejší.
Do jogurtu ešte pred odkvapkaním môžete primiešať rôzne bylinky, korenia, ale aj sladké arómy.
Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre