/ Recepty /

4 chutné ingrediencie, ktorými po zime nabijete telo i psychiku

image 47352 25 v1

Zima je šedivá, fádna a nie je čudné, že je obdobím, kedy mnohých zasahujú smútky a depresívne stavy. Nedostatok vitamínu D, ktorý si naše telo tvorí vďaka slnečným lúčom, taktiež robí svoje. Nehovoriac o ťažkých jedlách a sladkostiach, ktoré sú pre sviatky zimy typické. Je čas oživiť svoje chuťové poháriky sviežimi zdravými ingredienciami!

Nielenže sú svieže, chutné, plné dôležitých živín, ale aj farebné a skvele vyzerajú na tanieri. Mimochodom, veríte, že aj farebná pestrosť jedla a jeho naaranžovanie na tanieri je pre našu duševnú pohodu dôležité?

Špargľa

I keď ešte na u nás vypestovanú špargľu si ešte chvíľu musíme počkať, zahraničnú si môžete vychutnať už teraz. Prípadne siahnite po nakladanej, či mrazenej. Špargľa je veľmi chutná zapekaná so syrom, či len tak uvarená. Vychutnať si ju môžete aj poukladanú na domácu pizzu, v šalátoch alebo slaných koláčoch.

Čo obsahuje?

Špargľa je doslova nabitá zdravím. Obsahuje vodu, bielkoviny, tuk, sacharidy, vápnik, vlákninu, draslík, železo, horčík, fosfor, sodík, zinok, meď, mangán, selén, vitamín A, B, C, E, K, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, kyselina glutámová, betakarotén, luteín, flavonoidy a silice.

Podporuje imunitu, má protizápalový účinok, odkysľuje a detoxikuje organizmus, normalizuje hladinu cukru v krvi, zabraňuje rastu rakovinových buniek, podporuje trávenie.

Hrach

Veľmi chutným a osviežujúcim doplnkom, ktorý môžete pridať doslova všade – do polievok, k šalátom, ako prílohu, či jesť len tak je hrach.

Čo obsahuje?

Draslík, fosfor, horčík, mangán, sodík, vápnik, zinok, železo a celú skupinu vitamínov B, vitamíny A, C, E a tiež K. Je bohatým zdrojom antioxidantov, najcennejšia v ňom je však kombinácia horčíka a nukleových kyselín. Tie podporujú zdravie a rast buniek, regenerujú a doslova omladzujú organizmus.

Vyskúšajte tento svieži a šťavnatý šalát:

2 hrnčeky cukrového hrášku

2 hrnčeky mladých hráškových strukov

2 lyžice nesoleného masla

1 PL čerstvej pažítky nakrájanej najemno

½ lyžičky strúhanej citrónovej kôry

1 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy

1 lyžička morskej soli

½ lyžičky mletého čierneho korenia

Odstráňte konce z hrachových strukov, vo veľkom hrnci dajte variť osolenú vodu. Vsypte struhy, aj cukrový hrášok, povarte približne dve minúty. Zlejte vodu, dobre na sitku hrášok zbavte prebytočnej vody. Vráťte ho do hrnca a premiešajte s maslom, pažítkou, citrónovou kôrou a šťavou, soľou a korením. Hneď podávajte. Dobrú chuť!

Vajíčka

Kedysi lekári upozorňovali, že ich treba konzumovať len s mierov, avšak dnes je jasné, že majú pre nás mnohé dôležité živiny vrátene vitamínu D, pre ktoré by sme ich mali konzumovať denne alebo aspoň obdeň. Možnosti príprav je nekonečne veľa, či už ich pridáte do šalátov alebo si spraívite klasické raňajky vo forme praženice, či z nich upečiete chutný koláč alebo rozmiešate v polievke.

Čo obsahujú?

Trinásť dôležitých živín (bielkoviny, fosfor, železo, zinok, kyselinu listovú, kyslinu pantoténovú, cholín, tiamín a mnohé vitamíny, ako A, B6, B12 a D), a pritom majú málo kalórií. Vzhľadom na ich ľahkú dostupnosť sú skvelou výživovou bombou. Navyše dokážu veľmi zasýtiť, preto sú vhodné i pri snahe schudnúť.

Rebarbora

Hoci túto rastlinu naši predkovia veľmi dobre poznali, z našich kuchýň sa už prakticky vytratila. Je čas na návrat! Pozvite si ju do vašej kuchyne a naučte sa s ňou pracovať. Vďaka žiarivo ružovému odtieňu a zaujímavej trpko-kyslej chuti je skvelou základňou pre sladké i slané omáčky. Je tiež vhodná ako plnka do osviežujúcich koláčov alebo si ju vychutnajte na ovsených vločkách. Do koláčov sa pridáva s cukrom, ktorý jej chuť zmierni.

Čo obsahuje?

Mnoho prospešných látok: bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselinu listová a kyselinu pantoténovú.

Podporuje imunitný systém, trávenie, detoxikáciu, odvodňuje nadbytočnú vodu, podporuje tvorbu červených krviniek, pevných kostí a kĺbov, svalstva, prečisťuje krv.

Sabína Zavarská
Foto: flickr.com, isifa/shutterstock.com

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.