Takto ste kapustu ešte nejedli! Dusená s hruškami a rascou chutí vynikajúco
Jedli ste už dusenú kapustu v kombinácii s hruškami? Zvykne sa robiť s jablkami, ale hrušky tomuto receptu dodávajú špeciálny šmrnc.
Na dusenú kapustu s hruškami (4 až 6 porcií) potrebujete :
2 hrušky – ideálne odrody Boskova fľaška alebo Bartlett, ale vhodné sú akékoľvek zrelé mäkšie hrušky, nie s tvrdou dužinou
3 lyžice olivového oleja
1 veľká červená kapusta, nakrájaná natenko
2 bobkové listy
½ lyžičky rasce
½ lyžičky soli
¼ šálky a 2 lyžice jablčného octu
2 lyžice medu
1 lyžica nesoleného masla (nie je nevyhnutné)
čerstvo zomleté čierne korenie
Postup prípravy
Hrušky očistite (ak majú jemnú šupku nemusíte), prekrojte na štvrtiny a vyberte jadro. Nastrúhajte ich nahrubo. Vo veľkom hrnci s hrubým dnom na miernom ohni rozohrejte olej. Pridajte nastrúhané hrušky, vmiešajte nakrájanú kapustu, bobkové listy, rascu a soľ. Za stáleho miešania varte, kým kapusta nezačne vädnúť, asi 5 minút.
Potom pridajte ¼ šálky octu a 2 čajové lyžičky vody. Hrniec zakryte a kapustu jemne duste na miernom ohni, z času na čas premiešajte. Duste, kým kapusta nie je krehká, ale stále by mala byť „al dente“, teda pri zahryznutí trošku chrumkavá. Zvyčajne stačí 15 minút dusenia.
Potom hrniec odstavte z tepla, vyberte a vyhoďte bobkové listy. Primiešajte med, podľa potreby zvyšné 2 polievkové lyžice octu, a ak chcete na zjemnenie aj maslo. Dochuťte soľou a korením.
Podávajte ešte horúce ako prílohu k mäsovým jedlám, pečeným zemiakom či skombinujte s ryžou na spôsob koložvárskej kapusty. Zaujímavú kombináciu dosiahnete s červenou alebo čiernou divou ryžou.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre