Ako si vypestovať zdravý cesnak a cibuľu z jesenného sadenia?

image 50192 25 v1

Chcete mať na jar chutnú cibuľku a cesnak? Myslite na to už teraz. Pomaly, ale isto nastáva čas na jesennú výsadbu cibuľovín. Čo treba o nej vedieť predtým, ako ich zasadíte alebo zasejete?

Cesnak kuchynský

Zimné odrody cesnaku stačí vysadiť až koncom septembra alebo v októbri. Cibuľku cesnaku skontrolujte, nezdravé a mäkké časti vyhoďte, rozdeľte na strúčiky. Na sadenie vyberte len tie najväčšie – ostatné použite na varenie, či priamo. Po oddelení strúčkov počkajte asi desať dní. Potom ich môžete vysadiť do sponu 30 až 40 centimetrov x 10 až 15 centimetrov a do hĺbky aspoň 3 centimetre pod povrch pôdy. Odborníci odporúčajú pôdu po vysadení cesnaku prevalcovať, aby sa cesnak do príchodu zimy dobre zakorenil.

Moridlo na ochranu proti hubovým chorobám

Ak sa obávate hubových chorôb alebo háďatka zhubného, ktoré často napáda cibuľoviny, môžete vybrané struky po rozdelení cibuľky namoriť. Zaobstarajte si moridlo proti týmto ochoreniam a podľa návodu do nich namočte strúčiky na potrebný čas. Po morení ich nechajte vysušiť a potom ich môžete vysadiť. Myslite však na to, že by ste ich nemali moriť skôr ako sedem až desať dní pred výsadbou. Len vtedy bude morenie účinné.

Cibuľa kuchynská

Aj cibuľa kuchynská dobre znáša mráz, a tak ju môžete siať aj v druhej polovici augusta alebo začiatkom septembra. Ak je pôda dostatočne vlhká a pravidelne ju polievate, cibuľka zakorení bez problémov. Podzemná čas do zimy narastie do 5 až 7 milimetrov a má už aj pár lístočkov. Prečká zimu a na jar pokračuje v raste. Jesenný výsev cibule znamená lahôdkovú zväzkovú cibuľku v máji. Neskôr ju môžete použiť ako vňaťovú a v júli vám dozreje ako suchá, vhodná na konzumovanie a skladovanie.

Dobré vedieť

Cibuľoviny potrebujú pre svoj rast a zdravie dostatok dusíka. Nemali by ste ich preto sadiť na miesta, kde predtým bola koreňová zelenina, ktorá z pôdy výrazne odčerpáva dusík. Najlepšie je sadiť ju na miesta, kde ste predtým pestovali fazuľu, hrach, rajčiny, dyňu alebo uhorky.

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.