Ako si doma vyrobiť lahodný vaječný likér, ktorému ťažko odolať? Komplet postup krok za krokom
Kúpiť si vaječný likér v obchode je jednoduché, no pripraviť si ho doma tiež nezaberie veľa času. Ak hľadáte osvedčený recept na domáci vaječný likér, ktorý vám spríjemní rodinné posedenie a sviatočné chvíle, poďte sa inšpirovať nasledujúcim postupom, v ktorom vám krok za krokom priblížime celú prípravu.
Recept na domáci vaječný likér nemá jednotnú podobu. Aj v tomto prípade platí, že čo rodina, to iné zvyklosti – obzvlášť pri príprave vianočných dobrôt a nápojov. Známe sú recepty, v ktorých sa žĺtky iba vymiešajú s práškovým cukrom do peny a následne sa k nim pridáva kondenzované mlieko a isté množstvo rumu. Ak však chcete mať väčšiu istotu, že vaječný likér dlhšie vydrží, vyskúšajte tento recept a postup.
Na domáci vaječný likér budeme potrebovať:
- 5 žĺtkov
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka (cca 390 – 400 g balenie)
- 200 – 500 ml rumu podľa chuti
- pomôcky – hrniec, varecha, šľahacia metlička, mixér, lievik, čisté vysterilizované sklenené fľaše s dobre padnúcim uzáverom
Ako pripraviť domáci vaječný likér?
- Bielky starostlivo oddelíme od žĺtkov. Na vaječný likér používame iba čerstvé vajcia, pri ktorých máme istotu, že nepobudli v chladničke už niekoľko týždňov.
- Do menšieho hrnca nalejeme smotanu na šľahanie. Šľahacou metličkou do nej dôkladne rozmiešame 5 žĺtkov a balíček vanilkového cukru. Zmes musí byť rovnomerná – teda bez tuhších žĺtkových častí.
- Na veľmi miernom plameni začneme s ohrievaním smotanovo-žĺtkovej zmesi. Stále miešame a kontrolujeme. Akonáhle zmes dosiahne teplotu cca 60 – 65 °C, odkladáme hrniec bokom. Pri teplote vyššej ako 70 °C sa totiž začnú žĺtka zrážať a to nie je želaný stav, preto postupujeme opatrne.
- Hotovú zmes necháme vychladnúť.
- Do vychladnutej zmesi prilejeme sladené kondenzované mlieko a práškový cukor. Všetko spolu premiešame už za pomoci mixéra. Namiesto klasického sladeného kondenzovaného mlieka sa dá použiť aj karamelové kondenzované mlieko. Chuť je však potom odlišná.
- Počas mixovania začneme s pridávaním rumu. Množstvo rumu volíme podľa chuti. Pri približne 200 – 300 ml rumu je vaječný likér sladší, hustejší, no jemnejší. S veľkou pravdepodobnosťou bude neskôr potrebovať rozriedenie menším množstvom mlieka. Pridaním 400 – 500 ml rumu bude výsledný vaječný likér redší, no chuťovo výrazne rumový.
- Hotový vaječný likér prelejeme cez lievik do vyčistených sklenených fliaš. Fľaše uzatvoríme a odložíme do chladničky.
- Vaječný likér sa môže podávať chladený, jemne zohriaty, no aj s kockami ľadu.
Vaječný likér a jeho ďalšie využitie
Hustá krémová konzistencia tohto sladkého alkoholického nápoja je obľúbená najmä v sviatočnom období a počas rodinných stretnutí. Okrem toho sa dá vaječný likér použiť aj kreatívnejším spôsobom – napríklad do zmrzlinových pohárov, na prípravu dezertu Panna Cotta (verzia s vaječným likérom) či ako poleva na osie hniezda. Je tiež skvelým základom pre niektoré miešané nápoje a o intenzívny chuťový pôžitok sa postará aj po pridaní do kávy. Pri príprave sladkých receptov s vaječným likérom však treba myslieť na obsah alkoholu a jeho nevhodnosť pre deti.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre