
9 odrôd tekvíc: Ktoré by sme mali poznať a ako sa pestujú?
V našich končinách poznáme z tekvíc najčastejšie bielu a cuketovú, nedávno pribudlo Hokkaido. V skutočnosti existujú stovky rôznych druhov tejto zeleniny (z botanického hľadiska ovocia). Zvyčajne ich delíme na denné a zimné, alebo ich rozlišujeme podľa farby a vzoru na šupke. Aký je rozdiel medzi zimnou a letnou tekvicou a aké odrody by sme mali poznať?
Galéria
Letnú tekvicu zberáme v teplých mesiacoch a nie je určená na dlhé skladovanie. Ideálne je spotrebovať ju hneď, alebo nastrúhať dužinu a odložiť do mrazničky na neskoršie použitie. Zimná tekvica sa zberá na jeseň a má tvrdú kôru. Vďaka nej ju môžeme bez obáv skladovať nielen týždne, ale aj celé mesiace.
Hoci sa leto blíži ku koncu, ešte stále sa môžeme tešiť z letných tekvíc. Letné tekvice zvyčajne rastú ako kríky, niekoľko druhov je viničového typu. Zberáme ich, keď sú menšie, svieže, nečakajme, kým dorastú do veľkosti, pretože zároveň budú vädnúť a strácať kvalitu dužiny.
Najchutnejšie druhy tekvíc nenáročné na pestovanie
Cuketová tekvica
Tento druh tekvíc často v záhradkách pestovali aj naši starí rodičia. Cuketová tekvica – cuketa – zvyčajne nemá veľa problémov pri pestovaní, akurát potrebuje dostatok vlahy, ale nepremokrenú pôdu, aby nechytila hubové ochorenia. Je perfektná na grilovanie s cesnakom a korením, restovanie, pridáva sa aj do chlebového cesta alebo koláčov. Rovnako si z nej môžete spraviť dnes tak obľúbené cuketové špagety.
Žltá tekvica
Táto tekvica má oblé bruško a tenký zakrivený „krk“. Najchutnejšia je, keď ju zberáme vo veľkosti 10 až 15 centimetrov. Vtedy je chrumkavá a pritom jemná. Ako jedna z mála chutí aj v surovom stave do šalátov.
Tekvica patizónová
Patizóny sú u nás obľúbené najmä v menej zdravej vyprážanej forme. Môžeme si ich však pripraviť podstatne zdravšie. Majú nádherný tvar zvlneného lietajúceho taniera, a preto sú dekoratívnou ozdobou každej grilovačky či rodinnej večere. Menšie môžete grilovať vcelku, väčšie nakrájať na plátky. Chutné sú tiež nakrájané na kocky a orestované ako príloha na cestoviny.
Biela tekvica
Veľká oválna biela tekvica, ktorá je u nás najznámejšou letnou pochádza zo stredného východu. Je chutná na pare, podusená, nastrúhaná do omáčok. Ešte lepšie chutí plnená mäsovými alebo zeleninovo-syrovými plnkami.
Tekvica muškátová
Má štíhle, dlhé, rôzne tvarované plody s chutnou pevnou dužinou. Na pestovanie potrebuje podporu – plot alebo mriežku, po ktorej sa môže šplhať. Úrodu zberajte, keď budú mať plody20 až 30 centimetrov. Táto tekvica je výborná na pečenie.
Tekvica Acorn
U nás sa jej hovorí aj tekvica žaluďová. Má tvar žaluďa a zaujímavé výrazné rebrovanie – presne podľa týchto rebier ju môžeme krájať. Najchutnejšia je plnená alebo pečená.
Tekvica veľkoplodá
Zimná tekvica s veľkými zelenými plodmi v tvare turbana sa dá dobre skladovať až do zimy. Má maslovo-sladkú chuť a zamatovú konzistenciu. Najchutnejšia je pečená alebo vo forme pyré na cestoviny s olivovým olejom a syrom.
Zimná oranžová tekvica
Klasická tekvica, z ktorej vyrezávame „strašiakov“ sa dá výborne zužitkovať aj v kuchyni. Menšie tekvičky naplníme mletým mäsom a dáme upiecť, väčšie vydlabeme, semiačka očistíme a dáme vysušiť do rúry. Zo šupky si deti urobia svojho svietiaceho strašiaka.
Kabocha tekvica
Japonská tekvica Kabocha má tvar podobný tekvici Hokkaido, ale je viac guľatá. Na pestovanie potrebuje slnečné stanovisko s vlhšou pôdou, zle znáša mráz. Dá sa dobre skladovať. Jej chuť je jemne sladkastá, orechová. Okrem pečenia je z nej veľmi chutné pyré a omáčka. Kvôli oranžovej dužine i chuti pripomína sladké zemiaky.
Nutričné zloženie tekvice
Samozrejme, jej zloženie sa mierne líši v súvislosti od druhu, ale priemerne 100 g tekvice obsahuje: 6,5 g sacharidov, 1 g bielkovín a 0,5 g vlákniny. Je nízkokalorická, a preto vhodná do akejkoľvek diéty.
Je cenným zdrojom minerálov:
draslík – 340 mg
fosfor – 44 mg
horčík – 12 mg
mangán – 0,125 mg
sodík – 1 mg
vápnik – 21 mg
zinok – 0,32 mg
železo – 0,8 mg
Z vitamínov obsahuje: vitamín A, komplex vitamínov skupiny B, vitamín C, vitamín E a vitamín K.
Zdravotné výhody tekvice
Podporuje imunitu, bojuje proti infekciám, ochraňuje srdce a cievy, znižuje vysokú hladinu zlého cholesterolu a vysoký krvný tlak. Taktiež pôsobí ako antioxidant, najmä oranžová je bohatá na betakarotén, ktorý chráni pred rakovinou a voľnými radikálmi. Zmierňuje zápaly tráviaceho systému a čriev, žalúdočné vredy, upokojuje. Nepatrí k alergénom, takže je vhodná aj pre najmenších.
Sabína Zavarská
Foto istock.com
Komentáre