Veľký hit dnešných dní: Vyskúšajte si aj vy doma pripraviť ochutené maslo!
Ochutené maslo je dnes veľkým hitom nielen na sociálnych sieťach. Nemusíte ho kupovať v obchode – vyrobíte si ho veľmi ľahko a podľa vlastných preferencií aj doma. Na sladko či na slano, chutí výborne a je dobrým pomocníkom aj pri varení a pečení.
Ako si vyrobiť ochutené maslo
Najdôležitejšie je maslo dobrej kvality. Buď si vyrobte svoje vlastné domáce maslo, alebo použite kvalitné maslo zakúpené v obchode – malo by sa ľahko rozotierať. Nechajte ho zmäknúť pri izbovej teplote, pridajte doň vybrané korenie a arómy a vymiešajte dohladka. Úplne jednoduché. Potom stačí uložiť do chladničky a podľa potreby použiť.
Ktoré príchute svedčia maslu najviac
Dôležitejšie ako jednoduchý proces výroby je vybrať príchute, ktoré s maslom vytvárajú dokonalú harmóniu. Vyskúšajte základné solené maslo, maslo z cesnaku a byliniek, medové a škoricové maslo.
Ak podomácky vyrobené maslo vložíte do dekoratívnej sklenej nádoby, máte ideálny a praktický darček pre blízkych. Nezabudnite na pohár umiestniť štítok s menom a druhom masla a dozdobiť pohár ozdobami.
Domáce solené maslo
I keď sa zdá, že maslový chlieb je jednoduchšie posoliť, predsa len má vymiešané maslo so soľou čosi navrch – krémovú konzistenciu.
Potrebujete:
- ½ hrnčeka masla
- 1/8 ČL soli
Soľ zamiešajte do zmäknutého masla, až kým nebude úplne hladké. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 2 týždne, v mrazničke až 12 mesiacov.
Domáce medové maslo
Túto kombináciu mnohí poznáme od starých rodičov. Stačí zmiešať med s maslom a máte chutnú sladkú nátierku.
Potrebujete:
- ½ šálky masla
- 4 lyžice medu
- 1/8 ČL soli
Med a soľ primiešajte do zmäknutého masla, až kým nebude hladké a dobre premiešané. Vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží 2 týždne, v mrazničke až 12 mesiacov.
Domáce cesnakovo-bylinkové maslo
Najlepšie zo slaných domácich ochutených masiel. Skvele chutí na chlebíku, toastoch, ale aj na pečenej či grilovanej rybe, na mäse aj v polievke.
Potrebujete:
- ½ šálky masla
- ½ ČL mletého cesnaku
- 3 lyžice strúhaného parmezánu
- 1 ČL cesnakovej soli
- ¼ ČL čierneho korenia
- ½ ČL petržlenovej vňate
Do zmäknutého masla primiešajte prelisovaný cesnak, parmezán, cesnakovú soľ, čierne korenie a petržlenovú vňať. Poctivo vymiešajte, kým nebude tvoriť hladký kompaktný celok. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 1 týždeň alebo v mrazničke 9 mesiacov.
Škoricovo-medové domáce maslo
Toto maslo ocenia milovníci sladkých maškŕt. Nepotrebujete ani piecť a hotovú pochúťku máte po ruke. Hodí sa však aj do pečenia, prípadne na lievance.
Potrebujete:
- ½ šálky masla
- ¼ šálky hnedého cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 1 polievková lyžica medu
Hnedý cukor, škoricu a med vmiešajte do zmäknutého masla a vymiešajte dohladka. Vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží 2 týždne, v mrazničke až 12 mesiacov.
Galéria
Sabína Zavarská
foto: istock.com
Komentáre