/ Recepty /

Ako si vyrobiť domácu kyslú kapustu nakladanú v súdku

Nakladanie kapusty do súdka
Zdroj: Lukáš Urblík

Vždy ma fascinovalo, ako si ľudia vymysleli rôzne spôsoby uskladnenia zeleniny a ovocia. Rovnako je to aj pri kapuste. Pri tlačenej kapuste si viete na dlhú dobu uskladniť veľké množstvo kapusty do súdka, ktorá nie je iba chuťovo výborná, ale aj zdravá. Kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Preto si myslím, že takýto súdok by nemal chýbať v žiadnej domácnosti.

Vianoce sa pomaly blížia a na štedrú večeru nesmie chýbať kapustnica. Je začiatok novembra a to je obdobie, kedy sa predáva zimná kapusta, ktorú budeme potrebovať na výrobu natlačenej kapusty. Kapustu nepestujeme, ale si ju kupujeme už nastrúhanú. Cena takto pripravenej kapusty je cca 5 € za 10 kilogramov a nám takéto množstvo vydrží do jari.

Čo budeme potrebovať?

  • 10 kilogramov nastrúhanej kapusty
  • 4 stredne veľké cibule
  • 4 strúčky cesnaku
  • 4 menšie tvrdé jablká
  • 200 gramov soli
  • 10 gramov celej rasce
  • 10 gramov nového korenia
  • 10 gramov čierneho korenia
  • bobkový list
  • súdok
  • látku
  • kúsok drievka
  • kameň

Pracovný postup

Nastrúhanú kapustu si dáme do vaničky (alebo do veľkého hrnca), v ktorej ju poriadne premiešame so soľou. Po premiešaní počkáme 3 až 6 hodín, kým nám kapusta trochu nezmäkne.

Príprava kapusty na nakladanie
Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava kapusty na nakladanie
Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava kapusty na nakladanie
Zdroj: Lukáš Urblík

Zatiaľ si ošúpeme cibuľu, ktorú si nakrájame na polmesiace a ošúpeme cesnak. Cesnak nekrájame, ale nechávame celé strúčiky. Potom cibuľu s cesnakom spolu premiešame. Pripravíme si aj korenie, ktoré si rovnako spolu premiešame.

Príprava kapusty na nakladanie
Zdroj: Lukáš Urblík

Keď máme všetko pripravené, súdok si položím na stoličku, lebo kapustu utláčam rukou a je to takto pohodlnejšie, ako keby som mal súdok položený na zemi.

Príprava kapusty na nakladanie
Zdroj: Lukáš Urblík

Do súdka dáme tri veľké hrste kapusty, pridáme pol hrste cibule s cesnakom a trochu korenia. Na dno súdka sa môže dať strapec hrozna, alebo kôrka z chleba, ktorá sa potom preloží kapustným listom. My sme kapustný list nemali, tak sme tento krok vynechali.

Príprava kapusty na nakladanie
Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava kapusty na nakladanie
Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava kapusty na nakladanie
Zdroj: Lukáš Urblík
Nakladanie kapusty do súdka
Zdroj: Lukáš Urblík

Kapustu zatláčam päsťou, alebo dlaňou a snažím sa vytlačiť všetok vzduch. Kapusta pri dobrom utláčaní začne púšťať šťavu.

Príprava nakladanej kapusty
Zdroj: Lukáš Urblík

Celý tento cyklus opakujeme. Keď mám v súdku 10 centimetrovú vrstvu natlačenej kapusty, tak pridám dve jablká, ale pri stláčaní dávam pozor, aby som ich nerozpučil. Preto je dobré, aby jablká boli menšie a pevné.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Nakladanie kapusty do súdka
Zdroj: Lukáš Urblík
Nakladanie kapusty do súdka
Zdroj: Lukáš Urblík

Asi po hodine stláčania a dvoch pohároch vareného vína my zostávajú posledné hrste kapusty.

Príprava nakladanej kapusty
Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava nakladanej kapusty
Zdroj: Lukáš Urblík

Keď máme kapustu natlačenú vložíme do súdka kus látky, ktorú zatlačíme a položíme na ňu drievko, ktoré zaťažíme kameňom.

Nakladanie kapusty do súdka
Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava nakladanej kapusty
Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava nakladanej kapusty
Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava nakladanej kapusty
Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava nakladanej kapusty
Zdroj: Lukáš Urblík

Súdok uzavrieme a do drážky vo vrchnej časti súdka nalejeme vodu, aby sa dnu nedostal vzduch.

Príprava nakladanej kapusty
Zdroj: Lukáš Urblík

Kým kapusta nie je vykvasená, tak súdok máme vnútri v dome, lebo kapusta na kvasenie potrebuje teplotu 20-25°C po dobu 4 týždňov.

Súdok s nakladanou kapustou
Zdroj: Lukáš Urblík

Počas kvasenia pravidelne kontrolujeme vodu v drážke. Ak by sa voda vyparila, tak sa nám kapusta pokazí a celá námaha vyjde nazmar.

Súdok s nakladanou kapustou
Zdroj: Lukáš Urblík

Po vykvasení súdok premiestnime do letnej kuchynky, kde nemrzne, ale je chladno. Manželka potom chodí do kuchynky každý deň. Nezabúdajme aj na jablká, ktoré sme tam dávali. Sú vitamínovou bombou.

Text, foto a realizácia: Lukáš Urblík

Komentáre

  1. Asi pred 10 rokmi mi v Stupave pri kúpe rezanej kapusty poradili nedávať žiadne prísady, iba soľ.Naspodok viničový list a kôrku z chleba. Odvtedy robím len takú, chrumkavá a šťavnatá až do jesene.

  2. Súhlasím, je to overené a najlepšie.

  3. Mám 74rokov,kapustu si tlačím sama a prísady si dávam rovnako,,, cibuľu,rascu, celé korenie, soľ,,, všetko pomiešam vo vaničke,nechám postáť a tlačím,sem tam pridám pásiky z chrenu 👍👍👍

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.