O mnohých ste možno ani nevedeli! 7 účinných spôsobov, ako využiť soľ v domácnosti
Využitie soli v domácnosti je oveľa širšie, ako len dochucovanie jedál. Od čistenia odtokov až po rýchle chladenie nápojov v letných horúčavách, soľ je dobrým pomocníkom naozaj aj tam, kde by ste to vôbec nečakali.
Čistenie odtoku
Na čistenie odtokov sa najlepšie osvedčila kombinácia soli a octu. Do odtoku nasypeme šálku soli a zalejeme ju troškou vriacej vody, aby sa rozpustila a dostala hlbšie do odtokovej rúry. Necháme niekoľko minút pôsobiť. Následne do odtoku prilejeme ½ šálky octu a necháme pôsobiť ďalších 15 – 30 minút. Po uplynutí času do odtoku opäť nalejeme vriacu vodu, ktorá rozpustené nečistoty odplaví.
Vyčistenie mastnej špongie
Špongia je výborná pomôcka a neraz nám pomôže úspešne zabojovať s mastnotou na hrncoch a panviciach. Žiaľ, po takomto boji ostáva sama plná tuku. Čo s tým? Aj tu pomôže soľ. Nasypeme ju v hrubej vrstve na povrch špongie. Špongiu párkrát postláčame, aby sa soľ dostala do jej pórov. Špongiu vložíme do vody s teplou vodou a necháme pár minút pôsobiť. Následne dobre prepláchneme a necháme vysušiť.
Odstránenie rozbitého vajíčka
Človek je nepochybne tvor šikovný, ale ruku hore – komu ešte nespadlo na zem vajíčko? Keď sa rozbije, je mazľavé a jeho odstránenie je pomerne zdĺhavé a nepríjemné. Ako v tomto prípade využiť soľ? Nasypeme ju na rozliate vajce v hrubej vrstve a necháme 5 – 10 minút pôsobiť. Soľ absorbuje veľkú časť mazľavej hmoty a všetko potom stačí zotrieť papierovou utierkou.
Soľ na rýchle ochladenie nápojov
Tento tip oceníte najmä počas leta. Ak ste fanúšikom chladených nápojov, ale zabudli ste si ich vychladiť, máme pre vás šikovný nápad, ako ochladiť nápoje v priebehu desiatich minút. Do väčšej misky nasypeme vrstvu ľadu, vložíme do neho plechovky alebo fľaše a ľad posypeme soľou. Aj na vrch nápojov nasypeme ľad, ktorý opäť posolíme. Soľ ľad roztápa, pričom absorbuje teplo z okolia – v našom prípade z plechoviek a fliaš. Kombinácia soli a ľadu vytvára prostredie s nižšou teplotou, čo umožňuje rýchlejšie ochladzovanie nápojov v porovnaní s použitím len samotného ľadu.
Škvrny na koberci
Kto nemal na koberci fľak od vína, zrejme ešte neprešiel obdobím skorej dospelosti. Škvrny na koberci sa snažíme vždy odstrániť čo najskôr. Špinavú časť posypeme hrubou vrstvou soli, ktorá pomôže kvapalinu absorbovať. Necháme pôsobiť 15 – 30 minút. Po uplynutí času soľ z koberca jednoducho povysávame.
Ak je škvrna stále viditeľná, pripravíme si roztok soli a octu. Zmiešame ich v rovnakom pomere a vytvoríme pastu, ktorú nanesieme na fľak a pomocou čistej utierky ju zapracujeme do povrchu koberca. Opäť necháme pôsobiť aspoň 15 – 20 minút a oblasť vyutierame čistou utierkou namočenou vo vode a koberec nechajte voľne vyschnúť. Tento spôsob čistenia vždy otestujte najskôr na malej časti koberca, aby ste sa ubezpečili, že ho ocot a soľ nepoškodia.
Čistenie pripálenej panvice pomocou soli
Panvicu najskôr necháme dobre vychladnúť. Pripálené miesta posypeme hrubou vrstvou soli a pridáme malé množstvo vody – len toľko, aby sa soľ navlhčila a vytvorila pastu. Necháme pôsobiť 15 – 20 minút. Po uplynutí času panvicu umyjeme jemnou hubkou. Ak sú pripálené zvyšky jedla príliš odolné, môžeme namiesto vody pridať ocot, alebo šťavu z citróna.
Vdýchnite zvädnutému ovociu a zelenine nový život
Soľný roztok pomáha hydratovať a obnovovať čerstvosť zvädnutému ovociu a zelenine. Použiť sa dá na uhorky, koreňovú zeleninu, cukety ale i jablká, hrušky a hrozno. Nie je vhodný pre drobné bobuľové ovocie, citrusy, jahody a rajčiny.
Ako na to? Misku naplníme studenou vodou a pridáme do nej pár lyžičiek soli. Dobre premiešame, aby sa soľ úplne rozpustila. Zvädnutú zeleninu a ovocie ponoríme do roztoku na dobu 15 – 30 minút. Následne necháme voľne uschnúť, alebo utrieme čistou utierkou.
Prečo to funguje? Keď umiestnime zvädnuté plody do soľného roztoku, jeho osmotický tlak je vyšší, ako osmotický tlak v bunkách plodov. Voda z roztoku preto vstupuje do buniek ovocia, hydratuje ich a napomáha ich obnove. Ovocie a zelenina tak opäť nadobudnú pôvodný tvar a šťavnatosť.
Text: Juraj Koreň
Foto: shutterstock.com
Komentáre