/ Recepty /

Jednoduché a trvanlivé sušienky, ktoré vydržia roky!

Trvanlivé sušienky
Zdroj: iStock

V napätých obdobiach si ľudia od nepamäti vytvárali rôzne balíčky prežitia a robili recepty, ktoré im pomohli prežiť v krytoch či v situácii bez ďalších potravín. Tieto špeciálne krekry vznikli v období Studenej vojny, sú bohaté na živiny i kalórie a stabilné pri skladovaní.

Výroba a skladovanie vlastných sušienok poskytuje bohatý, trvanlivý a lacný zdroj potravy, ktorý možno vybrať z police nielen počas núdze, ale aj na kempovanie, dlhé cesty a túry.

Trvanlivé sušienky
Zdroj: iStock

Ingrediencie na 6 sušienok

  • 2 šálky kukuričnej múky (v pôvodnom recepte bola použitá bulgurová múka)
  • 1 šálka vody
  • 2 lyžičky soli

Postup

Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia. Zmiešajte múku a soľ. Postupne do nej primiešajte pohár vody. Všetko dobre premiešajte a jemne, ale dôkladne vymieste rukami. Zo začiatku bude cesto lepkavé, ale po dokončení miesenia by malo byť hladké. Ak sa vám cesto pri miesení lepí na ruky, posypte ich trochou múky.

Na kuchynskú linku položte papier na pečenie, prípadne na dosku nasypte malé množstvo múky. Položte naň cesto a rozvaľkajte ho tak, aby bolo hrubé asi 1,5 centimetra. Nakrájajte ho na šesť až deväť rovnakých štvorcov alebo obdĺžnikov. Slamkou alebo špajdľou urobte v krekroch mriežku z okrúhlych otvorov. Nebojte sa cesto úplne prepichnúť.

Trvanlivé sušienky
Zdroj: iStock

Sušienky aj s papierom na pečenie preložte na nevymastený plech a pečte 30 minút. Potom ich opatrne otočte a pečte ďalších 30 minút. Vyberte z rúry a nechajte dôkladne vychladnúť. Upečené sušienky sú na povrchu mierne zhnednuté.

Po vychladnutí ich vložte do uzatvárateľného vrecka určeného na skladovanie potravín, prípadne ich môžete vákuovo ošetriť. Správne pripravené a skladované sušienky sú bezpečné na konzumáciu 2 až 5 rokov. Samozrejme, ich môžete vylepšiť pri bežnom užívaní domácim lekvárom alebo syrom či nátierkami, keďže ich hlavným cieľom je pomôcť zasýtiť v núdzi a nie vytvoriť špeciálny gurmánsky zážitok.

Sabína Zavarská
Zdroj: newlifeonahomestead.com
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.