Nadýchaný zeleninový quiche
Teplé dlhé noci, nesúce so sebou neskoré rána. Na raňajky neskoro, na obed ešte zavčasu, no na zdravý, výdatný brunch tak akurát.
Čas potrebný na prípravu: 2,5 HODINY
Ingrediencie:
Cesto:
1,5 šálky hladkej múky“
1/2 ČL soli
3 PL roztopeného masla
2 PL rastlinného tuku
1/4 šálky studenej vody
Náplň:
1 PL olivového oleja
10 stoniek špargle
4 paradajky
10 plátkov šunky
1/4 nasekanej šalotky
1 šálka mlieka
soľ
mleté čierne korenie
čerstvá bazalka
3 vaječné bielka
3 vajcia
3/4 šálky strúhaného syra
1 mozarella
Postup:
1. Cesto začneme pripravovať zmiešaním soli s múkou vo väčšej mise. Pridáme maslo a rastlinný tuk a vypracujeme husté cesto. Pridáme vodu a miesime, kým sa ingrediencie nespoja. Vytvarujeme si asi 10 cm hrubú placku, vložíme do potravinovej fólie a dáme zamraziť na 1 hodinu.
2. predhrejeme si rúru na 200 °C.
3. Vyberieme cesto z mrazničky a vložíme ho medzi dve vrstvy potravinovej fólie tak, aby sme ho mohli vyvaľkať na kruh s priemerom 30 cm. Vložíme ešte na pár minút do mrazničky, aby sme mohli fóliu pohodlne odstrániť.
4. Okrúhlu zapekaciu misu vymastíme a posypeme múkou. Vložíme cesto a roztiahneme ho po celej vnútornej ploche až k okrajom. Dno a boky poprepichujeme vidličkou. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút, potom necháme vychladnúť na mriežke.
5. Kým sa cesto pečie, pripravíme si plnku. Stonky špargle ošúpeme, paradajky nakrájame na mesiačiky, šalotku nakrájame najemno a opražíme.
6. Mlieko zmiešame s vajcami, osolíme, okoreníme a vymiešame metličkou.
7. Na cesto v zapekacej mise rozprestrieme opraženú šalotku. Navrch naukladáme vedľa seba mesiačiky paradajok, prepolené stonky špargle, každú obalenú v plátku šunky, a plátky mozarelly. Posypeme natrhanými lístkami bazalky.
8. Zalejeme vajíčkovou zmesou, posypeme strúhaným syrom a dáme do rúry zapiecť na 45 minút pri teplote 180 °C. Podávame s celozrnným toastom alebo čerstvým pečivom.
Dobrú chuť:)
Text: Lucia Kušnírová
Foto: thinkstock.com
Komentáre