halloweenské sušienky v tvare tekvice
Zdroj: istock.com

Pripravte si halloweenské sušienky, ktoré si zamiluje celá rodina

Ako si spestriť čas, ktorý trávime spolu rodinou, keď nemôžeme ísť na cintoríny, návštevy, veľké nákupy, či do reštaurácie? Pripravte si spolu s deťmi milé tekvicové sušienky v podobe strašidelných svetlonosov s výbornou kakaovou náplňou. Deti ich zbožňujú a vás potešia tiež!

Najjednoduchšie je, keď máte doma vykrajovacie formičky v tvare netopierov, strašidelných tekvíc, duchov a iných symbolov blížiaceho sa Halloweenu. Samozrejme, nič sa nestane, keď ich nemáte. Použite medovníkové formičky a jednoducho si ich prispôsobte – napríklad z okrúhlej či oválnej formy ľahko spravíte tekvicu, keď vyrežete oči a zuby a naznačíte ryhovanie. Možností je nekonečne veľa. Nechajte tvoriť deti.

halloweenské sušienky v tvare tekvice
Zdroj: istock.com

Ingrediencie

1 1/2 šálky nesoleného masla, zmäkčeného pri izbovej teplote

2 šálky kryštálového cukru

4 vajcia

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

5 šálok univerzálnej múky

2 lyžičky prášku do pečiva

1 lyžička soli

Plnka

¼ šálky nesoleného masla

3 lyžice kakaového prášku

¼ šálky mlieka

2 šálky práškového cukru

1 ČL čistého vanilkového extraktu

Postup prípravy

V jednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.  V druhej miske tyčovým mixérom zmiešajte cukor a maslo dohladka. Primiešajte vajcia a čistý vanilkový extrakt.

Postupne, po troškách, pridávajte múčnu zmes, kým sa nevytvorí súvislé cesto. Misu potom prikryte a cesto nechajte aspoň hodinu (alebo aj celú noc) chladiť v chladničke.

Predhrejte rúru na 200 °C. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku 8 milimetrov až 12 milimetrov – podľa vlastných preferencií a poznatkov o vašej rúre.

Z cesta vykrojte tekvičky. Ostrým nožom dolaďte podobu do strašidelnej dokonalosti. Myslite na to, že sušienky budete zlepovať plnkou, teda jednu časť nevyrezávate, vyrezávate len vrchné cesto.

Vysteľte plech na pečenie papierom alebo silikónovou podložkou a poukladajte naň povykrajované cesto. Pečte približne 6 minút (alebo kým sušienky nezačnú na okrajoch jemne hnednúť). Potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Pred zlepovaním by mali chladnúť aspoň 15 minút.

Kým sušienky chladnú, pripravte si plnku

Maslo rozpustite v mikrovlnnej rúre alebo jemne na sporáku a potom doň vmiešajte kakaový prášok. Pridajte mlieko, vanilkový extrakt a zmes vyšľahajte do peny. Skontrolujte, či je kakaový prášok dobre rozpustený.

Zašľahajte práškový cukor. Poleva by mala byť hustá, ale roztierateľná. Ak je veľmi tekutá, pridajte viac práškového cukru; ak je veľmi tuhá, pridajte lyžičku mlieka.

Spodnú časť sušienky natrite čokoládovou polevou a na vrch položte ozdobnú tekvicovú sušienku. Pritlačte, aby poleva jemne vyplnila vyrezané otvory.

Chutné a dekoratívne!

halloweenské sušienky v tvare tekvice
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock

  1. Nadavac says:

    Prečo by sme mali oslavovať Helloween? To budeme oslavovať aj Deň vďakyvzdania?

  2. KoVo says:

    Na našom území nikdy nebol „helloween“. Tu bol odjakživa Sviatok všetkých svätých, príp. Dušičky… Opičíme sa po Amerike, aby sme boli „in“ ? Čo takto hrdosť na tradície našich predkov ? Nehovorí vám to nič ?

  3. pepina says:

    Vážený páni, obaja máte úplnú pravdu. U nás to boli vždy Vianoce, Veľká noc, Sviatok Všetkých svätých a žiadny Santa Klaus, Deň vďakyvzdania či Halloween. To nech si oslavujú tí stuhnutý a rozežraný Američania. Pani Zavarská nech ťahá tam, odkiaľ kedysi vypadla aj so svojím americkým dilingom. Alebo, žeby druzgla z metly?

  4. Peter says:

    Treba sa trošku vzdelávať. Halloween je sviatok ktorý bol prevzatý od starých Slovanov. Volal sa inak ale princíp bol vo vyrezávané tekvíc na ochranu.

  5. Správce skupiny says:

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje