Domáci zeleninový bujón
Zdroj: YouTube

Domáci zeleninový bujón bez chémie: Takto si ho pripravíte raz-dva aj do zásoby

Máte veľa zeleniny alebo len hľadáte lepšiu a najmä zdravšiu alternatívu klasických bujónov? Vyrobte si ich doma bez umelých dochucovadiel či konzervantov. Príprava vám zaberie minimum času a v mrazničke vydržia aj celý rok.

Budete potrebovať

  • 3 mrkvy
  • 1 pór
  • 2 paštrnáky
  • 2 petržleny
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 kalerábu
  • 1/2 zeleru aj s listami
  • 1 kurkuma
  • hrsť petržlenovej vňate
  • slnečnicový olej
  • 80 g soli

Postup prípravy domáceho bujónu

Očistite zeleninu a nakrájajte na malé kúsky. Do väčšej panvice nalejte slnečnicový olej a zohrejte. Pridajte očistenú zeleninu a nechajte chvíľu podusiť. Ďalej pridajte soľ a premiešajte.

Opekajte zeleninu, kým nepustí šťavu. Potom ju prikryte a varte, kým nezmäkne, asi 8 minút. Preložte do misy a rozmixujte na kašu.

Na plech s papierom na pečenie rovnomerne rozotrite zeleninovú zmes. Nechajte vychladnúť, potom vložte do mrazničky, ideálne cez noc.

Na druhý deň nakrájajte na malé kocky a jednotlivo zabaľte do nastrihaného alobalu. Takto pripravené kocky môžete skladovať v plastovom vrecku, v mrazničke vydržia veľmi dlho. Vyskúšate?

Celý postup si môžete pozrieť aj vo videu

Text: Michaela Slobodová
Zdroj: youtube.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje