Škoricové slimáky s pomarančovou glazúrou
Zdroj: Le Creuset

Škoricové slimáky s pomarančovou glazúrou: Očarí vás nielen ich chuť, ale aj netradičná farba

Škoricové osie hniezda z kysnutého cesta väčšina pozná s citrónovou, smotanovou alebo vanilkovou polevou. Menej tradičná je ich verzia s pomarančom, no rozhodne stojí za vyskúšanie.

Ak v obchode nezoženiete červené pomaranče, tento recept si môžete pripraviť aj z klasických pomarančov. O červenú farbu slimákov sa postará potravinárske farbivo. To si dnes viete kúpiť aj v prírodnej verzii, napríklad z červenej repy.

Budeme potrebovať

Na cesto:

  • 400 g múky
  • 10 g sušeného droždia
  • 45 g kryštálového cukru
  • 160 ml mlieka
  • 160 ml vody
  • 40 g rozpusteného masla
  • kôra z červeného pomaranča
  • 8 g soli
  • 5 až 7 ml zmiešaného ružového a červeného potravinárskeho farbiva
  • mlieko na potretie

Na náplň:

  • 60 g masla
  • 60 g hnedého cukru
  • 2 ČL škorice
  • lyžička zmesi korenia Mixed Spice (obsahuje muškátový orech, cejlónsku škoricu, koriander, zázvor, nové korenie a klinček), alternatívne môžeme použiť ČL perníkového korenia

Na polevu:

  • 2 červené pomaranče nakrájané na tenké plátky (môžeme použiť aj obyčajné pomaranče)
  • ½ šálky práškového cukru
  • 100 ml vody

Postup prípravy škoricových slimákov

  1. Najskôr si pripravíme pomarančový cukor – v miske zmiešame kryštálový cukor a postrúhanú kôru z červeného pomaranča a necháme postáť, aby sa chute prepojili.
  2. Vo veľkej miske si zmiešame múku, droždie, pomarančový cukor a soľ. Pridáme vlažné mlieko, vodu a rozpustené maslo. Nakoniec pridáme potravinárske farbivo. Cesto necháme vypracovať v kuchynskom robote pri strednej rýchlosti približne 10 minút, kým nebude hladké a elastické. Prikryjeme ho kuchynskou utierkou a necháme asi 45 minút kysnúť až zdvojnásobí svoj objem.
  3. Na náplň si vyberieme maslo z chladničky a necháme ho zmäknúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, opäť ho premiešame a na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou 3 až 5 mm. Cesto potrieme zmäknutým maslom. Zmiešame si hnedý cukor, škoricu a zmes korenia a posypeme nimi cesto. Zrolujeme ho a nakrájame na 14 rovnako veľkých kúskov s hrúbkou 3 cm.
  4. Vymastíme si plech (alebo použijeme papier na pečenie) a rovnomerne naň rozmiestnime slimáky, pričom medzi nimi necháme veľkú vzdialenosť. Necháme ich na teplom mieste podkysnúť ešte 20 minút, kým nezdvojnásobia svoj objem.
  5. Rúru s ohrevom zhora a zdola si predhrejeme na 200 °C (alebo teplovzdušnú na 180 °C).
  6. Slimáky potrieme mliekom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 až 30 minút.
  7. Medzitým si pripravíme polevu. Do hrnca dáme vodu, práškový cukor a plátky pomaranča a zohrejeme na strednom plameni. Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Varíme 2 až 3 minúty. Potom odstavíme a zmes necháme vychladnúť.
  8. Škoricové rolky po upečení vyberieme z rúry a necháme ich 5 minút vychladnúť. Potom na ne nanesieme glazúru z pomaranča.

Dobrú chuť!

Škoricové slimáky s pomarančovou glazúrou
Zdroj: Le Creuset

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Sláva Štefancová
Foto: Le Creuset 

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje