čerstvé jahody

Jednoduché triky, ako oživiť niekoľkodňové jahody z chladničky

Natrháte si vedierko jahôd, zopár zjete hneď a ostatné odložíte do chladničky. Lenže už na ďalšie dni nie sú také svieže ako po zbere. Čo s tým?

Našťastie, existujú triky, ktoré ich dužinu opäť osviežia. Budú vyzerať a chutiť ako čerstvé!

Jednoduchý trik

Trik, ktorý dokáže osviežiť zvädnuté rastliny, pomáha aj jahodám. Nie je vôbec náročný – stačí iba miska ľadovej vody. Všetko, čo potrebujete urobiť, je vložiť vädnúce jahody do misky s ľadovou vodou (pokojne do nej pridajte aj pár kociek ľadu) a nechajte 20 minút odstáť. Potom podávajte.

ľadový kúpeľ jahôd

Plesnivé a nahnité jahody hneď vyhadzujte

Jahody budú opäť šťavnaté svieže a nikto by nepovedal, že nie sú práve odtrhnuté. Stopercentne lepšie, ako kupovať si „gumené“ plody zo supermarketov, ktoré sú plné chémie. I keď vydržia v chladničke dlhšie, nikdy neviete, čo všetko si s nimi dávate do tela. Pozor, jahody vždy vopred dôkladne prezrite a nesnažte sa oživiť tie plody, ktoré majú na sebe známky hniloby, plesne alebo iného poškodenia. Ak sú len unavené, zvädnuté, zvráskavené – môžete to vyskúšať bez obáv.

zvädnuté jahody

Ďalšie triky, ako udržať jahody čerstvé

Neumývajte ich hneď po zbere a neodstraňujte im stopky. Odložte ich do chladničky neumyté. Spodok nádoby vysteľte kuchynskou papierovou utierkou, ktorá bude odsávať vlhkosť z plodov. Umyte ich až tesne pre použitím.

umývanie jahôd

Octový kúpeľ

Ďalší návod, ako udržať jahody dlhšie svieže, zahŕňa aj ocot. Do misy nalejte 1 diel bieleho octu na 5 dielov vody. Jahody nechajte namočené pár minút v roztoku. Ocot odstraňuje z povrchu jahôd aj baktérie či počiatočné plesne. Potom jahody vyberte a nechajte vysušiť na papierovej utierke alebo v sitku. Pach octu vyprchá. Octový kúpeľ môžete použiť aj pred mrazením plodov.

Náš tip: Poškodené a napadnuté plody čo najskôr odstráňte. Dvakrát denne kontrolujte a vyberajte tie jahody, ktoré už nevyzerajú zdravo. Ak si chcete udržať úrodu čo najdlhšie, dajte si ich zamraziť vcelku. Tak z nich nevytečie šťava. Pred mrazením ich umyte a nechajte vysušiť. Až suché ich vložte do nádoby alebo vrecúška určeného na mrazenie.

Sabína Zavarská

foto: istock

  1. darina stefankova says:

    Objavili sa mi pri jahodách na folii na stopke vošky. Jahody sú zrelé, nechcem na nich chemiu.
    Je tam aj mnoho mravcov, ktorí dvíhajú zeminu.

    1. IVO says:

      Na vošky 100 gr žihľavy zaliať 0,5 l vriacej vody večer a ráno postrek. Na mravce iba ak usadenina z kávy. Problém sa značne zmierni, nie úplne odstráni

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.