Priamo doma a bez zápachu, mušiek či veľkej námahy! Poznáte Bokashi kompostovanie?
Spolu s vermikompostovaním je to jedna z ďalších metód na spracovanie kuchynských bioodpadov, a to elegantne, priamo doma, bez zápachu, mušiek či veľkej námahy. O tom, ako toto kompostovanie funguje, sme sa porozprávali s Michalom Vavríkom z OZ Kompostujme.
Galéria
Aký význam a pôvod má pojem Bokashi?
Bokashi je japonský pojem doslovne vyjadrujúci „fermentovanú organickú hmotu“. Tento koncept rozvinul v 80. rokoch 20. storočia profesor okinawskej univerzity Ryukyus Teuro Higo z Japonska. Jeho cieľom bolo zníženie množstva chemických látok používaných v poľnohospodárstve. Ide o individuálny spôsob využitia organického odpadu, ktorý môže pomôcť znížiť potravinový odpad končiaci na skládkach a v spaľovniach, a tým prispieť k zníženiu objemu emisií skleníkových plynov.
Čo potrebujeme na kompostovanie pomocou Bokashi?
Potrebujete 3 veci: špeciálnu nádobu (kompostér) s kohútikom určeným na Bokashi metódu, Bokashi zmes sušených baktérií, organické zvyšky, teda bioodpad z kuchyne, ktorým budete nádobu plniť. Bokashi kompostér väčšinou nájdete v ponuke spolu s Bokashi zmesou v objeme 1 kg, utláčadlom, odmerkou na aplikáciu zmesi a plastovou nádobou na zber výluhu.
Ako funguje proces spracovania v takomto kompostéri?
Ide o anaeróbnu fermentáciu organických zvyškov. Efektívne organizmy v zmesi Bokashi sa aktivujú, keď zvlhnú. Následne v nádobe fermentujú kuchynský bioodpad. V praxi to znamená, že organické zvyšky prekladáme vrstvou zmesi Bokashi, ktorú vždy v nádobe treba stlačiť pomocou utláčadla, aby ste vytlačili vzduch zo zmesi a pripravili tak vhodné podmienky na anaeróbnu fermentáciu. Keď je nádoba naplnená, nechajte ju 2 týždne stáť, aby obsah nádoby dozrel. Potom je materiál pripravený na použitie.
Ako zaistiť kontinuitu triedenia organických zvyškov počas dvoch týždňov dozrievania?
Máte dve možnosti: buď fungujete v tandemovom modeli dvoch Bokashi kompostérov a v čase dozrievania materiálu v jednej nádobe plníte tu druhú, alebo materiál z naplnenej Bokashi nádoby presypete do dostatočne veľkého plastového vedra s vekom. Materiál vo vedre necháte dva týždne dozrieť a pritom pokračujete v novom plnení kompostéra.
Aké zvyšky môžeme spracovávať vďaka Bokashi?
Vhodné je v podstate všetko, čo môže kvasiť. Preto je táto metóda najvhodnejšia a ideálna na spracovanie organických zvyškov, ktoré vznikajú pri príprave jedla v kuchyni, napríklad na spracovanie zvyškov a odrezkov ovocia a zeleniny vrátane citrusov, kávovej usadeniny, čajových lístkov, rezaných kvetov a podobne.
Aký výsledok získame týmto kompostovaním?
Bokashi kompostovanie je založené na anaeróbnom fermentovaní organických zvyškov, čo znamená bez prístupu vzduchu. Nejedná sa o klasické aeróbne kompostovanie a výsledkom nie je tmavo zafarbený kompost alebo vermikompost, ako ho poznáte zo záhradného kompostéra. Niekedy sa môžete stretnúť s označením Bokashi kompost či Bokashi hnojivo, avšak o komposte v pravom slova zmysle nehovoríme. Okrem pevného hnojiva získavate aj tekutý výluh (fermentačnú tekutinu), ktorá sa z nádoby stáča kohútikom. Tento výluh sa niekedy označuje ako Bokashi džús alebo čaj. Mal by sa objaviť asi po 14 dňoch od začiatku plnenia nádoby. Následne ho môžete stáčať každých 3 až 5 dní. Tvorbu výluhu môže ovplyvniť viacero faktorov, napríklad vlhkosť vkladaného materiálu alebo vonkajšia teplota prostredia. Nemajte obavy, výluh si môže dať načas.
Kde všade môžeme Bokashi výluh aplikovať a v akej koncentrácii?
Množstvo zdrojov uvádza, že výluh je blahodarný a vhodný na hnojenie rastlín. Je odporúčané riediť ho vodou v pomere 1 : 100 (1 diel fermentačnej tekutiny na 10 l vody). Ideálna aplikácia hnojiva je raz týždenne alebo raz za 14 dní počas sezóny. V neriedenom stave sa môže použiť na čistenie odpadu. Rovnako ako pevný Bokashi materiál má aj tento výluh vysokú aciditu – kyslosť a má teda nižšie pH.
Ako využiť výsledný Bokashi materiál?
Kľúčový moment pre výstupný materiál z Bokashi nastáva hneď, ako ho zapracujete do pôdy na záhrade alebo do záhradného kompostéra, kde sa tento materiál rýchlo rozpadne a rozloží (obvykle za 1 až 2 týždne), čo závisí okrem iného aj od teploty a ročného obdobia. Pôdu obohatí a v záhradnom kompostéri pôsobí ako urýchľovač kompostu. Kto nemá k dispozícii vlastnú záhradu, môže venovať fermentovaný obsah susedovi, prípadne ho dať do hnedého kontajnera na bioodpad.
Čo si premyslieť pred tým, ako si obstaráme Bokashi kompostér?
Dôležité je premyslieť si, čo budete s Bokashi fermentovaným výstupom robiť. Využijete ho v záhrade ako hnojivo alebo ho pridáte do záhradného kompostéru či bytového vermikompostéru? Nachádza sa vo vašom okolí niekto, kto by tento materiál od vás odoberal a využil? Alebo vás nezaujíma hnojivo a chcete len pohodlné riešenie triedenia zvyškov z kuchyne? V každom prípade si nájdite spôsob, ako s dozretým materiálom naložíte.
Spracovala: Jana Komadelová
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre