Ako pripraviť muškáty na sezónu? Teraz je ten správny čas

muškáty
Zdroj: shutterstock.com

Začiatkom apríla je vhodný čas pustiť sa do prípravy prezimovaných muškátov na tohtoročnú sezónu.

Najdôležitejšie je rastliny dôkladne očistiť od všetkých suchých listov a od poškodených, suchých alebo starých výhonkov. Zlikvidovať môžete aj uhynuté jedince, prípadne príliš prestarnuté, ktoré slabšie kvitnú. Z tých si však môžete odobrať odrezky. Ak ste zimovali muškáty bez koreňového balu, ošetrite aj korene. Odstráňte suché a poškodené, tie najdlhšie skráťte. Rastliny potom vysaďte do nového čerstvého substrátu, ktorý je určený na pestovanie kvitnúcich balkónových rastlín. Jedince, ktoré ste zimovali v črepníkoch, teraz môžete presadiť. Ošetrené muškáty umiestnite na svetlé a teplejšie miesto. Postupne im zvýšte zálievku, aby ste podporili tvorbu jemnejších koreňov a kvalitné zakorenenie.

Na vonkajšie stanovište ich môžete umiestniť až v období, keď nehrozia neskoré jarné mrazy, ideálne začiatkom mája.
príprava muškátov na sezónu
Očistenie od suchých listov a zvyškov kvetov. | Zdroj: Miro Pochyba

Prezimované rastliny starostlivo očistite od suchých listov a zvyškov kvetov. Dôkladne skontrolujte, či niektoré časti nie sú napadnuté chorobami alebo škodcami.

príprava muškátov na sezónu
Odstránenie poškodených, suchých, najstarších a zahusťujúcich výhonkov. | Zdroj: Miro Pochyba

Nožnicami odstráňte všetky poškodené, suché, najstaršie a zahusťujúce výhony. Nechajte len najmladšie a vitálne pôsobiace výhony. Nové skráťte o tretinu.

príprava muškátov na sezónu
Presadenie do väčších črepníkov. | Zdroj: Miro Pochyba

Ošetrené muškáty presaďte do väčších črepníkov a nového substrátu alebo vymeňte vrchnú časť substrátu za nový, najlepšie doplnený aj zásobným hnojivom.

príprava muškátov na sezónu
Zalievanie a umiestnenie na svetlé a teplejšie miesto. | Zdroj: Miro Pochyba

Muškáty následne zalejte a umiestnite na svetlé a teplejšie miesto. V teplejších oblastiach ich môžete vyniesť von už v druhej polovici apríla, inak až začiatkom mája.

Text: Redakcia
Foto: Miro Pochyba, shutterstock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.