9 odrôd tekvíc: Ktoré by sme mali poznať a ako sa pestujú?

tekvica
Zdroj: istock

V našich končinách poznáme z tekvíc najčastejšie bielu a cuketovú, nedávno pribudlo Hokkaido. V skutočnosti existujú stovky rôznych druhov tejto zeleniny (z botanického hľadiska ovocia). Zvyčajne ich delíme na denné a zimné, alebo ich rozlišujeme podľa farby a vzoru na šupke. Aký je rozdiel medzi zimnou a letnou tekvicou a aké odrody by sme mali poznať?

Letnú tekvicu zberáme v teplých mesiacoch a nie je určená na dlhé skladovanie. Ideálne je spotrebovať ju hneď, alebo nastrúhať dužinu a odložiť do mrazničky na neskoršie použitie. Zimná tekvica sa zberá na jeseň a má tvrdú kôru. Vďaka nej ju môžeme bez obáv skladovať nielen týždne, ale aj celé mesiace.

tekvica
Zdroj: istock

Hoci sa leto blíži ku koncu, ešte stále sa môžeme tešiť z letných tekvíc. Letné tekvice zvyčajne rastú ako kríky, niekoľko druhov je viničového typu. Zberáme ich, keď sú menšie, svieže, nečakajme, kým dorastú do veľkosti, pretože zároveň budú vädnúť a strácať kvalitu dužiny.

Najchutnejšie druhy tekvíc nenáročné na pestovanie

Cuketová tekvica

Tento druh tekvíc často v záhradkách pestovali aj naši starí rodičia. Cuketová tekvica – cuketa – zvyčajne nemá veľa problémov pri pestovaní, akurát potrebuje dostatok vlahy, ale nepremokrenú pôdu, aby nechytila hubové ochorenia. Je perfektná na grilovanie s cesnakom a korením, restovanie, pridáva sa aj do chlebového cesta alebo koláčov. Rovnako si z nej môžete spraviť dnes tak obľúbené cuketové špagety.

Cuketová tekvica
Zdroj: istock
Cuketová tekvica
Zdroj: istock

Žltá tekvica

Táto tekvica má oblé bruško a tenký zakrivený „krk“. Najchutnejšia je, keď ju zberáme vo veľkosti 10 až 15 centimetrov. Vtedy je chrumkavá a pritom jemná. Ako jedna z mála chutí aj v surovom stave do šalátov.

Žltá tekvica
Zdroj: istock

Tekvica patizónová

Patizóny sú u nás obľúbené najmä v menej zdravej vyprážanej forme. Môžeme si ich však pripraviť podstatne zdravšie. Majú nádherný tvar zvlneného lietajúceho taniera, a preto sú dekoratívnou ozdobou každej grilovačky či rodinnej večere. Menšie môžete grilovať vcelku, väčšie nakrájať na plátky. Chutné sú tiež nakrájané na kocky a orestované ako príloha na cestoviny.

Tekvica patizónová
Zdroj: istock
Tekvica patizónová
Zdroj: istock

Biela tekvica

Veľká oválna biela tekvica, ktorá je u nás najznámejšou letnou pochádza zo stredného východu. Je chutná na pare, podusená, nastrúhaná do omáčok. Ešte lepšie chutí plnená mäsovými alebo zeleninovo-syrovými plnkami.

Biela tekvica
Zdroj: istock

Tekvica muškátová

Má štíhle, dlhé, rôzne tvarované plody s chutnou pevnou dužinou. Na pestovanie potrebuje podporu – plot alebo mriežku, po ktorej sa môže šplhať. Úrodu zberajte, keď budú mať plody20 až 30 centimetrov. Táto tekvica je výborná na pečenie.

Tekvica muškátová
Zdroj: istock

Tekvica Acorn

U nás sa jej hovorí aj tekvica žaluďová. Má tvar žaluďa a zaujímavé výrazné rebrovanie – presne podľa týchto rebier ju môžeme krájať. Najchutnejšia je plnená alebo pečená.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Tekvica Acorn
Zdroj: istock
Tekvica Acorn
Zdroj: istock

Tekvica veľkoplodá

Zimná tekvica s veľkými zelenými plodmi v tvare turbana sa dá dobre skladovať až do zimy. Má maslovo-sladkú chuť a zamatovú konzistenciu. Najchutnejšia je pečená alebo vo forme pyré na cestoviny s olivovým olejom a syrom.

Tekvica veľkoplodá
Zdroj: istock

Zimná oranžová tekvica

Klasická tekvica, z ktorej vyrezávame „strašiakov“ sa dá výborne zužitkovať aj v kuchyni. Menšie tekvičky naplníme mletým mäsom a dáme upiecť, väčšie vydlabeme, semiačka očistíme a dáme vysušiť do rúry. Zo šupky si deti urobia svojho svietiaceho strašiaka.

Zimná oranžová tekvica
Zdroj: istock
tekvicové jadierka
Zdroj: istock

Kabocha tekvica

Japonská tekvica Kabocha má tvar podobný tekvici Hokkaido, ale je viac guľatá. Na pestovanie potrebuje slnečné stanovisko s vlhšou pôdou, zle znáša mráz. Dá sa dobre skladovať. Jej chuť je jemne sladkastá, orechová. Okrem pečenia je z nej veľmi chutné pyré a omáčka. Kvôli oranžovej dužine i chuti pripomína sladké zemiaky.

Kabocha tekvica
Zdroj: istock
Kabocha tekvica
Zdroj: istock

Nutričné zloženie tekvice

Samozrejme, jej zloženie sa mierne líši v súvislosti od druhu, ale priemerne 100 g tekvice obsahuje: 6,5 g sacharidov, 1 g bielkovín a 0,5 g vlákniny. Je nízkokalorická, a preto vhodná do akejkoľvek diéty.

Je cenným zdrojom minerálov:
draslík – 340 mg
fosfor – 44 mg
horčík – 12 mg
mangán – 0,125 mg
sodík – 1 mg
vápnik – 21 mg
zinok – 0,32 mg
železo – 0,8 mg

Z vitamínov obsahuje: vitamín A, komplex vitamínov skupiny B, vitamín C, vitamín E a vitamín K.

Zdravotné výhody tekvice

Podporuje imunitu, bojuje proti infekciám, ochraňuje srdce a cievy, znižuje vysokú hladinu zlého cholesterolu a vysoký krvný tlak. Taktiež pôsobí ako antioxidant, najmä oranžová je bohatá na betakarotén, ktorý chráni pred rakovinou a voľnými radikálmi. Zmierňuje zápaly tráviaceho systému a čriev, žalúdočné vredy, upokojuje. Nepatrí k alergénom, takže je vhodná aj pre najmenších.

Sabína Zavarská
Foto istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.