Domáce cesnakovo-bylinkové maslo
Galéria (6) Zdroj: istock.com

Veľký hit dnešných dní: Vyskúšajte si aj vy doma pripraviť ochutené maslo!

Ochutené maslo je dnes veľkým hitom nielen na sociálnych sieťach. Nemusíte ho kupovať v obchode – vyrobíte si ho veľmi ľahko a podľa vlastných preferencií aj doma. Na sladko či na slano, chutí výborne a je dobrým pomocníkom aj pri varení a pečení.

Ako si vyrobiť ochutené maslo

Najdôležitejšie je maslo dobrej kvality. Buď si vyrobte svoje vlastné domáce maslo, alebo použite kvalitné maslo zakúpené v obchode – malo by sa ľahko rozotierať. Nechajte ho zmäknúť pri izbovej teplote, pridajte doň vybrané korenie a arómy a vymiešajte dohladka. Úplne jednoduché. Potom stačí uložiť do chladničky a podľa potreby použiť.

Ktoré príchute svedčia maslu najviac

Dôležitejšie ako jednoduchý proces výroby je vybrať príchute, ktoré s maslom vytvárajú dokonalú harmóniu. Vyskúšajte základné solené maslo, maslo z cesnaku a byliniek, medové a škoricové maslo.

Ak podomácky vyrobené maslo vložíte do dekoratívnej sklenej nádoby, máte ideálny a praktický darček pre blízkych. Nezabudnite na pohár umiestniť štítok s menom a druhom masla a dozdobiť pohár ozdobami.

Domáce solené maslo

I keď sa zdá, že maslový chlieb je jednoduchšie posoliť, predsa len má vymiešané maslo so soľou čosi navrch – krémovú konzistenciu.

Potrebujete:

  • ½ hrnčeka masla
  • 1/8 ČL soli

Soľ zamiešajte do zmäknutého masla, až kým nebude úplne hladké. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 2 týždne, v mrazničke až 12 mesiacov.

Domáce solené maslo
Zdroj: istock.com

Domáce medové maslo

Túto kombináciu mnohí poznáme od starých rodičov. Stačí zmiešať med s maslom a máte chutnú sladkú nátierku.

Potrebujete:

  • ½ šálky masla
  • 4 lyžice medu
  • 1/8 ČL soli

Med a soľ primiešajte do zmäknutého masla, až kým nebude hladké a dobre premiešané. Vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží 2 týždne, v mrazničke až 12 mesiacov.

Domáce medové maslo
Zdroj: istock.com

Domáce cesnakovo-bylinkové maslo

Najlepšie zo slaných domácich ochutených masiel. Skvele chutí na chlebíku, toastoch, ale aj na pečenej či grilovanej rybe, na mäse aj v polievke.

Potrebujete:

  • ½ šálky masla
  • ½ ČL mletého cesnaku
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu
  • 1 ČL cesnakovej soli
  • ¼ ČL čierneho korenia
  • ½ ČL petržlenovej vňate

Do zmäknutého masla primiešajte prelisovaný cesnak, parmezán, cesnakovú soľ, čierne korenie a petržlenovú vňať. Poctivo vymiešajte, kým nebude tvoriť hladký kompaktný celok. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 1 týždeň alebo v mrazničke 9 mesiacov.

Domáce cesnakovo-bylinkové maslo
Zdroj: istock.com

Škoricovo-medové domáce maslo

Toto maslo ocenia milovníci sladkých maškŕt. Nepotrebujete ani piecť a hotovú pochúťku máte po ruke. Hodí sa však aj do pečenia, prípadne na lievance.

Potrebujete:

  • ½ šálky masla
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 polievková lyžica medu

Hnedý cukor, škoricu a med vmiešajte do zmäknutého masla a vymiešajte dohladka. Vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží 2 týždne, v mrazničke až 12 mesiacov.

Škoricovo-medové domáce maslo
Zdroj: istock.com

Galéria

Domáce solené maslo
Škoricovo-medové domáce maslo
Domáce medové maslo
Domáce cesnakovo-bylinkové maslo
Domáce cesnakovo-bylinkové maslo

Sabína Zavarská
foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.