Jednoduché triky, ako oživiť niekoľkodňové jahody z chladničky

čerstvé jahody

Natrháte si vedierko jahôd, zopár zjete hneď a ostatné odložíte do chladničky. Lenže už na ďalšie dni nie sú také svieže ako po zbere. Čo s tým?

Našťastie, existujú triky, ktoré ich dužinu opäť osviežia. Budú vyzerať a chutiť ako čerstvé!

Jednoduchý trik

Trik, ktorý dokáže osviežiť zvädnuté rastliny, pomáha aj jahodám. Nie je vôbec náročný – stačí iba miska ľadovej vody. Všetko, čo potrebujete urobiť, je vložiť vädnúce jahody do misky s ľadovou vodou (pokojne do nej pridajte aj pár kociek ľadu) a nechajte 20 minút odstáť. Potom podávajte.

ľadový kúpeľ jahôd

Plesnivé a nahnité jahody hneď vyhadzujte

Jahody budú opäť šťavnaté svieže a nikto by nepovedal, že nie sú práve odtrhnuté. Stopercentne lepšie, ako kupovať si „gumené“ plody zo supermarketov, ktoré sú plné chémie. I keď vydržia v chladničke dlhšie, nikdy neviete, čo všetko si s nimi dávate do tela. Pozor, jahody vždy vopred dôkladne prezrite a nesnažte sa oživiť tie plody, ktoré majú na sebe známky hniloby, plesne alebo iného poškodenia. Ak sú len unavené, zvädnuté, zvráskavené – môžete to vyskúšať bez obáv.

zvädnuté jahody

Ďalšie triky, ako udržať jahody čerstvé

Neumývajte ich hneď po zbere a neodstraňujte im stopky. Odložte ich do chladničky neumyté. Spodok nádoby vysteľte kuchynskou papierovou utierkou, ktorá bude odsávať vlhkosť z plodov. Umyte ich až tesne pre použitím.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



umývanie jahôd

Octový kúpeľ

Ďalší návod, ako udržať jahody dlhšie svieže, zahŕňa aj ocot. Do misy nalejte 1 diel bieleho octu na 5 dielov vody. Jahody nechajte namočené pár minút v roztoku. Ocot odstraňuje z povrchu jahôd aj baktérie či počiatočné plesne. Potom jahody vyberte a nechajte vysušiť na papierovej utierke alebo v sitku. Pach octu vyprchá. Octový kúpeľ môžete použiť aj pred mrazením plodov.

Náš tip: Poškodené a napadnuté plody čo najskôr odstráňte. Dvakrát denne kontrolujte a vyberajte tie jahody, ktoré už nevyzerajú zdravo. Ak si chcete udržať úrodu čo najdlhšie, dajte si ich zamraziť vcelku. Tak z nich nevytečie šťava. Pred mrazením ich umyte a nechajte vysušiť. Až suché ich vložte do nádoby alebo vrecúška určeného na mrazenie.

Sabína Zavarská

foto: istock

Komentáre

  1. darina stefankova says:

    Objavili sa mi pri jahodách na folii na stopke vošky. Jahody sú zrelé, nechcem na nich chemiu.
    Je tam aj mnoho mravcov, ktorí dvíhajú zeminu.

    1. Na vošky 100 gr žihľavy zaliať 0,5 l vriacej vody večer a ráno postrek. Na mravce iba ak usadenina z kávy. Problém sa značne zmierni, nie úplne odstráni

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.