Vitamíny z čakanky šalátovej

Vitamíny z čakanky šalátovej

Čakanka šalátová – Cichorium intybus je dvojročná rastlina. Jedlou časťou čakanky šalátovej sú vybielené puky. Obsahujú vitamín C, provitamín A a inulín, ktorý je schopný regulovať látkovú výmenu v ľudskom organizme.

V priebehu dvojročnej vegetácie prvý rok sa tvorí kužeľovitý koreň. V zimnom období ho uskladníme v pivnici pri teplote 1 až 5 °C, kde prečká do jari. Ak teplotu zvýšime, urýchlime jej rast. Na koreňoch začnú rašiť puky, ktoré využijeme v kuchyni na prípravu šalátov.

Čakanku šalátovú môžeme rýchliť niekoľkými spôsobmi. Dôležité je, že narastajúce puky nesmú prísť do styku so svetlom. V miestnosti musíme zabezpečiť teplotu 10 – 20 °C.

Čerstvá aj v zime

Čakanku rýchlime v pivniciach, skleníkoch a pareniskách. Pre potrebu jednej rodiny stačí puky rýchliť v 10 alebo 20 litrovom plastovom vedre. Najkvalitnejšie puky sú z koreňov, ktoré majú priemer 3 až 5 cm. Postupujeme tak, že korene skrátené na 16 až 18 cm poukladáme do vedra vedľa seba. Do vedra s koreňmi nalejeme asi do výšky 10 cm vodu a zakryjeme ho čiernou fóliou alebo iným nepriesvitným materiálom. Vedro umiestnite v miestnosti s teplotou v rozmedzí 10 – 20 °C. Pri vyššej teplote sa rýchlenie ešte uskorí, ale puky sú menej kvalitné. Pri nižšej teplote sú puky síce kvalitnejšie, ale doba rýchlenia je dlhšia. Rýchlenie väčšinou trvá 3 až 5 týždňov.

Ak chceme mať čerstvé puky v celom zimnom období, vždy v polovici predpokladanej doby rýchlenia zakladáme nové vedro. Puky zberáme odrezávaním alebo odlamovaním v množstve, ktoré potrebujeme pre prípravu šalátu v kuchyni.

Využitie čakankových pukov

Pred kuchynskou úpravou čakanku rýchlo opláchneme vodou a zrežeme koreň, čím odstránime časť, ktorá obsahuje najviac horkých látok. Horkastú chuť môžeme zmierniť niekoľkými kvapkami citrónu, troškou smotany alebo prisladením. Z čakankových pukov pripravujeme šalát s jablkami a chrenom, majonézou, smotanou, zeleným hráškom, alebo ju zapekáme, dusíme a pod.

Text: Ing. Katarína Kettmannová
Foto a kresby: thinkstock.com
Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o. 
–>

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.