Ako predísť vykypeniu z hrnca či ochrániť hrnce pred pripáleninami? Osvedčené triky gazdiniek
Veľké upratovanie kuchyne vie zabrať niekoľko hodín. Avšak, kuchyňa, v ktorej sa pravidelne varí, nevydrží dlho v dokonalom stave. Ako sa vyhnúť vykypeniu z hrncov, pripáleninám a zbytočnému neporiadku? Pozrite si osvedčené tipy, s pomocou ktorých sa vyvarujete bežným kuchynským nehodám.
Osvedčené triky, ako predísť vykypeniu z hrnca
Stačí chvíľka nepozornosti, jedno otočenie od sporáka, a práve v tej chvíli sa obsah hrnca rozhodne, že sa už nechce obmedzovať. Najčastejšie dochádza k vykypeniu z hrnca pri varení pokrmov s obsahom škrobu a varení mlieka. Vykypieť tak môže polievka, voda z cestovín, zemiakov či strukovín. V prípade mlieka je za vykypením prítomnosť bielkovín. Zašpinený je nielen hrniec, ale aj jeho okolie – teda varná doska alebo sporák. Ako vykypeniu predísť?
V prvom rade varte v hrnci s dostatočným objemom a nepreplňujte ho vodou až po okraj. Pozor aj na výkon pri varení. Jemnejšie prebublávanie je v tomto prípade bezpečnejšie ako intenzívne varenie na vyššom výkone. Osvedčeným tipom, ako zmierniť tvorbu bubliniek a peny je pridanie malého množstva tuku alebo oleja do vody. Okrem toho môžete tiež horný obvod hrnca potrieť malým množstvom tuku alebo oleja. Stačí ho nakvapkať na papierový obrúsok a natrieť na steny hrnca zvnútra.
Ochrana pre plechy a hrnce pred pripáleninami
Pracné drhnutie pripálených hrncov a plechov si často nechávame na koniec. Keďže však patria k vyťaženej kuchynskej výbave, skôr či neskôr sa opäť zašpinia. Ak máte hrniec či plech, na ktorom je až príliš často vrstva nečistôt, najskôr skontrolujte stav povrchovej úpravy. Opotrebovaná a poškodená nepriľnavá vrstva je totiž náchylnejšia na rýchle zanášanie a tiež predstavuje isté zdravotné riziko pri ďalšom používaní. S takým riadom je lepšie sa čím skôr rozlúčiť.
Povrchy v hrncoch a plechoch sa zvyčajne pripaľujú pri nedostatočnom množstve vody/tuku a pri preplňovaní objemu danej nádoby. Prospešné nie sú ani príliš vysoké teploty varenia/pečenia. Plechy pred pečením dôkladne vymastite aj v rohoch a ak to recept vyžaduje, používajte papier na pečenie alebo alobal.
Oheň, plast a textílie nie sú kamaráti
Malé kuchynské nehody mávajú rôzne podoby. Raz je to pripálená utierka, inokedy zhorená rukavica či deformovaná plastová doska odložená na ešte horúcu varnú plochu. Varná zóna je síce srdcom kuchyne, no zároveň je miestom, ktoré sprevádzajú isté riziká. Pre bezpečnosť by v jej okolí nemalo zostávať nič len tak pohodené. Majte pre rukavice, utierky a plastové kuchynské náradie vyhradené presné miesta – či už v podobe háčikov, magnetov alebo samostatne zásuvky.
Vždy jasne označené nádobky
V organizovanej kuchyni sa dobre varí a jednoduchšie udržuje poriadok. Nemusíte sa totiž prehrábavať neoznačenými dózičkami a riskovať ich nechcené vysypanie. Dokonca ani nepoužijete neprávne či staré korenie, ktoré sa v kuchynskej skrinke povaľuje už dlhé roky. Jasne označené koreničky, nádoby na často používané trvanlivé suroviny (soľ, cukor, múka, cestoviny, ryža, …), uzatvárateľné dózy, košíky a boxy rôznych veľkostí vám pomôžu vniesť do kuchyne vytúžený poriadok a systém.
Do boja s kuchynskou mastnotou
Žiadna iná miestnosť v domácnosti nečelí mastnote tak, ako samotná kuchyňa. Okrem zjavnej mastnoty (napríklad po vysmážaní) sa na kuchynských povrchoch usadzujú aj mastné výpary uvoľňujúce sa pri varení. Spočiatku nie sú viditeľné. Neskôr je mastná vrstva čoraz hrubšia, lepkavá a zachytávajú sa na nej ďalšie nečistoty. Mastnota sa vyskytuje na odsávači pár, kuchynskom obklade/zástene, horných skrinkách, no aj na povrchoch spotrebičov, ktoré sú blízko varnej zóny. Čo sa dá urobiť?
Používajte odsávač pár vybavený filtrom na mastnotu. Po väčšom varení ihneď utrite okolité plochy vlhčenými utierkami určenými na kuchynskú mastnotu. Ak sa chcete vyvarovať prskaniu oleja z panvice pri vysmážaní, zadovážte si jednoduchú pomôcku v podobe hustého ochranného sita.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre