Príjemné a úrodné letné mesiace sa nezaobídu bez pestovateľských problémov. Sú nimi choroby a škodcovia, ktorí ani počas augusta nedajú našej poctivo pestovanej zelenine pokoj. Aké sú najčastejšie choroby a škodcovia týchto dní?
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Je dôležité, aby sme vystihli správny čas na zberanie úrody cibuľovín. Viete, kedy ich treba zberať?
Nemusíte byť skúsený záhradkár na to, aby ste zistili, že každá rastlinka má inú potrebu závlahy. Niektoré druhy zeleniny sú neustále smädné, iným stačí o čosi slabšia zálievka.
Koniec júla a prakticky celý august je obdobím zberu úrody zeleniny. V tomto období dokážu byť mnohí záhradkári úplne sebestační – prakticky nič zo zeleniny nemusia dokupovať a ich stravovanie môže byť veľmi zdravé a chutné.
Každý záhradkár vie, že ak chce mať dobrú úrodu, musí do nej investovať veľa času i energie. Aj v auguste by ste mali venovať pozornosť ošetrovaniu a starostlivosti o rastlinky v záhrade. Ako sa treba starať o zeleninu v priebehu najhorúcejšieho letného mesiaca – v auguste?
Viete, ako najlepšie uskladniť tieto chutné druhy zeleniny, aby vám vydržali čo najdlhšie? Samozrejme, ich trvanlivosť sa nedá predlžovať donekonečna, ale niektoré malé triky vám môžu pomôcť vychutnať si úrodu o čosi dlhšie.
Pri pestovaní rastlín je voda nad zlato. Nielen plody, ale i celé rastliny obsahujú v čerstvom stave až 90 % vody.
Júl je čas zberu viacerých druhov zeleniny. Znamená to, že sa nám postupne uvoľňuje miesto. Čo vysadiť na tento už raz použitý priestor? Aké druhy zeleniny vám prinesú úrodu ešte počas leta, či začiatkom jesene?
Obľúbenú zeleninu, z ktorej sa robia polievky, šťavy, nátierky a rôzne prílohy, si môžeme vypestovať vo vlastnej záhradke a budeme mať istotu, že vieme, čo jeme. Samozrejme, chce to trošku vedomostí a zručnosti.
Kvôli ochrane prírody i nášho zdravia pristupujeme v záhrade k náhrade chemických prípravkov za nechemické.
V klasickej slovenskej záhradke nikdy nechýbali hlúboviny. Kaleráb, karfiol, kapustu, hlávkový či ružičkový kel vedeli domáce gazdinky využiť na desiatky spôsobov. Cenné sú aj v modernej kuchyni.
Listová zelenina nebola nikdy tak vysoko cenená ako v ostatných rokoch. Je základom zdravej stravy, obsahuje množstvo vlákniny, dôležitých minerálov i vitamínov. Pozitívne pôsobí na podporu metabolizmu, proti obezite, ale aj na zdravie srdca a ciev, dokonca i nervovej sústavy – vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B. To je dosť dôvodov, prečo zahrnúť pestovanie listovej zeleniny aj do našej záhradky. Skúsili ste už dopestovať vlastný ľadový šalát, fenikel či štiav?
Kde sa diskutuje