Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Na vytvorenie kvalitného kompostu nestačí nahádzať doň záhradné a kuchynské zvyšky, chce to trochu vedomostí, trpezlivosti aj kumštu. Poradíme vám, ako si vytvoriť naozaj hodnotné biologické hnojivo, ktoré prospeje nielen pôde, ale i rastlinám. 

Kakaovník pravý (Theobroma cacao) pochádza z Južnej a Strednej Ameriky. V súčasnosti sa pestuje všade v trópoch ako ekonomicky významná plodina, najmä na Pobreží Slonoviny, v Ghane, Indonézii, Nigérii, Brazílii a ďalších krajinách.

Stáť pri sporáku v horúcom lete a potiť sa ešte aj pri príprave jedla nie je lákavá predstava. Čo sa dá teda zo záhrady zjesť priamo alebo len s minimálnou úpravou, aby sme sa pri tom ani nenarobili, ani nezapotili, a predsa sa chutne i zdravo najedli?

Pri zaváraní máme dve možnosti: zavárať klasicky s použitím väčšieho množstva cukru alebo si zvolíme prírodnejšiu a zdravšiu alternatívu, pri ktorej využijeme prevažne cukor obsiahnutý v ovocí.

Máte radi „kvašáky“? Alebo sterilizovaný zeleninový šalát, ktorý ste jedli naposledy u starej mamy? Poradíme vám, ako si pripraviť kvasené či nakladané zeleninové výrobky, ako správne zmraziť zeleninu a iné chutné doma nachystané polotovary. 

Veda jej dala meno Lycium chinensis, po našom kustovnica čínska. V Číne ju volajú „gou qi“ – plody dlhovekosti. Kustovnica má v čínskej, kórejskej i japonskej medicíne starú tradíciu a vďaka dlhodobým skúsenostiam ju označili za rastlinu dlhého a zdravého života. 

Mnohým záhradkárom, najmä majiteľom malých záhrad, ktorí si chcú vypestovať vlastnú zeleninu a ovocie a súčasne chcú mať i okrasnú záhradu, nezostáva nič iné, len skĺbiť úžitkový zámer s okrasným a nechať ich splynúť. Ako teda premeniť zeleninovú hriadku na okrasnú?

V minulej časti sme si predstavili odrody drevín vhodné na pestovanie v nádobách na balkóne či terase. Teraz si povieme niečo o správnej starostlivosti a spôsobe ich zazimovania, pretože to má podstatný vplyv na ich rast i rodivosť.

Nie každý má záhradu, ale mnohí majú dobre osvetlenú terasu či balkón, kde sa dá okrem kvetov dopestovať aj chutné ovocie. Dnes už nemusíme ich rast surovo obmedzovať rezom, ako sa to robí pri bonsajoch. Vďaka šľachtiteľom si môžeme vybrať z drevín, ktoré dorastajú do menších tvarov a rozmerov.