Pečiete a chýba vám jedno vajce? Poznáme niekoľko spôsobov, ako ho šikovne nahradiť
Chystáte sa piecť, no zistili ste, že vám do receptu chýba jedno či dve vajcia? Nezúfajte, existuje niekoľko spôsobov, ako nahradiť vajcia v recepte tak, aby bola zmena sotva badateľná.
Vajcia sú bežne používanou surovinou pri pečení. Ich úloha však nie je v každom recepte rovnaká. Ovplyvňujú štruktúru, vzhľad aj chuť výsledného pokrmu. Najčastejšie sa im pripisuje „funkcia“ lepidla. Spájajú ostatné suroviny a postarajú sa o ich súdržnosť. Samotné bielky majú schopnosť cesto prevzdušňovať a nadvihovať, žĺtky obohacujú chuť cesta a dodávajú mu krajšiu farbu (napríklad pri piškótovom ceste alebo rôznych nadýchaných tortových korpusoch). Okrem toho sa vajíčka v ceste postarajú aj o lepšiu vláčnosť, vďaka čomu nebude cesto príliš suché ani po upečení.
Banán
Ak máte doma zrelý banán s menšími hnedými bodkami, ktorý už členovia rodiny iba obchádzajú, vedzte, že v sladkých koláčoch dokáže už polovica stredne veľkého banána nahradiť jedno vajíčko. Zrelý banán stačí popučiť vidličkou na jemnú kašu a pridať medzi ostatné suroviny. Má sladkú a rozpoznateľnú chuť, ktoré môže pozmeniť aj celkový výsledok. Hodí sa preto najmä do sladkých ciest na lievance, mafiny či do šťavnatejších koláčov.
Jablkové pyré
Aj jablkové pyré alebo detská jablková výživa môžu v niektorých receptoch zastúpiť rolu vajíčka. Jedno vajce nahradí 5 lyžíc jablkového pyré a 1 lyžička kypriaceho prášku. Táto náhrada je vhodná do sladkých receptov na palacinky a lievance.
Chia semienka a ľanové semienka
Pri hľadaní, čím nahradiť vajce, musíte zvážiť i fakt, že niektoré náhradné suroviny prenášajú chuť do výsledného pokrmu. Z toho dôvodu sú banány a jablká ideálne iba na použitie v sladkých receptoch. Ak hľadáte riešenie vhodné aj pre slané jedlá, dobrou voľbou budú chia semienka alebo ľanové semienka. Postup je v oboch prípadoch rovnaký – 1 lyžicu najemno zomletých semienok zalejeme 3 lyžicami vlažnej vody, dôkladne premiešame a necháme 5 – 10 minút postať, kým nevznikne rovnomerná rôsolovitá hmota. Toto množstvo nahradí jedno vajce nielen v sladkých, ale aj v slaných receptoch – napríklad do placiek, fašírok a rôznych plniek.
Arašidové maslo
Nájde sa vo vašich zásobách neochutené jemné arašidové maslo? Alebo máte doma vrecko z nesolenými arašidmi? Už jedna lyžica arašidového masla poslúži ako náhrada za vajce. Arašidové maslo pripravíte aj z nesolených pražených arašidov, no počítajte s pracnejšou výrobou. Nevyhnutnou pomôckou je výkonný mixér. Najskôr mixérom arašidy pomeľte na jemný prášok. Pokračujúc v mixovaní sa začne uvoľňovať olej a zmes bude vytvárať hrudky. Niekedy sa pridáva malé množstvo rastlinného oleja, aby výsledné arašidové maslo nadobudlo požadovanú krémovú konzistenciu.
Avokádo
Do cesta, ktoré si má po upečení zachovať vlhkejšiu, šťavnatú a hutnejšiu konzistenciu, môžete namiesto vajca použiť polovicu zrelého popučeného avokáda. Má vysoký obsah tuku. Ak ide o sladký recept, pridajte trochu vanilkového extraktu na potlačenie chuti avokáda. V takejto úprave sa výborne hodí ako náhrada za vajíčko v receptoch na mafiny a šťavnaté čokoládové koláče.
Hodvábne tofu
Ako hodvábne tofu je označované tofu s veľmi jemnou, krémovou až takmer želatínovou konzistenciou. Vďaka svojej jemnosti sa používa v rôznych nátierkach, omáčkach, pudingoch aj čokoládových penách. Jedno menšie vajíčko nahradí približne 50 g hodvábneho tofu. Alternatívou za jedno stredne veľké vajce bude 65 g hodvábneho tofu.
Prášok do pečiva, voda a olej
Niektorým koláčom nesmie chýbať objem a bez vajec jednoducho strácajú ten pravý šmrnc. Jedno chýbajúce vajíčko hravo nahradíte základnými surovinami, ktoré majú svoje stále miesto takmer v každej kuchyni. Spojte 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva s 1 polievkovou lyžicou oleja a 1 polievkovou lyžicou vody. Cesto získa po upečení krásne nadýchaný objem. Pozor však, platí iba pre recepty s maximálne 2 vajíčkami. Ak vám do receptu chýba 3 a viac vajec, radšej skúste pohľadať iný recept.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre