Kvasená zelenina
Galéria (11) Zdroj: Shutterstock

Tipy na chutné fermentovanie alebo domáca kvasená zelenina ako ju nepoznáte

Kvasenie zeleniny je najjednoduchší a najzdravší spôsob jej zhodnotenia. Týmto procesom získate nielen zeleninu s vyššou výživovou hodnotou, ale ju aj zakonzervujete. Tu je niekoľko tipov na chutné fermentovanie.

Galéria

Kvasená zelenina
Kvasený chren s cviklou
Kaleráb
Čínska kapusta
Kvasená zelenina
Kvasená zelenina
Kvasená zelenina
Kvasená zelenina

Ako správne fermentovať

  • Zelenina správne vykvasí vtedy, ak je úplne ponorená v tekutine. Najlepšie je kvasiť zeleninu pri izbovej teplote, napríklad niekde na polici alebo kuchynskej linke, aby na ňu nesvietilo slnko alebo nesálalo teplo z radiátora či sporáka.
  • Niekedy sa stane, že zelenina nepustí dostatok šťavy. Vtedy môžete do nádoby so zeleninou naliať trochu prevarenej a vychladenej vody. Stačí len toľko, aby zeleninu zľahka zakryla.
  • Prebiehajúce kvasenie spoznáte podľa toho, že uvidíte na povrchu jemné bublinky. Ak po niekoľkých dňoch bublinky nevidíte, kvasenie sa zastavilo a zeleninu treba presunúť do chladničky.

    Kvasená zelenina
    Zdroj: Shutterstock

Ako dávkovať soľ

Pri malých dávkach soli dosiahnete rýchlejšie kvasenie, mäkšiu výslednú zeleninu, ale aj menej výraznú chuť, navyše kratšie vydrží.

  • Pri väčších dávkach soli bude zelenina chrumkavejšia, pevnejšia, chutnejšia a aromatickejšia. Bude pomalšie kvasiť, no dlhšie vydrží.
  • Pri veľkých dávkach soli bude zelenina bez arómy, bude mať drsnejšiu chuť a veľmi dlho vydrží.
  • Veľmi málo soli zase môže prispieť k vzniku páchnucej kyseliny maslovej alebo v prípade „sacharidovejšej“ zeleniny k vzniku alkoholického kvasenia, ba až k hnilobe.
  • V prípade letnej vodnatejšej zeleniny musíte pridať viac soli, ak chcete, aby nebola mäkká, ale chrumkavejšia a dlhšie vydržala.
  • S menším množstvom soli si vystačíte pri dobre vyzretej jesennej zelenine a tá bude aj dostatočne chrumkavá a dlho vydrží.

Kvasená zelenina za pár dní

Budete potrebovať

  • polovica bielej kapusty
  • polovica červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 3 – 4 mrkvy
  • morská alebo himalájska soľ bez jódu
  1. Očistenú kapustu a cibuľu nakrájajte na tenké rezance, mrkvu nastrúhajte na hrubšom strúhadle.

    Kvasená zelenina
    Zdroj: Soňa Maléterová
  2. Nastrúhanú zeleninu dajte do väčšej misy a odvážte. Pridajte soľ v množstve 1 % z hmotnosti zeleniny. Premiešajte a nechajte 10 minút odpočívať.

    Kvasená zelenina
    Zdroj: Soňa Maléterová
  3. Zmes postupne natlačte do kvasnej nádoby. Mala by pritom vzniknúť šťava, ktorá zeleninu prekryje.

    Kvasená zelenina
    Zdroj: Soňa Maléterová
  4. Zeleninu navrchu zaťažte menšou sklenenou nádobou naplnenou vodou alebo kameňom.

    Kvasená zelenina
    Zdroj: Soňa Maléterová
  5. Takto pripravenú zeleninu dajte fermentovať – kvasiť – mimo zdroja tepla a priameho slnka tri až sedem dní. Vykvasenú zmes preložte do uzatvárateľnej nádoby a odložte do chladničky, kde vydrží zhruba mesiac.

    Kvasená zelenina
    Zdroj: Soňa Maléterová

Chren s červenou repou

Budete potrebovať

  • 100 g chrenu
  • 600 g červenej repy
  • soľný roztok
  • 2 – 3 lyžice kvasnej vody

Chren a červenú repu ošúpte, nastrúhajte a natlačte do pohára. Potom zeleninu zalejte roztokmi, voľnejšie uzavrite a pohár položte na tanier, aby prebytočná kvasiaca šťava mala kam unikať. Po 10 dňoch viečko pevne uzavrite a pohár preneste do chladnej a temnej miestnosti.

Kvasený chren s cviklou
Zdroj: Shutterstock

Jemne korenistý kaleráb

Budete potrebovať

  • 700 g kalerábu
  • trochu čerstvého estragónu
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžičky kôprových semien
  • soľný roztok
  • 2 – 3 lyžice kvasnej vody.

Kaleráb nahrubo nastrúhajte, zmiešajte s korením, zalejte roztokmi a v uzavretom pohári nechajte kvasiť.

Kaleráb
Zdroj: Shutterstock

Čínska kapusta naostro

Budete potrebovať

  • 600 g kapusty
  • 1/2 reďkovky
  • 1 zväzok zelenej cibuľky aj s vňaťou
  • 2 sušené čili papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie
  • soľný roztok
  • 2 – 3 lyžice kvasnej vody

Listy kapusty nakrájajte na rezance, cibuľku i s vňaťou na 3 cm kúsky, z papričiek odstráňte semená a nakrájajte na rezance, cesnak nasekajte. Všetko zmiešajte, v pohári zalejte roztokmi a uzavreté kvaste.

Čínska kapusta
Zdroj: Shutterstock

Text: redakcia, Soňa Maléterová, Jaroslav Pížl
Foto: isifa/shutterstock.com, Soňa Maléterová
Zdroj: Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.