Jahody ako viacročnú kultúru pestujeme na jednom mieste spravidla tri až štyri roky. Preto im musíme venovať sústavnú pozornosť i po zbere plodov – vtedy prebiehajú v rastlinách fyziologické procesy, ktoré ovplyvňujú budúcoročnú úrodu. Zameriame sa na kyprenie a odburiňovanie pôdy, dostatočnú závlahu a výživu, na odstraňovanie poplazov a v niektorých prípadoch i pokosenie listov po zbere plodov.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Prácu v záhrade si možno uľahčiť, ak vopred počítame s malou náročnosťou na údržbu a plánovito si zvolíme takú koncepciu organizácie plôch a výsadieb, ktorá do budúcnosti nebude potrebovať (alebo bude potrebovať len minimálnu) starostlivosť. Najviac starostlivosti vyžaduje v záhrade vegetačná zložka, ktorá počas vegetačného obdobia rastie, vyvíja sa a na to potrebuje živiny, vodu i dostatočný prísun slnečnej energie. V priebehu roka alebo dlhšieho obdobia treba veľkosť narastenej vegetácie spravidla korigovať rezom.
Rastlinu ananásovníka si môžeme dopestovať z vrcholovej ružice kúpeného plodu. Ružicu odlomíme od plodu, odstránime zvyšok dužiny a ranu zasypeme práškovým dreveným uhlím.
Po skonzumovaní exotického ovocia nás často láka myšlienka dopestovať si ho aj doma. Pestovať tropické ovocie v bytoch je však náročné pre nedostatok svetla, ale aj nedostatok priestoru pre korene v nádobách. Nie každé ovocie sa dá pestovať a nie každá tropická rastlina nakoniec zarodí.
Pred pár desiatkami rokov si pri vyslovení slova „kivi“ každý priemerne vzdelaný človek predstavil čudného nelietavého kurovitého vtáka obývajúceho húštiny lesov Austrálie a Nového Zélandu. Dnes už však i malé dieťa vie, že sa týmto menom nazýva aj chutné a zdravé ovocie.
Avokádo – hruškovec americký (Persea americana) – patrí medzi ovocie, používa sa však ako zelenina. Zo semien možno pomerne ľahko vypestovať okrasnú izbovú rastlinu.
Pepino je ovocná rastlina, ktorá sa pestuje pre aromatické a šťavnaté plody, chuťove podobné cukrovému melónu. Pre atraktívny vzhľad a rýchly vývin plodov si táto rastlina získava značnú obľubu aj ako okrasná rastlina.
Kto ošetruje stromy – prosí ich, kto hnojí – pomáha im, kto ich však orezáva – núti ich rodiť. Pochopiť, ako stromy a kríky rastú, uvedomiť si ich individuálne potreby a reakciu na spôsob rezu, uľahčuje výber správneho rezu a tvarovania.
Môžeme preveriť fyzikálne, chemické i biologické vlastnosti záhradnej pôdy. Najdôležitejšie je poznať jej pH hodnotu. V domácich podmienkach majú pôdy hodnotu pH od 4,0 až po 9,0. V poslednom čase sa pôdy stávajú kyslými. Pre záhradné porasty sú najvhodnejšie neutrálne zeminy.
Hruška patrí medzi najstaršie pestované ovocné druhy v Európe. Kedysi boli u nás jedným z najrozšírenejších ovocných druhov. Dnes sa opäť stávajú populárnymi a nájdeme ich dokonca aj vo vyššie položených regiónoch. Umožňujú to nové odrody, ale aj efektívnejšie pestovateľské tvary.
Keď vysádzame stromčeky, často nevieme odhadnúť, aké podmienky budú potrebovať počas rastu a rodivosti. Plocha záhradky je obyčajne malá, preto treba vybrať pestovateľské tvary vhodné nielen na pestovanie jabloní, ale aj ostatných ovocných druhov. Okrem priestoru vplývajú na vzrast ovocného stromu podpník, odroda, hĺbka a hustota výsadby.
Zelené hnojenie je jedinečný spôsob, ako v záhrade nahradiť maštaľný hnoj. Nie je to hnojenie v tradičnom slova zmysle, slúži však na aktiváciu pôdnych organizmov, ktoré všestranne zvyšujú kvalitu pôdy. Možno ho dávať na všetky záhony a plochy v záhrade, ktoré sú práve bez porastu alebo sa na budúci porast pripravujú.
Kde sa diskutuje