Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Klasický hlávkový šalát alebo jeho delikátnejšia forma – ľadový patria na naše stoly celé dlhé generácie. Táto zelenina má vysokú biologickú hodnotu. Nemenej hodnotný je štiav, ktorému sa hovorí tiež šťavel.

Rôzne druhy šalátov, špenát či mangold majú bohaté uplatnenie v modernej zdravej kuchyni. Na to, aby sme ich mohli konzumovať čo najdlhšie, je dôležité dobré skladovanie. Viete kedy zberáme tieto druhy zeleniny a čo s nimi ďalej?

K najobľúbenejším a najčastejšie v našich záhradkách pestovaným hlúbovinám patria brokolica, kaleráb, kapusta, kel a karfiol. Z hľadiska výživového je zásobárňou dôležitých živín najmä brokolica a kel, ktoré si môžeme vychutnať nielen varené, ale aj rozmixované v zeleninových smoothie.

Vypiť si pohár vína je hriech alebo akt zdravia? Alkohol si isto zaslúži naše odsúdenie, keď je ho priveľa. Víno je však nápoj plný slnka, chuti i dobrej nálady. A mnohí, nielen tí, ktorí sa vo vínnych pivniciach s ním denne maznajú, prízvukujú, že je v ňom okrem pravdy aj zdravie.

Šalátová zelenina zohráva v zdravom životnom štýle zásadnú úlohu. Nielen bežný šalát, ale aj špenát, valeriánka či arkta, by nemali chýbať na našich tanieroch. Pozitívnym faktom je, že túto zdravú zeleninu si môžeme vypestovať sami v záhradkách, a to aj teraz – koncom leta.

V minulom článku sme si povedali, ako zistíme, kedy sú plody jednotlivých druhov zeleniny zrelé a kedy ich zberať. Na to, aby sme mohli úrodu dlhšie využívať je však dôležité vedieť, ako ju skladovať. Inak straty porastú a my budeme aj z bohatej úrody ťažiť len málo.

Kde sa diskutuje