
Ako pripraviť špargľu, aby bola správne chrumkavá? Pomôžu vám tieto jednoduché postupy
S príchodom jari majú mnohí z nás chuť stravovať sa zdravšie a dopriať si na tanieri bohatú porciu zeleniny. Máte už dlhšie zálusk na špargľu, no neviete, ako s ňou v kuchyni pracovať? Príprava špargle je prekvapivo jednoduchá. V spojení s tými správnymi surovinami dokáže aj bežné jedlo premeniť na slávnostný pôžitok, z ktorého budete mať dobrý pocit.
Podarilo sa vám špargľu dopestovať na záhrade alebo ste si zväzok špargle doniesli z obchodu? Tak či onak, v obidvoch prípadoch sa oplatí poznať, ako pripraviť špargľu, aby si zachovala svoju chrumkavosť a nestala sa nevábne mäkkou hmotou. Špargľa (latinsky Asparagus officinalis) je viacročnou trvalkou, z ktorej na jar vyklíči viacero výhonkov. Tieto výhonky/stonky sa zbierajú v dĺžke okolo 20 – 30 cm a s priemerom 0,8 – 1 cm. Zvyčajne majú sýto zelenú farbu, keďže majú prirodzený prístup k slnku a v ich tkanivách dochádza k produkcii chlorofylu. Špargľa bielej farby je tou istou rastlinou, no počas rastu nemali výhony prístup k slnku a bez chlorofylu nedošlo k ich zazelenaniu.
Ako špargľu očistiť?
Špargľu pred tepelnou prípravou nezabudnite vyčistiť. Zelenú špargľu postačí vyumývať pod prúdom vody v studenej vode a zrezať spodné zdrevnatené časti. Môžete vyskúšať aj trik s ručným odlomením. Vo väčšine prípadov platí, že špargľový výhon praskne práve v mieste, kde sa stretáva pružná časť so zdrevnatenou. Zelená špargľa je chuťovo intenzívnejšia a niekedy i horkejšia.
Biela špargľa má jemnejšiu chuť a viac sa hodí do teplej kuchyne. Na povrchu je však tvrdšia a vláknitejšia a jej predpríprava zaberie viac času. Je dobrým zvykom ju najskôr dôkladne umyť, a potom očistiť pomocou škrabky na zeleninu/zemiaky. Takto spoľahlivo odstránite tvrdšiu vrchnú vrstvu.
Ako pripraviť špargľu?
Pri príprave špargle je na výber niekoľko tradičných a pomerne nenáročných možností. Medzi osvedčené postupy patrí príprava špargle v horúcej osolenej vode (varenie), v pare, restovanie špargle na panvici a pečenie špargle v rúre.
Všetky postupy sú všeobecne časovo nenáročné. Doba prípravy by sa nemala zbytočne predlžovať, inak špargľa stratí významnú časť chuti, živín a jej konzistencia bude kašovitá.
Varenie špargle vo vriacej vode
Špargľové stonky po umytí zľahka zviažte do zväzku. Rýchlejšie sa tak budú vyberať z hrnca a budú menej náchylné na polámanie.
Vyberte si vyšší hrniec, do ktorého dáte zovrieť vodu. Vodu osoľte. Do vriacej osolenej vody vložte zväzok šparglí špičkami nahor (špičky nemusia byť vôbec ponorené vo vode). Zelenú špargľu povarte 3 – 5 minút, biela špargľa bude uvarená za približne 5 – 8 minút v závislosti od hrúbky.
Príprava špargle v pare
Milovníkom zdravých metód prípravy pokrmov netreba varenie v pare obzvlášť predstavovať. Varenie v pare zachováva viac živín, chutí i textúr a je úplne bez tuku. Podobne ako mnohé iné druhy zeleniny, aj špargľu viete jednoducho a rýchlo pripraviť v parnom hrnci.
Do parného hrnca nalejte vodu do výšky siahajúcej pod parný košík a priveďte ju k varu. Umytú špargľu opatrne vložte do parného košíka a hrniec zakryte pokrievkou. Aj tu sú časy tepelnej prípravy podobné ako pri varení – pre zelenú špargľu orientačne 3 – 5 minút a pre bielu špargľu 5 – 8 minút v závislosti od hrúbky stoniek.
Príprava špargle na panvici
Na panvici rozohrejte malé množstvo masla alebo olivový olej. Umyté a od stvrdnutých častí očistené špargľové stonky poukladajte vedľa seba na panvicu a počas 6 – 8 minút ich pravidelne obracajte a restujte rovnomerne zo všetkých strán. Hotovú špargľu môžete osoliť, dochutiť korením a na tanieri posypať nastrúhaným parmezánom alebo podávať s holandskou omáčkou. Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte ešte počas restovania ku špargli 2 – 3 strúčiky prelisovaného cesnaku.
Príprava špargle v rúre
Hoci sú predchádzajúce postupy veľmi rýchle, predsa sa nájde dôvod, prečo aj kvôli špargle rozohriať celú rúru. V prvom rade môže byť dôvodom väčšie množstvo špargle, čo je praktické pri rodinných obedoch alebo pridanie ďalších potravín, vďaka ktorým získate plnohodnotné jedlo a nie iba chrumkavú prílohu. Po upečení v rúre má špargľa intenzívnejšiu chuť a jej okraje sú viac chrumkavejšie. Pozor však, už pri troche nepozornosti sa okraje stanú chrumkavo-spálenými až príliš.
Ak potrebujete upiecť samotnú špargľu, rúru vyhrejte na 200 °C. Kým sa rúra nahrieva, očistené a vysušené stonky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte ich olejom, zľahka osoľte a okoreňte. Do oleja môžete pridať aj prelisované strúčiky cesnaku. Vtedy je lepšie každú stonku špargle potrieť osobitne. Špargľa by mala byť primerane upečená už po 10 – 12 minútach.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre