Ako urobiť kysnuté cesto? Spoľahlivý recept, ktorý poslúži pre mnohé tradičné koláče
Kysnuté cesto má svoje neprekonateľné miesto. Je známe v mnohých variáciách, ktoré potešia nadýchanosťou a jemnosťou. Ak ste kysnuté cesto už skúšali, no nevyšlo podľa predstáv, možno sa v procese prípravy udiala malá chybička. Aká? To sa pokúsime rozlúsknuť v nasledujúcich riadkoch, kde sa dozviete postup, ako urobiť dobré kysnuté cesto a zoznámite sa s tipmi, s pomocou ktorých sa dopracujete k výbornému výsledku.
Staré mamy mali prípravu kysnutého cesta v oku. Nečudo, piekli z neho nadýchané domáce pečivo, záviny, koláče či buchty. Často nemali ani recept, a preto sa nezachovali presné pomery. Na ich výborné vypekanie sa tak v rodine iba spomína. Nemusíte však zúfať, že ste nezdedili generáciami osvedčený recept… Skúste si prípravu kysnutého cesta osvojiť tak, aby sa legendami v rodine stali práve vy.
Zopár dobrých tipov na úvod
Na kysnuté cesto sa osvedčila preosiata hladká múka, ktorá prepožičia cestu jemnosť, vláčnosť a ľahkosť. Ak však potrebujete, aby upečený kysnutý koláč lepšie držal tvar, môžete siahnuť aj po polohrubej múke, ktorá dáva cestu väčšiu štruktúru a pevnosť.
Pre začiatočníkov to bude možno prekvapením, no aj do kysnutého cesta, z ktorého budú sladké koláče, sa pridáva malé množstvo soli. Úlohou soli je zvýrazniť sladkosť a potlačiť príchuť droždia. Okrem toho soľ pomáha zabezpečiť kontrolované a rovnomerné kysnutie.
Tuku v kysnutom ceste sa netreba báť. Používa sa napríklad bravčová masť, maslo alebo chuťovo neutrálny rastlinný olej. Jeho úlohou je zmäkčiť štruktúru, dodať vláčnosť a prispieva k tomu, aby bolo kysnuté cesto čo najdlhšie mäkké.

Sladké kysnuté cesto – rozpis ingrediencií
Na jednoduché kysnuté cesto na sladké koláče budete potrebovať:
- 500 – 550 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- ½ kocky čerstvého droždia (= 21 g, 1 celá kocka má 42 g)
- 1 vajce
- 50 ml oleja (alebo 2 lyžice bravčovej masti)
- ½ čajovej lyžičky soli
Pri čerstvom droždí si na obale vždy skontrolujte trvanlivosť. Nepoužívajte staré droždie, lebo by to bola s veľkou pravdepodobnosťou iba zbytočná snaha. Z čerstvého droždia, cukru a mlieka sa pripravuje jednoduchý kvások. Aké sú úlohy týchto troch prísad?
- Droždie obsahuje živé kvasinky.
- Cukor je pre kvasinky potravou.
- Vlažné mlieko s teplotou okolo 40 °C vytvára teplé prostredie a aktivuje kvasinky do činnosti.
Aktivované kvasinky začnú spracovávať cukor a produkovať oxid uhličitý. Práve oxid uhličitý vytvára bublinky a kvások tak začne po pár minútach peniť. Prítomnosť kvasiniek produkujúcich oxid uhličitý v ceste sa postará o typickú nadýchanosť, pórovitú štruktúru a zväčšenie objemu.

Postup, ako urobiť kysnuté cesto
- Do väčšej misy preosejte múku.
- Do vlažného mlieka (pozor nie príliš teplého) pridajte 1 lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Všetko spolu premiešajte a nechajte postáť približne 10 minút. Za ten čas sa na povrchu vznikajúceho kvásku objavia bublinky (akoby béžová nachýchaná „perinka“).

- Hotový kvások prelejte do múky. Pridajte zvyšok cukru, malé množstvo soli, 1 vajce a olej (alebo masť).
- Všetko spolu ručne vypracujte do pružného a poddajného cesta, ktoré sa odlepuje od stien misy. Ak je cesto lepkavé, prisypte ešte 1 alebo 2 lyžice múky. Poctivé spracovanie sa vyplatí – čím viac vzduchu sa do cesta zapracuje, tým bude nadýchanejšie.
- Spracované cesto v mise jemne pomúčte, misu prekryte čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a odložte na teplé miesto nakysnúť. Doba kysnutia závisí od okolitej teploty – bude trvať približne 40 – 60 minút. V teplejšom prostredí (viac ako 25 °C) kysne cesto rýchlejšie. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

- Cesto po vykysnutí presuňte na pomúčenú dosku a začnite so spracovávaním. Vyrobiť z neho môžete záviny, pečené buchty, sladké plnené rožky alebo koláče plnené tvarohom, orechmi, džemom (napríklad moravské koláče).
- Hotové a naplnené kysnuté dobroty preložte plech a nechajte ich ešte 15 – 20 minút podkysnúť. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 °C dozlatista – orientačne 30 – 45 minút podľa veľkosti koláčov/pečiva.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom










Komentáre