Ako si najlepšie vychutnáte zelenú a bielu špargľu?
K jarnej zelenine neodmysliteľne patrí zelená a biela špargľa. Zelené stonky špargle sú tenšie, biele hrubšie a drevnatejšie, preto si vyžadujú dôkladnejšiu úpravu. Možno neviete o tom, že biela špargľa je rovnaká rastlina ako zelená špargľa, ale chýba jej farba, pretože sa pestuje prikrytá. Nedochádza teda k fotosyntéze.
Špargľa v ostatných rokoch získala veľa pozornosti kvôli nutričným hodnotám. Je nízkokalorická, ale pritom bohatá na antioxidanty, esenciálne vitamíny a minerály. Je výborným zdrojom kyseliny listovej a vitamínov A, C a K, taktiež aj vlákniny, ktorá zlepšuje zdravie tráviaceho traktu a znižuje riziko ochorení srdca, hypertenzie a diabetu. Obsahuje draslík, minerál, ktorý pomáha znižovať krvný tlak.
Zelená špargľa nepotrebuje takmer žiadnu úpravu – stačí odlomiť zdrevnatené končeky (zvyčajne to nie je viac ako 2 centimetre) a krátko uvariť. Biela si vyžaduje viac práce. Okrem spodnej zdrevnatenej časti je potrebné očistiť aj vrchnú vrstvu pozdĺž celej stonky, pretože je tvrdá, zhrubnutá. Na to vám skvele poslúži škrabka na koreňovú zeleninu.
Najchutnejším spôsobom prípravy je jednoduché a rýchle varenie alebo parenie. Špargľu varíme ideálne vo vysokom hrnci v zvislej polohe. Uvarenú špargľu môžete podávať ako prílohu, zapiecť so strúhaným syrom (prípadne smotanou), nakrájať do šalátu, alebo s vývarom rozmixovať na chutnú hustú polievku. Okrem týchto základných receptov sme pre vás vybrali aj menej známe a zaujímavejšie.
Zapekaná biela špargľa so šunkou
Ingrediencie na 6 porcií
- 1 kg očistenej bielej špargle, z ktorej vytvorte 6 rovnakých zväzkov
- soľ
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice univerzálnej múky
- čerstvo mleté korenie
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 6 tenkých plátkov kvalitnej údenej šunky, prípadne slaniny
- 1 šálka strúhaného syra
Rúru predhrejte na 180 ° C, formu na pečenie vymastite maslom. V hlbokom hrnci s osolenou vodou uvarte špargľu – približne 12 minút, potom ju preložte na taniere a vysušte papierovou utierkou.
Špargľový vývar preceďte do sklenenej nádoby.
V strednom kastróle rozpustite maslo, vmiešajte múku a povarte ju na mierne vysokej teplote 1 minútu. Pridajte 1 a ½ šálky špargľového vývaru a na miernom ohni za stáleho miešania povarte, kým omáčka nezhustne, asi 5 minút. Omáčku dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou a muškátovým orieškom.
Každý zväzok špargle omotajte plátkom šunky a preložte do pripraveného pekáča. Zalejte omáčkou, posypte syrom a zapekajte asi 25 minút – kým sa syr nerozpustí a omáčka nebude bublať.
Krém zo zelenej špargle s citrónom a parmezánom
Ingrediencie na 4 až 6 porcií
- 2 zväzky zelenej špargle, odstráňte konce
- 3 lyžice masla
- 2 stredne veľké žlté cibule, nasekané
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané a prelisované
- 6 šálok kuracieho vývaru
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- ½ šálky nastrúhaného parmezánu
- hrsť čerstvých bylín, napríklad tymianu, kôpru alebo bazalky
Vo veľkom hrnci rozpustite maslo. Pridajte cibuľu a cesnak a za stáleho miešania varte asi 8 minút do sklovita. Špargľu nakrájajte na zhruba 1,5 centimetrové kúsky (polovicu špičiek si odložte na zdobenie) a pridajte do hrnca spolu s kuracím vývarom, 1 lyžičkou soli a ¼ lyžičky korenia. Priveďte k varu, prikryte, stíšte oheň na minimum a duste asi 30 minút.
Medzitým v menšom hrnci dajte zovrieť slanú vodu a v nej uvarte odložené vrcholčeky špargle. Stačí pár minút. Sceďte a vložte ich do misky s ľadovou vodou – tým sa zastaví proces varenia a zachová sa ich jasne zelená farba. Vychladnuté špičky sceďte a odložte nabok.
Polievku rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Opäť ju uveďte do varu a vmiešajte citrónovú šťavu a parmezán. Podľa potreby dochuťte. Ak chcete polievku zahustiť, nechajte ju odkrytú variť, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
Podávajte v miskách, do ktorých pridáte uvarené špičky špargle, parmezán, čerstvo pomleté čierne korenie a bylinky.
Pečený šalát zo zelenej a bielej špargle
Ingrediencie na 4 porcie
- 15 stoniek zelenej špargle
- 15 stoniek bielej špargle
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- kôra a šťava z 1 citróna
- soľ
- korenie
Rúru predhrejte na 180 °C. Odrežte drevnaté spodky špargle, bielu špargľu olúpte a opláchnite.
Očistené stonky vložte do pekáča a dobre ich premiešajte s olivovým olejom, citrónovou kôrou a šťavou, trochou soli a čerstvo mletého korenia.
Pečte 5 až 7 minút. Podávajte ich hneď, ale chutia aj studené. Špargľový šalát môžete obohatiť bielym jogurtom s bylinkami a čerstvými cherry paradajkami, prípadne s feta syrom.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre