Domáci zeleninový bujón bez chémie: Takto si ho pripravíte raz-dva aj do zásoby
Máte veľa zeleniny alebo len hľadáte lepšiu a najmä zdravšiu alternatívu klasických bujónov? Vyrobte si ich doma bez umelých dochucovadiel či konzervantov. Príprava vám zaberie minimum času a v mrazničke vydržia aj celý rok.
Budete potrebovať
- 3 mrkvy
- 1 pór
- 2 paštrnáky
- 2 petržleny
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 kalerábu
- 1/2 zeleru aj s listami
- 1 kurkuma
- hrsť petržlenovej vňate
- slnečnicový olej
- 80 g soli
Postup prípravy domáceho bujónu
Očistite zeleninu a nakrájajte na malé kúsky. Do väčšej panvice nalejte slnečnicový olej a zohrejte. Pridajte očistenú zeleninu a nechajte chvíľu podusiť. Ďalej pridajte soľ a premiešajte.
Opekajte zeleninu, kým nepustí šťavu. Potom ju prikryte a varte, kým nezmäkne, asi 8 minút. Preložte do misy a rozmixujte na kašu.
Na plech s papierom na pečenie rovnomerne rozotrite zeleninovú zmes. Nechajte vychladnúť, potom vložte do mrazničky, ideálne cez noc.
Na druhý deň nakrájajte na malé kocky a jednotlivo zabaľte do nastrihaného alobalu. Takto pripravené kocky môžete skladovať v plastovom vrecku, v mrazničke vydržia veľmi dlho. Vyskúšate?
Celý postup si môžete pozrieť aj vo videu
Text: Michaela Slobodová
Zdroj: youtube.com
Komentáre