Zeleninu nestačí len dopestovať, treba ju aj dobre uskladniť. Pri väčšine druhov to nie je až taký problém. Ak dodržíme vhodné pestovateľské podmienky a zelenina dozrie do skladovacej kvality, tak máme postarané o vitamíny aj počas zimy.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Každý uvažuje o zdravom životnom štýle, závidíme krajinám, ktoré si môžu dovoliť konzumovať zdravé potraviny a žiť v ekologickejšom prostredí.
Hovorí sa – a život to potvrdzuje –, že sme takí mladí, aké čisté a pružné sú naše cievy. Tie sú totiž „rieky“, cez ktoré sa dopravuje výživa a ochranné látky po celom tele. Dôležité však je, aby sme na tieto krvné rieky naložili aj dobrý náklad – zdravú stravu a rovnako zdravé a chutné nápoje. A takým víno je.
Najväčším problémom pri pestovaní exotických rastlín je ich úspešné prezimovanie, najmä ak máme viac druhov z rôznych koncov sveta, ktoré v zime vyžadujú rozdielne podmienky.
Jablko je kráľom slovenského ovocia a zároveň aj „prírodným doktorom“. Nájdeme ho prakticky v každej záhrade, v doline či na rovine a aj na kopaniciach. Obrovskou výhodou jabĺk je, že sa dobre skladujú, a teda ich máme k dispozícii prakticky po celý rok.
Do Európy sa bataty dostali hneď s prvými Kolumbovými objavnými výpravami, teda zhruba o 100 rokov skôr ako naše klasické zemiaky. Sladké zemiaky sú však náročnejšie na teplo, preto sa ich pestovanie rozšírilo hlavne okolo Stredozemného mora, kde sú doteraz najväčšie európske plantáže.
Máloktorá zelenina dosiahla také rozsiahle prešľachtenie do toľkých rozmanitých druhov a odrôd ako tekvice. Hoci pochádzajú z malých i veľkých horkastých nejedlých plodov, z ktorých Indiáni konzumovali len ich výživné semená, dnes rekordné tekvicové výpestky dosahujú až 600 kg.
Sušenie potravín je prastarý spôsob ich uchovávania. Príroda i záhrada ponúkajú množstvo surovín na využitie tejto jednoduchej technológie konzervovania. Prezradíme vám, ako ušetriť v dobe elektrických sušičiek a zadarmo využiť slnečnú energiu.
Pestovanie mnohých druhov zeleniny na komposte či kompostovanom hnoji nie je žiadna novinka. Aj toto sa dá ešte zlepšiť a zjednodušiť a navyše sa dá pritom dobre využiť aj taký prebytočný produkt poľnohospodárstva, akým je slama.
Cvikla výrazne podporuje zdravé fungovanie mnohých orgánov tela, patrí medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré pomáhajú modernému človeku prekonať nástrahy civilizačných ochorení. A pritom ide o veľmi skromnú a prispôsobivú zeleninu, ktorá je schopná rásť v každej záhrade.
Kaktus opuncia sa zrodil v tropických oblastiach Strednej Ameriky, presnejšie v Mexiku, kde ho oddávna mnohostranne využívali tamojší Indiáni, a preto sa jeho plody nazývajú aj indiánske figy.
Urobme si jablčník bez jabĺk. Ako? Jednoducho – z čerstvej, práve odtrhnutej rebarbory, ktorá chutí doslova ako čerstvé jablká, aj keď vedľa skutočných jabĺk ani neležala.
Kde sa diskutuje