3 najlepšie spôsoby, ako zmraziť čerstvé bylinky
Každý kulinár vám potvrdí, že čerstvé bylinky pri príprave jedál nič nenahradí. Avšak vždy lepšou voľbou, ako sušené bylinky zo supermarketov, sú vlastnoručne vypestované a správne zamrazené.
Výhody mrazenia byliniek
Zmrazenie je veľmi rýchly, jednoduchý a efektívny spôsob, ako minimalizovať plytvanie potravinami a využiť svoje vypestované druhy ovocia, zeleniny či byliniek. Chuť byliniek sa mrazením zachováva omnoho lepšie ako pri sušení, keď sa z nich uvoľňujú charakteristické éterické oleje a aromatické látky. Pri mrazení sa zachovajú éterické oleje, ktoré dodávajú obľúbeným bylinkám skvelú chuť, intenzívnu vôňu, a tiež výživovú hodnotu. Avšak predsa len je tu rozdiel medzi mrazenými a čerstvými bylinkami: zmrazené nevyzerajú tak pekne, ako čerstvé. Listy stmavnú, ochabnú. Takže zrejme ich nebudete používať na ozdobné účely. Napriek tomu, vôňou a chuťou tvoria vynikajúci doplnok k pečivu, cestovinám, ryži, omáčkam, smoothies, polievkam, duseným mäsám.
Kedy zberať bylinky na mrazenie?
Väčšinu byliniek možné zberať prakticky kedykoľvek počas sezóny, v interiéri si ich vieme vypestovať aj v chladných mesiacoch. Ak si chceme uskladniť najchutnejšie a najvoňavejšie bylinky, zberajme ich vtedy, keď začnú tvoriť puky, ale skôr, ako sa otvoria. Ideálne na zber je ráno, keď sa odparí rosa, ale skôr, ako nastúpi intenzívnejšie teplo.
Veľkou výhodou je, že dobre zmrazené bylinky môžeme využiť celých ďalších 12 mesiacov. Na rozdiel od zeleniny ich pred mrazením netreba ani blanšírovať – stačí ich umyť a vysušiť.
Jednoduché spôsoby mrazenia bylín
Mrazenie listov
Mrazenie listov zbavených iných častí rastliny je vhodné najmä v prípade veľkolistých odrôd bylín: bazalka, bobkový list a petržlen.
Umyté a osušené bylinky zbavíme stoniek a listy uložíme v jednej vrstve na plech a dáme na pár hodín zamraziť. Pevné listy preložíme do uzatvárateľných vrecúšok vzduchotesných nádob a uskladníme. Výhodou je, že takto máme bylinky naporciované a použijeme ich podľa potreby.
Ešte jednoduchším spôsobom je zabaliť väčšie zväzky listov do uzatvárateľného vrecúška, vytlačiť všetok vzduch uzatvoriť a dať mraziť. Z vrecúška si môžete vyberať vždy podľa potreby.
Mrazenie byliniek vo vode
Určite ste už počuli o mrazení bylín v nádobách na výrobu ľadových kociek. Je to ideálny spôsob na mrazenie jemných bylín: pažítka, koriander, mäta, estragón a petržlen.
Najskôr bylinky dobre umyte a potom jemnú vňať nakrájajte. Môžete pracovať s jednou bylinkou alebo priamo pred mrazením vytvoriť zmes. Napríklad, kombinácia bazalka, petržlen a oregano vytvorí univerzálnu zmes, ktorá sa dá pridať do všetkých druhov stredomorských jedál. Kombinácia mäty a estragónu je zase neodolateľná v domácej zmrzline.
Nasekané bylinky vložte do misiek na kocky ľadu, jemne stlačte a dolejte trošku vody, kým nie je zmes zakrytá. Vložte do mrazničky a nechajte stuhnúť. Potom môžete bylinkové ľadové kocky premiestniť do vrecúšok alebo nádob na dlhodobé skladovanie. Nezabudnite označiť druhom bylinky a dátumom.
Mrazenie byliniek v oleji, prípadne v masle
Olej je vynikajúcim médiom na konzervovanie širokej škály bylín používaných na pečenie a varenie, vrátane šalvie, tymianu a rozmarínu. Je tiež vhodný na konzervovanie bylinných zmesí.
Kým pri mrazení byliniek vo vode sa môžu vytvoriť ľadové kryštály a dostanú sa sem aj iné „príchute“ z mrazáku, olej vytvorí okolo bylinky izoláciu a udrží éterické oleje v nich.
Ako na to? Bylinky dobre umyte, vňať nakrájajte alebo rozdrvte listy. Rozdeľte ich do misiek na kocky ľadu a zľahka zatlačte. Pridajte vysoko kvalitný rastlinný olej – ideálne olivový, ale len toľko, aby ste nakrájané bylinky pokryli.
Náš tip: Podobným spôsobom si môžete zmraziť aj domáce pesto.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre