/ Recepty /

Takto ste kapustu ešte nejedli! Dusená s hruškami a rascou chutí vynikajúco

červená kapusta
Zdroj: iStock

Jedli ste už dusenú kapustu v kombinácii s hruškami? Zvykne sa robiť s jablkami, ale hrušky tomuto receptu dodávajú špeciálny šmrnc.

Na dusenú kapustu s hruškami (4 až 6 porcií) potrebujete :

2 hrušky – ideálne odrody Boskova fľaška alebo Bartlett, ale vhodné sú akékoľvek zrelé mäkšie hrušky, nie s tvrdou dužinou
3 lyžice olivového oleja
1 veľká červená kapusta, nakrájaná natenko
2 bobkové listy
½ lyžičky rasce
½ lyžičky soli
¼ šálky a 2 lyžice jablčného octu
2 lyžice medu
1 lyžica nesoleného masla (nie je nevyhnutné)
čerstvo zomleté čierne korenie

Postup prípravy

Hrušky očistite (ak majú jemnú šupku nemusíte), prekrojte na štvrtiny a vyberte jadro. Nastrúhajte ich nahrubo. Vo veľkom hrnci s hrubým dnom na miernom ohni rozohrejte olej. Pridajte nastrúhané hrušky, vmiešajte nakrájanú kapustu, bobkové listy, rascu a soľ. Za stáleho miešania varte, kým kapusta nezačne vädnúť, asi 5 minút.

Potom pridajte ¼ šálky octu a 2 čajové lyžičky vody. Hrniec zakryte a kapustu jemne duste na miernom ohni, z času na čas premiešajte. Duste, kým kapusta nie je krehká, ale stále by mala byť „al dente“, teda pri zahryznutí trošku chrumkavá. Zvyčajne stačí 15 minút dusenia.

Potom hrniec odstavte z tepla, vyberte a vyhoďte bobkové listy. Primiešajte med, podľa potreby zvyšné 2 polievkové lyžice octu, a ak chcete na zjemnenie aj maslo. Dochuťte soľou a korením.

Podávajte ešte horúce ako prílohu k mäsovým jedlám, pečeným zemiakom či skombinujte s ryžou na spôsob koložvárskej kapusty. Zaujímavú kombináciu dosiahnete s červenou alebo čiernou divou ryžou.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.