image 50520 25 v1
Galéria (6)

Mangold a špenát: Zber a skladovanie

Rôzne druhy šalátov, špenát či mangold majú bohaté uplatnenie v modernej zdravej kuchyni. Na to, aby sme ich mohli konzumovať čo najdlhšie, je dôležité dobré skladovanie. Viete kedy zberáme tieto druhy zeleniny a čo s nimi ďalej?

Galéria

Mangold a špenát
Mangold a špenát
Mangold a špenát
Mangold a špenát - shutterstock_368302181
Mangold a špenát

MANGOLD

Mangold je vlastne príbuzný cvikle a môžeme ho poznať aj pod názvom listová cvikla alebo zeleninová repa. Do modernej kuchyne patrí preto, že obsahuje množstvo dôležitých látok – karotén, C vitamín, vitamíny B1 a B2, draslík, vápnik, železo, fosfor. Pôsobí ako antioxidant preventívne proti nádorových ochoreniam. Vďaka obsahu vlákniny zrýchľuje metabolizmus a viaže toxické látky. Ženy poteší, že má bohaté využitie pri chudnutí.

Mangold stopkový a listový

Stopkový mangold spravidla treba zberať neskôr ako listový – 90 až 100 dní po vzídení, listový o tridsať dní skôr. Listy i stopky zberáme postupným orezávaním. Orezané listy či stopky dokáže rastlina rýchlo nahradiť, a tým pádom máme dlhodobo čerstvý chutný doplnok do šalátu alebo dokonca jeho základ. Prakticky ho môžeme konzumovať od augusta až do príchodu mrazov. Mangoldové listy a stopky rýchlo vädnú, preto je dôležité zberať ich tesne pred použitím, respektíve konzumáciou. Najvhodnejší spôsob dlhodobejšieho uchovania je mrazenie.

Ako ho pripravovať

Najhodnotnejší je v surovom stave. Listy magoldu jednoducho dopĺňame do šalátov alebo ich pripravíme podobne ako špenát. Nikdy ich nevarte dlho, lebo stratia mnoho cenných zložiek. Hrubé dužinaté stopky stačí nakrojiť a uvariť podobne ako špargľu.

ŠPENÁT

O špenáte všetci vieme, že je zdravý, i keď to nie je len kvôli obsahu železa. Čerstvé špenátové listy
obsahujú množstvo vitamínu K, C, vápnika, ale tiež zinok a magnézium. Cenné sú aj jeho antioxidanty, karotenoidy a flavonoidy. Najvhodnejšie ho je konzumovať čerstvý ako súčasť šalátov alebo zeleninových nápojov.

Kedy ho zberať a ako skladovať?

Každý zeleninár vie, že špenát je možné zberať od júla až do neskorej jesene. Špenát novozélandský zberáme odrezávaním koncov výhonkov so 4-5 listami. Špenát siaty začíname zberať, keď má rastlina päť až šesť listov. Zberať ho môžeme až kým nezačne vybiehať do kvetu. Ak sme zasiali špenát v auguste, zberať ho môžeme v septembri, v októbri, dokonca ešte aj v novembri. Rovnako, ako v prípade mangoldu, pozberané listy rýchlo zvädnú alebo sa zaparia, takže by sme ich mali čo najskôr skonzumovať. Možné je tiež skladovanie v mraze.

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.