Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Postaviť skleník a zabezpečiť si tak celoročne čerstvú zeleninu pre celú rodinu je vecou viacerých serióznych úvah. Zvážiť musíme nielen svoje pestovateľské ciele, ale aj ekonomické možnosti a klimatické podmienky záhrady.

Ak si pri kúpe ananásu dáme záležať na vzhľade plodu a vyberieme taký, ktorý má na vrchole zdravú a sviežu listovú ružicu, môžeme ju po konzumácii plodu použiť na rozmnoženie rastliny.

Ak chceme doma pestovať exotické ovocie, v prvom rade si musíme zistiť, z akých klimatických podmienok rastliny pochádzajú a aké majú nároky na svetlo a teplo. Na začiatok je lepšie vybrať si ľahšie pestovateľné rastliny.

V prírode neexistuje odpad. Uzavretý kolobeh všetkého, teda energie aj hmoty, je príkladom absolútne bezodpadového systému. Ak detailnejšie spoznáme prirodzené prírodné mechanizmy a trochu ich usmerníme podľa svojich zámerov, môžeme mať zdravšiu a lacnejšiu úrodu. 

Orechy sú ideálnou potravinou, ktorá obsahuje množstvo vysokohodnotných bielkovín, tých najlepších tukov, ale aj minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Vedia to aj veveričky, plchy a mnohé vtáky, ktoré si doslova potrpia na to pravé orechové. 

Viete, že dnes už možno kúpiť maštaľný hnoj či slepačince v elegantných granulkách? A dokonca aj kompost sa dá vyrábať priamo v byte. Bioodpad, pre nás ďalej nevyužiteľný, sa vďaka prirodzeným rozkladným procesom stáva opäť potravou. Cieľovou skupinou sú rastliny.

Dobre a čisto vedený rez zaistí slnečným lúčom a vzduchu prístup do koruny. Príliš husté stromy totiž ľahšie podliehajú chorobám a škodcom, ovocie je menej kvalitné a horšie sa skladuje. Pri rezaní sa VYVARUJTE zbytočných chýb.

Voňavú a druhovo rozmanitú výsadbu byliniek si možno vytvoriť nielen na záhone, ale aj vo vegetačnej nádobe na balkóne či na okne. Mnohé druhy byliniek sú pestovateľsky nenáročné, krásne sa rozrastú a zároveň ich budeme mať poruke pri príprave jedál.

Strukoviny regenerujú pôdu a zlepšujú jej štruktúru. Okrem toho obsahujú výživné látky prospešné pre naše zdravie. U nás rastie asi 100 druhov, vo svete je ich oveľa viac. Vybrali sme z nich šiestich zástupcov.

Možno ich pestovať na malom prípravnom záhone v skleníku či parenisku, ba dokonca v miskách alebo menších nádobách na parapete v byte. Pestovanie priesad má niekoľko výhod, a to nielen pre milovníkov úžitkovej záhrady.