Ako správne vybrať semienka? Už tieto detaily môžu rozhodnúť o vašej úrode!
„Keď sa postavím pre regál so semienkami v obchode, čas prestáva plynúť…“ Je to tu – prichádza nová záhradkárska sezóna! Toto obdobie je pre záhradkárov plné plánovania, vízií a snahy robiť veci zase o kúsok lepšie. Nové aj overené odrody, bohaté kvety či veľká úroda – cesta k tomu začína starostlivým výberom osiva. Pozrite si nasledujúce tipy, ako postupovať pri výbere semienok na sadenie.
Na začiatok inventúra a približný plán
Skôr, ako nakúpite nové balíčky so semienkami, urobte si inventúru v starších zásobách. Ak odkladáte balíčky so zvyškom semien, ktoré sa vám neosvedčili, nemusíte to s nimi skúšať ani ďalšiu sezónu. Skúste ich podarovať alebo sa ich zbavte. Na tých otvorených baleniach, ktoré si ponecháte, skontrolujte dátum trvanlivosti a stav semien.
Máte už predstavu o tom, čo budete sadiť a pestovať v záhrade? Nič nepokazíte, ak si vytvoríte približný výsadbový plán, vyhradíte priestor pre jednotlivé plodiny a zvážite podmienky, ktoré na vašej záhrade panujú (slnečnosť, veternosť, tieň, dostupnosť k vode, …).
Rešpektujte charakter regiónu a počasie
Bývate v regióne s nepredvídateľným počasím a kratším letom? Vyberte si z bohatej ponuky semien také, ktoré majú v popise uvedené skorší nástup dozrievania. Už také detaily, ako je rýchlejšia produkcia plodov a skoršie dozretie môžu znamenať väčšiu šancu na výnosnejší zber. Naopak – ak ste z oblasti, ktoré sužujú silnejšie letné horúčavy, zamerajte sa na odrody s posilnenou odolnosťou voči krátkodobému suchu.
Veľké balenie semien nie je vždy výhodou
V porovnaní s menšími balíčkami vás veľké balenia budú chcieť presvedčiť lepšou cenou. Nedajte sa však zlákať – najmä nie vtedy, ak celé balenie v jednom roku nevysadíte. Rôzne druhy semien sa v životaschopnosti výrazne líšia a už mierne zhoršené podmienky pri uskladnení môžu vážne ohroziť budúcu klíčivosť.
Stavte na rozmanitosť a úrodu budete zbierať priebežne
Už len pri pohľade na ponuku odrôd paradajok budete mať desiatky možností. Malé, stredné aj veľké plody. Červené, oranžové, žlté či dokonca čierne paradajky… Niektoré sú výborné do šalátov, iné na grilovanie alebo prípravu paradajkového pretlaku a kečupu. Či už pôjde o paradajky, papriku, uhorky, alebo iné plodiny, nemusíte zostávať len pri jednej odrode. Väčšia rozmanitosť vám sprostredkuje nielen nové chuťové zážitky, ale aj dlhšiu dobu zberu (pre rozličné dátumy dozrievania) a cenné pestovateľské skúsenosti.
Dôležité informácie na obaloch semien
Na malých baleniach semienok sa ukrýva veľa dôležitých informácií, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť. Nezostaňte iba pri atraktívnom obrázku alebo výhodnejšej cene.
- Všímajte si neporušenosť obalu a podmienky priestoru, v ktorom sú balíčky semien vystavené.
- Dôležitá je aj informácia o výrobcovi/dodávateľovi, aby ste mali väčšiu istotu, že za svoje peniaze dostanete skutočne to, čo kupujete s deklarovanými vlastnosťami pre danú odrodu.
- Na obaloch semienok nájdete uvedené, o akú rastlinu a akú odrodu ide, gramáž balenia, poprípade i počet semien.
- Zadná strana je miestom pre odporúčania k pestovaniu – doba výsevu, doba kvitnutia i zberu, rastové špecifiká (výška rastliny a tiež množstvo, veľkosť a váha plodov). Dozviete sa tiež informácie o tom, aké miesto je pre rastlinu vhodné, akú zálievku potrebuje a či je daná odroda odolná voči plesniam, suchu, zamokreniu, praskaniu …
Chcete pestovať z vlastných semienok?
V neposlednom rade stojí za zváženie i genetická história plodiny, ktorú sa chystáte kúpiť. F1 hybrid, F2 hybrid alebo staré odrody? Hybridné semená vznikli výsledkom šľachtenia dvoch odlišných genetických línií, pričom z oboch „rodičov“ si vzali to najlepšie, vrátane odolnosti voči škodcom a vyššej výnosnosti. Prenos týchto vlastností do ďalšej generácie (ak by ste si chceli zozbierať semená z úrody) je však nestabilný. Klasické kultivary sú šľachtené v rámci jednej genetickej línie, pestované dlhodobo a ich vlastnosti sa prenášajú aj do ďalších generácií.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre