Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Stáť pri sporáku v horúcom lete a potiť sa ešte aj pri príprave jedla nie je lákavá predstava. Čo sa dá teda zo záhrady zjesť priamo alebo len s minimálnou úpravou, aby sme sa pri tom ani nenarobili, ani nezapotili, a predsa sa chutne i zdravo najedli?

Pri zaváraní máme dve možnosti: zavárať klasicky s použitím väčšieho množstva cukru alebo si zvolíme prírodnejšiu a zdravšiu alternatívu, pri ktorej využijeme prevažne cukor obsiahnutý v ovocí.

Máte radi „kvašáky“? Alebo sterilizovaný zeleninový šalát, ktorý ste jedli naposledy u starej mamy? Poradíme vám, ako si pripraviť kvasené či nakladané zeleninové výrobky, ako správne zmraziť zeleninu a iné chutné doma nachystané polotovary. 

Veda jej dala meno Lycium chinensis, po našom kustovnica čínska. V Číne ju volajú „gou qi“ – plody dlhovekosti. Kustovnica má v čínskej, kórejskej i japonskej medicíne starú tradíciu a vďaka dlhodobým skúsenostiam ju označili za rastlinu dlhého a zdravého života. 

Mnohým záhradkárom, najmä majiteľom malých záhrad, ktorí si chcú vypestovať vlastnú zeleninu a ovocie a súčasne chcú mať i okrasnú záhradu, nezostáva nič iné, len skĺbiť úžitkový zámer s okrasným a nechať ich splynúť. Ako teda premeniť zeleninovú hriadku na okrasnú?

V minulej časti sme si predstavili odrody drevín vhodné na pestovanie v nádobách na balkóne či terase. Teraz si povieme niečo o správnej starostlivosti a spôsobe ich zazimovania, pretože to má podstatný vplyv na ich rast i rodivosť.

Nie každý má záhradu, ale mnohí majú dobre osvetlenú terasu či balkón, kde sa dá okrem kvetov dopestovať aj chutné ovocie. Dnes už nemusíme ich rast surovo obmedzovať rezom, ako sa to robí pri bonsajoch. Vďaka šľachtiteľom si môžeme vybrať z drevín, ktoré dorastajú do menších tvarov a rozmerov. 

Vídame ich na pultoch v supermarketoch, mnohí si ich zo zvedavosti aj kúpili. Stále sú však pre nás tak trochu hádankou. Je to kríženec hrušky s jablkom? Naozaj sú kvalitné, chutné a zdravé? Dajú sa u nás pestovať? Odpovede budú pre vás možno príjemne prekvapivé.

Pestovanie kyslomilných rastlín v záhrade nám umožní pochutnať si na ovocí, ktoré má výrazné liečebné vlastnosti. Neraz dokáže zaplátať aj „liečebnú dieru“ v našich možnostiach a liečiť niektoré choroby, na ktoré prestali zaberať aj kedysi všemocné antibiotiká. 

Nových kvalitných odrôd jabloní je veľa. Nie je jednoduché rozhodnúť sa, ak sme obmedzení pestovateľskými podmienkami, predovšetkým priestorom, a nemáme dostatok informácií o odrode – najmä ak prvú úrodu získame o 3 až 5 rokov.

Kde sa diskutuje