Príprava kysnutého cesta
Zdroj: shutterstock.com

Ako urobiť kysnuté cesto? Spoľahlivý recept, ktorý poslúži pre mnohé tradičné koláče

Kysnuté cesto má svoje neprekonateľné miesto. Je známe v mnohých variáciách, ktoré potešia nadýchanosťou a jemnosťou. Ak ste kysnuté cesto už skúšali, no nevyšlo podľa predstáv, možno sa v procese prípravy udiala malá chybička. Aká? To sa pokúsime rozlúsknuť v nasledujúcich riadkoch, kde sa dozviete postup, ako urobiť dobré kysnuté cesto a zoznámite sa s tipmi, s pomocou ktorých sa dopracujete k výbornému výsledku.

Staré mamy mali prípravu kysnutého cesta v oku. Nečudo, piekli z neho nadýchané domáce pečivo, záviny, koláče či buchty. Často nemali ani recept, a preto sa nezachovali presné pomery. Na ich výborné vypekanie sa tak v rodine iba spomína. Nemusíte však zúfať, že ste nezdedili generáciami osvedčený recept… Skúste si prípravu kysnutého cesta osvojiť tak, aby sa legendami v rodine stali práve vy.

Zopár dobrých tipov na úvod

Na kysnuté cesto sa osvedčila preosiata hladká múka, ktorá prepožičia cestu jemnosť, vláčnosť a ľahkosť. Ak však potrebujete, aby upečený kysnutý koláč lepšie držal tvar, môžete siahnuť aj po polohrubej múke, ktorá dáva cestu väčšiu štruktúru a pevnosť.

Pre začiatočníkov to bude možno prekvapením, no aj do kysnutého cesta, z ktorého budú sladké koláče, sa pridáva malé množstvo soli. Úlohou soli je zvýrazniť sladkosť a potlačiť príchuť droždia. Okrem toho soľ pomáha zabezpečiť kontrolované a rovnomerné kysnutie.

Tuku v kysnutom ceste sa netreba báť. Používa sa napríklad bravčová masť, maslo alebo chuťovo neutrálny rastlinný olej. Jeho úlohou je zmäkčiť štruktúru, dodať vláčnosť a prispieva k tomu, aby bolo kysnuté cesto čo najdlhšie mäkké.

Príprava kysnutého cesta
Zdroj: shutterstock.com

Sladké kysnuté cesto – rozpis ingrediencií

Na jednoduché kysnuté cesto na sladké koláče budete potrebovať:

  • 500 – 550 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia (= 21 g, 1 celá kocka má 42 g)
  • 1 vajce
  • 50 ml oleja (alebo 2 lyžice bravčovej masti)
  • ½ čajovej lyžičky soli
Chcete chuťovo univerzálnejšie cesto, ktoré poslúži na slané kysnuté koláče? Použite iba 1 lyžicu cukru.

Pri čerstvom droždí si na obale vždy skontrolujte trvanlivosť. Nepoužívajte staré droždie, lebo by to bola s veľkou pravdepodobnosťou iba zbytočná snaha. Z čerstvého droždia, cukru a mlieka sa pripravuje jednoduchý kvások. Aké sú úlohy týchto troch prísad?

  • Droždie obsahuje živé kvasinky.
  • Cukor je pre kvasinky potravou.
  • Vlažné mlieko s teplotou okolo 40 °C vytvára teplé prostredie a aktivuje kvasinky do činnosti.

Aktivované kvasinky začnú spracovávať cukor a produkovať oxid uhličitý. Práve oxid uhličitý vytvára bublinky a kvások tak začne po pár minútach peniť. Prítomnosť kvasiniek produkujúcich oxid uhličitý v ceste sa postará o typickú nadýchanosť, pórovitú štruktúru a zväčšenie objemu.

Túto fázu môžete preskočiť, ak namiesto čerstvého droždia použijete ako alternatívu 1 balíček sušeného droždia (cca 7 – 10 g), ktoré stačí iba prisypať do múky.
Príprava kysnutého cesta
Zdroj: shutterstock.com

Postup, ako urobiť kysnuté cesto

  1. Do väčšej misy preosejte múku.
  2. Do vlažného mlieka (pozor nie príliš teplého) pridajte 1 lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Všetko spolu premiešajte a nechajte postáť približne 10 minút. Za ten čas sa na povrchu vznikajúceho kvásku objavia bublinky (akoby béžová nachýchaná „perinka“).
Príprava kysnutého cesta
Zdroj: shutterstock.com
  1. Hotový kvások prelejte do múky. Pridajte zvyšok cukru, malé množstvo soli, 1 vajce a olej (alebo masť).
  2. Všetko spolu ručne vypracujte do pružného a poddajného cesta, ktoré sa odlepuje od stien misy. Ak je cesto lepkavé, prisypte ešte 1 alebo 2 lyžice múky. Poctivé spracovanie sa vyplatí – čím viac vzduchu sa do cesta zapracuje, tým bude nadýchanejšie.
  3. Spracované cesto v mise jemne pomúčte, misu prekryte čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a odložte na teplé miesto nakysnúť. Doba kysnutia závisí od okolitej teploty – bude trvať približne 40 – 60 minút. V teplejšom prostredí (viac ako 25 °C) kysne cesto rýchlejšie. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Príprava kysnutého cesta
Zdroj: shutterstock.com
  1. Cesto po vykysnutí presuňte na pomúčenú dosku a začnite so spracovávaním. Vyrobiť z neho môžete záviny, pečené buchty, sladké plnené rožky alebo koláče plnené tvarohom, orechmi, džemom (napríklad moravské koláče).
  2. Hotové a naplnené kysnuté dobroty preložte plech a nechajte ich ešte 15 – 20 minút podkysnúť. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 °C dozlatista – orientačne 30 – 45 minút podľa veľkosti koláčov/pečiva.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.