Úvod Záhrada Stránka 41

Záhrada

Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.

Hoci by sa mohlo zdať, že záhrada spí zimným spánkom, do niektorých prác sa môžete pustiť aj v zimných mesiacoch. Jednou z nich je rez drevín.

Vysoký obsah vlákniny, vitamínov, minerálov a betaglukánov stavia hlivu ustricovú medzi prírodné potraviny, ktoré dokázateľne podporujú ľudské zdravie. Hovorí sa jej aj elixír večnej mladosti, podporuje imunitu, znižuje cholesterol v krvi, dodáva energiu a krásu. Viete o tom, že tento chutný zázrak si môžete vypestovať aj doma?

Väčšina pestovateľov zeleniny a špeciálne kapustovín má skúsenosti so zelenými húsenicami, ktoré dokonale vyhryzú veľkú časť kapustných listov. Tieto pažravé húsenice vedia zničiť takmer celú úrodu, samozrejme, ak včas nezasiahneme. Našťastie, sú spôsoby, a to aj ekologické, ako ich eliminovať.

To, že sú Vianoce predo dvermi, ešte neznamená, že sa musíme úplne vzdať záhradkárčenia. Za vhodných podmienok môžeme aj v zime siať zeleninu a tešiť sa z priebežnej úrody. Niektorí pestovatelia sadia celú zimu do skleníkov s ohrievačom, ale niektoré druhy rastlín môžeme bez väčších obáv vysievať priamo von. Doma si zase bez problémov predpestujeme priesady alebo mikrošaláty.

Prýštec najkrajší (Euphorbia pulcherrima), ľudovo nazývaný vianočná ruža alebo vianočná hviezda, je už neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov aj v našich končinách. Na trhu ho nájdeme v rôznych farebných variáciách a veľkostiach. Hoci v rámci dekorácií vyznieva nádherne v kombinácii so snehom či ľadom, so zimou sa až tak veľmi nekamaráti.

Väčšina záhradkárov vie, že ružičkový kel uprednostňuje chladné teploty. A nielen to, odrastený v chlade má lepšiu chuť a pevnejšiu konzistenciu. Pozitívne je, že pri správnej starostlivosti môžeme mať úrodu ružičkového kelu počas celej zimy.

Neskoré plodiny koreňovej zeleniny napriek jesennému ochladeniu ešte stále môžeme nechať vonku. Mrkva, červená repa, paštrnák i okrúhlica počkajú, kým doriešime zber ostatnej úrody. Niektorí pestovatelia odporúčajú ponechať koreňové plodiny v zemi minimálne do prvých mrazov, pretože tým získajú sladšiu chuť. Platí to predovšetkým o paštrnáku.

Kde sa diskutuje