Endívia, fenikel, kôpor: Kedy ich zberáme a ako ich skladujeme?

image 50441 25 v1

Endívia, fenikel, kôpor... Tieto druhy listovej zeleniny môžeme mať čerstvé aj v septembri. Ako uchovať ich zberať a uchovať, aby nám poslúžila čo najdlhšie? 

Endívia

Obľúbenou listovou zeleninou, ktorá je skvelá v čerstvých šalátoch, ale aj v zeleninových nápojoch je endívia, ktorej sa v našich končinách hovorí aj čakanka štrbák. Jej listy rastú do tvaru ružice a vyrezávame ich nožom spolu s približne centimeter dlhou koreňovou časťou pod listami. Výhodou tejto jesennej listovej zeleniny je, že ju môžeme uskladniť aj na neskoršie použitie – v zime.

Ako ju skladovať?

Ak si chceme endíviu odložiť na konzumovanie v zime, musíme ju dobre uskladniť. Najvhodnejšie v pivnici vo vlhkom piesku alebo do prázdneho pareniska. Ak máme možnosť vytvoriť skladovacie prostredie s teplotou 1 až 5 stupňov Celzia, vydrží nám do februára. Nezabudnime však pozberané listové ružice zakryť tmavou textíliou. Približne v priebehu týždňa zmenia farbu na bledú, stratia horkosť a stále budú krehučké.

Bolonský fenikel

Tomuto feniklu sa hovorí tiež sladký. Zdužinatelé stopky zberáme až do prvých mrazov. Mali by mať hrúbku 10 centimetrov a hmotnosť 150 až 200 gramov. Dôležité je zrezať ich tesne nad zemou. Následne skrátime listy na dĺžku 15 až 20 centimetrov.

Ako ho skladovať?

V mikroténovom vrecúšku v chladničke vydrží niekoľko dní, najlepšie je ho však konzumovať čerstvý.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Kôpor voňavý

Žiadna gazdinka si nevie predstaviť tekvicovú alebo fazuľovú omáčku bez kôpru a nie vždy a všade ho dostaneme v potravinách kúpiť. Omnoho istejšie je mať ho vždy po ruke – v mrazničke alebo konzervovaný v náleve. Určite viete, že ho stačí zberať odrezávaním vňate podľa potreby. Takto však v chladničke vydrží len pár dní, potom zvädne a stratí chuť.

Ak ju chceme kôprovú vňať zužitkovať neskôr v zime, musíme ju buď vysušiť alebo zamraziť. Jednoduchšia a hygienickejšia je tá druhá forma. Ak máte radšej konzervovaný kôpor, naložte ho do octu.

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.