Akú listovú zeleninu sejeme a sadíme po prázdninách?

image 50413 25 v1

Šalátová zelenina zohráva v zdravom životnom štýle zásadnú úlohu. Nielen bežný šalát, ale aj špenát, valeriánka či arkta, by nemali chýbať na našich tanieroch. Pozitívnym faktom je, že túto zdravú zeleninu si môžeme vypestovať sami v záhradkách, a to aj teraz – koncom leta.

Hlávkový a listový šalát

V období do polovice septembra môžeme sadiť jesenný šalát z priesad (na dopestovanie zo sejby potrebuje približne 4 až 6 týždňov). Šalát vždy sadíme plytko – tak aby srdiečko sadenice bolo nad pôdou. Počas týchto týždňov môžete aj siať šalát do parenísk, prípadne na chránené záhony. Týmto spôsobom do konca septembra alebo polovice októbra dokážeme vypestovať sadenice, ktoré treba vysadiť nariedko von. Samozrejme, na jeseň sadený šalát ochutnáme až na jar, ale skôr ako jarný. Kým prídu prvé mrazy, mali by mať rastliny už niekoľko listov a potom sa ich vegetačné obdobie preruší. Zobudia sa skoro na jar, kedy pokračujú v raste. Záhony je vhodné v zime chrániť hrubšou netkanou textíliou.

Špenát

Ak si chceme vychutnať na jeseň čerstvý špenát, treba ho siať najneskôr do polovice septembra. Na prezimovanie stačí siať ešte neskôr, ak je priaznivé počasie dokonca aj v októbri, či v novembri. Osivo, ktoré zasejeme v pôde napučí a výhonky sa objavia až skoro na jar. Špenát sejeme nahusto, ak je pôda veľmi suchá, oplatí sa ju povalcovať a zavlažiť. Druhy špenátu, ktoré majú tvrdé semená je vhodné namočiť do vlažnej vody a až potom siať.

Valeriánka

Chutný šalát si pripravíme aj zo základu z valeriánky. Na tej si môžeme dokonca pochutnať aj v zime. Siať sa dá v septembri až začiatkom októbra. Ak chceme zberať úrodu v decembri, vhodné je siať semiačka valeriánky do nevykurovaného fóliovníka alebo skleníka.

Kel Arkta

Ozimný kel odrody Arkta je špeciálne vhodný na jesennú výsadbu. Ostatné odrody vymŕzajú – táto je na prezimovanie vyšľachtená. Priesady môžeme sadiť do konca septembra do sponu 50 x 40 centimetrov. Keď nastanú prvé mrazy, rastlinky prihrnieme viac pôdou. Na jar budeme mať chutný kel.

Prečo Arkta? Okrem toho, že táto odroda je vhodná na prezimovanie, je vhodná aj na priamy konzum. Je to „otužilec“ plný cenných živín.

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.