Zdroj: Le Creuset
Škoricové slimáky s pomarančovou glazúrou: Očarí vás nielen ich chuť, ale aj netradičná farba
Škoricové osie hniezda z kysnutého cesta väčšina pozná s citrónovou, smotanovou alebo vanilkovou polevou. Menej tradičná je ich verzia s pomarančom, no rozhodne stojí za vyskúšanie.
Ak v obchode nezoženiete červené pomaranče, tento recept si môžete pripraviť aj z klasických pomarančov. O červenú farbu slimákov sa postará potravinárske farbivo. To si dnes viete kúpiť aj v prírodnej verzii, napríklad z červenej repy.
Budeme potrebovať
Na cesto:
- 400 g múky
- 10 g sušeného droždia
- 45 g kryštálového cukru
- 160 ml mlieka
- 160 ml vody
- 40 g rozpusteného masla
- kôra z červeného pomaranča
- 8 g soli
- 5 až 7 ml zmiešaného ružového a červeného potravinárskeho farbiva
- mlieko na potretie
Na náplň:
- 60 g masla
- 60 g hnedého cukru
- 2 ČL škorice
- lyžička zmesi korenia Mixed Spice (obsahuje muškátový orech, cejlónsku škoricu, koriander, zázvor, nové korenie a klinček), alternatívne môžeme použiť ČL perníkového korenia
Na polevu:
- 2 červené pomaranče nakrájané na tenké plátky (môžeme použiť aj obyčajné pomaranče)
- ½ šálky práškového cukru
- 100 ml vody
Postup prípravy škoricových slimákov
- Najskôr si pripravíme pomarančový cukor – v miske zmiešame kryštálový cukor a postrúhanú kôru z červeného pomaranča a necháme postáť, aby sa chute prepojili.
- Vo veľkej miske si zmiešame múku, droždie, pomarančový cukor a soľ. Pridáme vlažné mlieko, vodu a rozpustené maslo. Nakoniec pridáme potravinárske farbivo. Cesto necháme vypracovať v kuchynskom robote pri strednej rýchlosti približne 10 minút, kým nebude hladké a elastické. Prikryjeme ho kuchynskou utierkou a necháme asi 45 minút kysnúť až zdvojnásobí svoj objem.
- Na náplň si vyberieme maslo z chladničky a necháme ho zmäknúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, opäť ho premiešame a na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou 3 až 5 mm. Cesto potrieme zmäknutým maslom. Zmiešame si hnedý cukor, škoricu a zmes korenia a posypeme nimi cesto. Zrolujeme ho a nakrájame na 14 rovnako veľkých kúskov s hrúbkou 3 cm.
- Vymastíme si plech (alebo použijeme papier na pečenie) a rovnomerne naň rozmiestnime slimáky, pričom medzi nimi necháme veľkú vzdialenosť. Necháme ich na teplom mieste podkysnúť ešte 20 minút, kým nezdvojnásobia svoj objem.
- Rúru s ohrevom zhora a zdola si predhrejeme na 200 °C (alebo teplovzdušnú na 180 °C).
- Slimáky potrieme mliekom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 až 30 minút.
- Medzitým si pripravíme polevu. Do hrnca dáme vodu, práškový cukor a plátky pomaranča a zohrejeme na strednom plameni. Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Varíme 2 až 3 minúty. Potom odstavíme a zmes necháme vychladnúť.
- Škoricové rolky po upečení vyberieme z rúry a necháme ich 5 minút vychladnúť. Potom na ne nanesieme glazúru z pomaranča.
Dobrú chuť!
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text: Sláva Štefancová
Foto: Le Creuset
Komentáre