Mangold a špenát: Zber a skladovanie

image 50520 25 v1

Rôzne druhy šalátov, špenát či mangold majú bohaté uplatnenie v modernej zdravej kuchyni. Na to, aby sme ich mohli konzumovať čo najdlhšie, je dôležité dobré skladovanie. Viete kedy zberáme tieto druhy zeleniny a čo s nimi ďalej?

MANGOLD

Mangold je vlastne príbuzný cvikle a môžeme ho poznať aj pod názvom listová cvikla alebo zeleninová repa. Do modernej kuchyne patrí preto, že obsahuje množstvo dôležitých látok – karotén, C vitamín, vitamíny B1 a B2, draslík, vápnik, železo, fosfor. Pôsobí ako antioxidant preventívne proti nádorových ochoreniam. Vďaka obsahu vlákniny zrýchľuje metabolizmus a viaže toxické látky. Ženy poteší, že má bohaté využitie pri chudnutí.

Mangold stopkový a listový

Stopkový mangold spravidla treba zberať neskôr ako listový – 90 až 100 dní po vzídení, listový o tridsať dní skôr. Listy i stopky zberáme postupným orezávaním. Orezané listy či stopky dokáže rastlina rýchlo nahradiť, a tým pádom máme dlhodobo čerstvý chutný doplnok do šalátu alebo dokonca jeho základ. Prakticky ho môžeme konzumovať od augusta až do príchodu mrazov. Mangoldové listy a stopky rýchlo vädnú, preto je dôležité zberať ich tesne pred použitím, respektíve konzumáciou. Najvhodnejší spôsob dlhodobejšieho uchovania je mrazenie.

Ako ho pripravovať

Najhodnotnejší je v surovom stave. Listy magoldu jednoducho dopĺňame do šalátov alebo ich pripravíme podobne ako špenát. Nikdy ich nevarte dlho, lebo stratia mnoho cenných zložiek. Hrubé dužinaté stopky stačí nakrojiť a uvariť podobne ako špargľu.

ŠPENÁT

O špenáte všetci vieme, že je zdravý, i keď to nie je len kvôli obsahu železa. Čerstvé špenátové listy
obsahujú množstvo vitamínu K, C, vápnika, ale tiež zinok a magnézium. Cenné sú aj jeho antioxidanty, karotenoidy a flavonoidy. Najvhodnejšie ho je konzumovať čerstvý ako súčasť šalátov alebo zeleninových nápojov.

Kedy ho zberať a ako skladovať?

Každý zeleninár vie, že špenát je možné zberať od júla až do neskorej jesene. Špenát novozélandský zberáme odrezávaním koncov výhonkov so 4-5 listami. Špenát siaty začíname zberať, keď má rastlina päť až šesť listov. Zberať ho môžeme až kým nezačne vybiehať do kvetu. Ak sme zasiali špenát v auguste, zberať ho môžeme v septembri, v októbri, dokonca ešte aj v novembri. Rovnako, ako v prípade mangoldu, pozberané listy rýchlo zvädnú alebo sa zaparia, takže by sme ich mali čo najskôr skonzumovať. Možné je tiež skladovanie v mraze.

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.