Ako si vyrobiť domácu kyslú kapustu nakladanú v súdku
Vždy ma fascinovalo, ako si ľudia vymysleli rôzne spôsoby uskladnenia zeleniny a ovocia. Rovnako je to aj pri kapuste. Pri tlačenej kapuste si viete na dlhú dobu uskladniť veľké množstvo kapusty do súdka, ktorá nie je iba chuťovo výborná, ale aj zdravá. Kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Preto si myslím, že takýto súdok by nemal chýbať v žiadnej domácnosti.
Galéria
Vianoce sa pomaly blížia a na štedrú večeru nesmie chýbať kapustnica. Je začiatok novembra a to je obdobie, kedy sa predáva zimná kapusta, ktorú budeme potrebovať na výrobu natlačenej kapusty. Kapustu nepestujeme, ale si ju kupujeme už nastrúhanú. Cena takto pripravenej kapusty je cca 5 € za 10 kilogramov a nám takéto množstvo vydrží do jari.
Čo budeme potrebovať?
- 10 kilogramov nastrúhanej kapusty
- 4 stredne veľké cibule
- 4 strúčky cesnaku
- 4 menšie tvrdé jablká
- 200 gramov soli
- 10 gramov celej rasce
- 10 gramov nového korenia
- 10 gramov čierneho korenia
- bobkový list
- súdok
- látku
- kúsok drievka
- kameň
Pracovný postup
Nastrúhanú kapustu si dáme do vaničky (alebo do veľkého hrnca), v ktorej ju poriadne premiešame so soľou. Po premiešaní počkáme 3 až 6 hodín, kým nám kapusta trochu nezmäkne.
Zatiaľ si ošúpeme cibuľu, ktorú si nakrájame na polmesiace a ošúpeme cesnak. Cesnak nekrájame, ale nechávame celé strúčiky. Potom cibuľu s cesnakom spolu premiešame. Pripravíme si aj korenie, ktoré si rovnako spolu premiešame.
Keď máme všetko pripravené, súdok si položím na stoličku, lebo kapustu utláčam rukou a je to takto pohodlnejšie, ako keby som mal súdok položený na zemi.
Do súdka dáme tri veľké hrste kapusty, pridáme pol hrste cibule s cesnakom a trochu korenia. Na dno súdka sa môže dať strapec hrozna, alebo kôrka z chleba, ktorá sa potom preloží kapustným listom. My sme kapustný list nemali, tak sme tento krok vynechali.
Kapustu zatláčam päsťou, alebo dlaňou a snažím sa vytlačiť všetok vzduch. Kapusta pri dobrom utláčaní začne púšťať šťavu.
Celý tento cyklus opakujeme. Keď mám v súdku 10 centimetrovú vrstvu natlačenej kapusty, tak pridám dve jablká, ale pri stláčaní dávam pozor, aby som ich nerozpučil. Preto je dobré, aby jablká boli menšie a pevné.
Asi po hodine stláčania a dvoch pohároch vareného vína my zostávajú posledné hrste kapusty.
Keď máme kapustu natlačenú vložíme do súdka kus látky, ktorú zatlačíme a položíme na ňu drievko, ktoré zaťažíme kameňom.
Súdok uzavrieme a do drážky vo vrchnej časti súdka nalejeme vodu, aby sa dnu nedostal vzduch.
Kým kapusta nie je vykvasená, tak súdok máme vnútri v dome, lebo kapusta na kvasenie potrebuje teplotu 20-25°C po dobu 4 týždňov.
Počas kvasenia pravidelne kontrolujeme vodu v drážke. Ak by sa voda vyparila, tak sa nám kapusta pokazí a celá námaha vyjde nazmar.
Po vykvasení súdok premiestnime do letnej kuchynky, kde nemrzne, ale je chladno. Manželka potom chodí do kuchynky každý deň. Nezabúdajme aj na jablká, ktoré sme tam dávali. Sú vitamínovou bombou.
Text, foto a realizácia: Lukáš Urblík
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Asi pred 10 rokmi mi v Stupave pri kúpe rezanej kapusty poradili nedávať žiadne prísady, iba soľ.Naspodok viničový list a kôrku z chleba. Odvtedy robím len takú, chrumkavá a šťavnatá až do jesene.
Súhlasím, je to overené a najlepšie.
Mám 74rokov,kapustu si tlačím sama a prísady si dávam rovnako,,, cibuľu,rascu, celé korenie, soľ,,, všetko pomiešam vo vaničke,nechám postáť a tlačím,sem tam pridám pásiky z chrenu 👍👍👍