Výroba kompostu
Zdroj: iStock

Ako si vytvoríte dokonalý jarný kompost na zlepšenie pôdy

Či už chcete pestovať najchutnejšie paradajky v okolí alebo mať najžiarivejšie letničky, kľúčom k úspechu je kompost. Je to jednoducho dokonalý prírodný prostriedok na zlepšenie pôdy. Kompost vytvára potrebnú hladinu živín v pôde a zároveň ju robí kyprejšou. Nečudo, že kvalitný kompost je tajnou zbraňou záhradníkov na celom svete.

Jar je ideálny čas na vytvorenie kvalitného domáceho kompostu. Máme k dispozícii množstvo materiálu a keď teploty začnú stúpať, vznikne dokonalé prostredie na to, aby sa kompost zahrial a začal rozkladať.

Ako vytvoriť kvalitný jarný kompost

Vytvorte si kompostovisko

Ak chcete vytvoriť dokonalú kompostovú hmotu, ktorá sa rýchlo zohreje a rozloží, musíte vytvoriť kompostovacie miesto, ktoré je aspoň 90 cm široké, 90 cm vysoké a 90 cm hlboké. To umožňuje umiestniť dostatok hmoty na zahriatie jadra, čo je potrebné na rozklad.

Výroba kompostu
Zdroj: iStock

Táto veľkosť je tiež dôležitá preto, že sa s ňou ľahko pracuje. Ak chcete vytvoriť kompostovú hmotu, musíte ju totiž často obracať. Na vytvorenie kompostovacieho miesta môžete použiť staré oplotenie alebo drevené dosky a umiestniť ich do rohu záhrady.

Kompostovacie materiály

Dobrou správou je, že už na začiatku jari nájdeme veľa materiálov vhodných na vytvorenie hromady kompostu. Na rozbeh kompostoviska výborne poslúži materiál, ktorý získame z čistenia záhonov. Staré lístie, rozpadajúce sa lístie trvaliek a čerstvé odrezky pokoseného trávnika sú vynikajúcim základom kompostu. Ak náhodou máte sliepky alebo hospodárske zvieratá, ich podstielka a hnoj sú výborným skvalitnením kompostu. Vyhnite sa však používaniu akýchkoľvek výkalov od psov alebo mačiek. Nesú veľké riziko patogénov.

Výroba kompostu
Zdroj: iStock

Do kompostu pridajte aj materiály z interiéru. Kuchynských zvyškov je zvyčajne počas celého roka dosť a sú skvelým doplnkom do kompostu. Môžete doň pridať banánové, pomarančové, citrónové šupky a šupky zo všetkých druhov ovocia a zeleniny a ich zvyšky. Zeleninové a ovocné zvyšky sa rýchlo rozložia a pomáhajú kompost zohriať. Nezabudnite na iné kompostovateľné materiály, ako sú vaječné škrupiny, orechové škrupiny a dokonca aj mlieko, ktoré už prešlo dátumom spotreby. Kávová usadenina je jednou z najlepších prísad do kompostu. Je plná dusíka a pomáha urýchliť rozklad. Vyhýbajte sa pridaniu mäsa a olejov do kompostu.

Ako pripraviť materiály do kompostu

Jednou z najväčších chýb záhradkárov je pridávanie celých zvyškov do kompostovej kôpky. Výsledkom síce bude hromada kompostu, no jej rozklad nebude trvať mesiace, ale roky!

Ako teda postupovať? Pri tvorbe kompostu zmenšujte materiály na najmenšiu možnú veľkosť. Čím menšie, tým lepšie. Týmto spôsobom desaťnásobne urýchlite proces rozkladu. Nielenže sa menšie kúsky rozložia rýchlejšie, ale ich okraje umožňujú, aby sa rozložilo viac povrchových častí hmoty.

Ak máte domáci drvič, určite ho použite. Nasekajte aj lístie a zvyšky pokosenej trávy – kosačkou vytvorte jemnú konzistenciu. Výsledkom bude hromada kompostu, ktorá sa rýchlo zohreje a bude pripravená na použitie za pár mesiacov.

Kompost v ruke
Zdroj: iStock

Vytvorte jarný kompost naraz a nechajte ho pracovať

Ak je to len trochu možné, je skvelou praxou vytvoriť si jarný kompost naraz. V priebehu týždňa si zhromaždite množstvo potrebného materiálu, rozdrvte ho a nechajte pracovať. Ak máte starší kompost, pridajte pár vedier do nového. Mikroorganizmy a baktérie z neho pomôžu aktivovať nový kompost ešte rýchlejšie.

Keď necháte kompost pracovať bez pridávania nových materiálov, výrazne skrátite dobu jeho rozkladu a urýchlite použitie. Nezabúdajte jarný kompost otáčať tak často, ako môžete – optimálne každý druhý deň. Týmto spôsobom sa udržiava kyslík v jadre kopy kompostu, čo zrýchľuje rozklad. Vďaka jemne nasekaným materiálom a neustálemu prísunu kyslíka môžete mať čerstvý kompost pripravený na použitie už za 60 dní.

Sabína Zavarská
Zdroj: oldworldgardenfarms.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje