Najlepší jesenný recept? Hustá polievka z Hokkaido tekvice
Prišlo ochladenie a s ním jasné znamenie, že jeseň je už tu. Ako osláviť prvé jesenné dni, keď nie kvalitnou hustou tekvicovou polievkou?
Hokkaido tekvica je vitamínová bomba, obsahuje veľa betokaroténu, vitamín A, draslík, luteín, zeaxatín, ktoré podporujú zdravie očí vápnik, železo, horčík, fosfor, zinok a vlákninu. Je vhodná i pre diabetikov, znižuje krvný tlak, podporuje trávenie, zvyšuje imunitu a upokojuje bolesť hrdla – pritom má nízky obsah kalórií. Aj keď sa dá pripraviť na rôzne spôsoby, hustá, oranžová polievka z tejto tekvice so zamatovou štruktúrou je to najlepšie na jesennú večeru či obed.
Potrebujete:
1 kg tekvice Hokkaido
800 ml zeleninového vývaru
2 nakrájané cibule
3 strúčiky cesnaku – prelisované alebo nastrúhané
1 čajová lyžička chilli vločiek
150 ml smotany na varenie alebo bezlaktózovej alternatívy – vyskúšať môžete aj kokosové či mandľové mlieko
olivový olej
soľ a korenie
krutóny
Postup:
Polovicu tekvice nakrájajte na menšie časti a vydlabte semená. Poukladajte ju na plech a pokvapkajte olivovým olejom. Chilli vločky premiešajte so soľou a korením. Zmesou posypte tekvicu a dajte ju na 45 minút piecť, kým nebude mäkká. Keď mierne vychladne, ošúpte ju a mäkkú dužinu si odložte bokom.
Na panvici opečte cibuľku, kým nezmäkne, pridajte cesnak, opečte i ten, pozor, aby ste ho nepripálili a nechajte zmes mierne vychladnúť.
Tretí krok je najjednoduchší: všetky ingrediencie (tekvicovú dužinu, opečený cesnak s cibuľou, zeleninový vývar a smotanu) vložte do jednej nádoby a rozmixujte dohladka. Podávajte s krutónmi alebo s tekvicovými, prípadne slnečnicovými semiačkami a tmavým pečivom.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Presne ako to vraví syn policajta v Kameňáku ! „Čo je to za blivajz“ … Hókáídó polievka ? Blivajz !
Ty asi budeš rozmaznaný, rozkysnutý „pudingáč“ naliaty colou a prepchatý čipsami a hranolkami.
Len takto pokračuj, budeš urastený, sadlovitý, riťnatý, ťažko sa obkračujúci švihák, ešte nezabudni na bezdrôtové slúchadlá…
Kadze prasa ma svojho rezinika