Ako si vypestovať zdravý cesnak a cibuľu z jesenného sadenia?

28.08.2018
28.08.2018 (4) (0)
Ako si vypestovať zdravý cesnak a cibuľu z jesenného sadenia?

Chcete mať na jar chutnú cibuľku a cesnak? Myslite na to už teraz. Pomaly, ale isto nastáva čas na jesennú výsadbu cibuľovín. Čo treba o nej vedieť predtým, ako ich zasadíte alebo zasejete?

Cesnak kuchynský

Zimné odrody cesnaku stačí vysadiť až koncom septembra alebo v októbri. Cibuľku cesnaku skontrolujte, nezdravé a mäkké časti vyhoďte, rozdeľte na strúčiky. Na sadenie vyberte len tie najväčšie – ostatné použite na varenie, či priamo. Po oddelení strúčkov počkajte asi desať dní. Potom ich môžete vysadiť do sponu 30 až 40 centimetrov x 10 až 15 centimetrov a do hĺbky aspoň 3 centimetre pod povrch pôdy. Odborníci odporúčajú pôdu po vysadení cesnaku prevalcovať, aby sa cesnak do príchodu zimy dobre zakorenil.

Ako si vypestovať zdravý cesnak - shutterstock_412910782

Moridlo na ochranu proti hubovým chorobám

Ak sa obávate hubových chorôb alebo háďatka zhubného, ktoré často napáda cibuľoviny, môžete vybrané struky po rozdelení cibuľky namoriť. Zaobstarajte si moridlo proti týmto ochoreniam a podľa návodu do nich namočte strúčiky na potrebný čas. Po morení ich nechajte vysušiť a potom ich môžete vysadiť. Myslite však na to, že by ste ich nemali moriť skôr ako sedem až desať dní pred výsadbou. Len vtedy bude morenie účinné.

Ako si vypestovať zdravý cesnak - shutterstock_749631919

Cibuľa kuchynská

Aj cibuľa kuchynská dobre znáša mráz, a tak ju môžete siať aj v druhej polovici augusta alebo začiatkom septembra. Ak je pôda dostatočne vlhká a pravidelne ju polievate, cibuľka zakorení bez problémov. Podzemná čas do zimy narastie do 5 až 7 milimetrov a má už aj pár lístočkov. Prečká zimu a na jar pokračuje v raste. Jesenný výsev cibule znamená lahôdkovú zväzkovú cibuľku v máji. Neskôr ju môžete použiť ako vňaťovú a v júli vám dozreje ako suchá, vhodná na konzumovanie a skladovanie.

Ako si vypestovať zdravý cesnak - shutterstock_685649617

Dobré vedieť

Cibuľoviny potrebujú pre svoj rast a zdravie dostatok dusíka. Nemali by ste ich preto sadiť na miesta, kde predtým bola koreňová zelenina, ktorá z pôdy výrazne odčerpáva dusík. Najlepšie je sadiť ju na miesta, kde ste predtým pestovali fazuľu, hrach, rajčiny, dyňu alebo uhorky.

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Prečítajte si
Reklama