/ Recepty /

Veľký hit dnešných dní: Vyskúšajte si aj vy doma pripraviť ochutené maslo!

Domáce cesnakovo-bylinkové maslo
Zdroj: istock.com

Ochutené maslo je dnes veľkým hitom nielen na sociálnych sieťach. Nemusíte ho kupovať v obchode – vyrobíte si ho veľmi ľahko a podľa vlastných preferencií aj doma. Na sladko či na slano, chutí výborne a je dobrým pomocníkom aj pri varení a pečení.

Ako si vyrobiť ochutené maslo

Najdôležitejšie je maslo dobrej kvality. Buď si vyrobte svoje vlastné domáce maslo, alebo použite kvalitné maslo zakúpené v obchode – malo by sa ľahko rozotierať. Nechajte ho zmäknúť pri izbovej teplote, pridajte doň vybrané korenie a arómy a vymiešajte dohladka. Úplne jednoduché. Potom stačí uložiť do chladničky a podľa potreby použiť.

Ktoré príchute svedčia maslu najviac

Dôležitejšie ako jednoduchý proces výroby je vybrať príchute, ktoré s maslom vytvárajú dokonalú harmóniu. Vyskúšajte základné solené maslo, maslo z cesnaku a byliniek, medové a škoricové maslo.

Ak podomácky vyrobené maslo vložíte do dekoratívnej sklenej nádoby, máte ideálny a praktický darček pre blízkych. Nezabudnite na pohár umiestniť štítok s menom a druhom masla a dozdobiť pohár ozdobami.

Domáce solené maslo

I keď sa zdá, že maslový chlieb je jednoduchšie posoliť, predsa len má vymiešané maslo so soľou čosi navrch – krémovú konzistenciu.

Potrebujete:

  • ½ hrnčeka masla
  • 1/8 ČL soli

Soľ zamiešajte do zmäknutého masla, až kým nebude úplne hladké. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 2 týždne, v mrazničke až 12 mesiacov.

Domáce solené maslo
Zdroj: istock.com

Domáce medové maslo

Túto kombináciu mnohí poznáme od starých rodičov. Stačí zmiešať med s maslom a máte chutnú sladkú nátierku.

Potrebujete:

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



  • ½ šálky masla
  • 4 lyžice medu
  • 1/8 ČL soli

Med a soľ primiešajte do zmäknutého masla, až kým nebude hladké a dobre premiešané. Vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží 2 týždne, v mrazničke až 12 mesiacov.

Domáce medové maslo
Zdroj: istock.com

Domáce cesnakovo-bylinkové maslo

Najlepšie zo slaných domácich ochutených masiel. Skvele chutí na chlebíku, toastoch, ale aj na pečenej či grilovanej rybe, na mäse aj v polievke.

Potrebujete:

  • ½ šálky masla
  • ½ ČL mletého cesnaku
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu
  • 1 ČL cesnakovej soli
  • ¼ ČL čierneho korenia
  • ½ ČL petržlenovej vňate

Do zmäknutého masla primiešajte prelisovaný cesnak, parmezán, cesnakovú soľ, čierne korenie a petržlenovú vňať. Poctivo vymiešajte, kým nebude tvoriť hladký kompaktný celok. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 1 týždeň alebo v mrazničke 9 mesiacov.

Domáce cesnakovo-bylinkové maslo
Zdroj: istock.com

Škoricovo-medové domáce maslo

Toto maslo ocenia milovníci sladkých maškŕt. Nepotrebujete ani piecť a hotovú pochúťku máte po ruke. Hodí sa však aj do pečenia, prípadne na lievance.

Potrebujete:

  • ½ šálky masla
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 polievková lyžica medu

Hnedý cukor, škoricu a med vmiešajte do zmäknutého masla a vymiešajte dohladka. Vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží 2 týždne, v mrazničke až 12 mesiacov.

Škoricovo-medové domáce maslo
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.