/ Recepty /

Pestré a šťavnaté letné špízy na gril zo zeleniny a ovocia

Ovocno zeleninové špízy
Zdroj: iStock

Všetci poznáme mäsové či syrové špízy, ale viete o tom, že sa tieto dobroty dajú pripraviť aj zo zeleniny a ovocia a následne grilovať? Pripravili sme pre vás niekoľko pestrých a šťavnatých receptov, s ktorými budete kráľmi grilovačiek. Ak nemáte gril – špízy jednoducho pripravíte aj v rúre a na posledných pár minút ich zapečiete pod grilom.

Aké druhy zeleniny a ovocia sú vhodné na grilovanie?

Na špízy (a všeobecne na grilovanie) môžete použiť akúkoľvek pevnú zeleninu a ovocie, ktoré máte poruke. Dôležité je, aby pevne držali na špízovej ihlici či špajdli. Najlepšie fungujú: paprika, letná tekvica, cuketa, cibuľa a paradajky, ale oplatí sa vyskúšať aj kombinácie s hubami, ananásom, broskyňami, brokolicou, melónom a mangom. Ak používate drevené špajdle, nezabudnite ich vopred na pol hodinu namočiť do vody, inak by mohli vzbĺknuť.

Ovocno zeleninové špízy
Zdroj: iStock
NÁŠ TIP
Extra efekt dosiahnete, ak kúsky zeleniny či ovocia, ktoré navliekate na špíz, vykrojíte formičkami do hravých tvarov.

Jednoduchý zeleninový špíz s mangom

Rýchly a ľahký spôsob, ako zužitkujete zeleninu, ktorá vám zostala pri príprave iných jedál. Chutí skvele a je krásny aj na pohľad!

INGREDIENCIE

  • 2 stredné cukety nakrájané na polmesiace
  • 1 šálka čerstvých húb
  • 1 šálka cherry paradajok
  • 3 stredne veľké papriky – červená, žltá a oranžová, nakrájané na 2,5 cm kúsky
  • ½ veľkej červenej cibule, nakrájaná na 2,5 cm kúsky
  • 1 mango olúpané, zbavené jadra a nakrájané na kúsky hrubé 2,5 cm
  • ¼ šálky olivového oleja
  • korenie a bylinky podľa chuti
  • 20 – 25 špízových ihlíc
Ovocno zeleninové špízy
Zdroj: iStock

Postup

Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu. Nakrájané ovocie a zeleninu vložte do veľkej misy. Pridajte olivový olej a premiešajte. Posypte korením a znova všetko jemne premiešajte. Kúsky zeleniny a ovocia navlečte na špajdle – striedavo a tak, aby na začiatku i konci špízu bola vždy cuketa, ktorá dobre drží. Grilujte zhruba dve minúty, potom klieštikmi otočte špízy na druhú stranu a opekajte ďalšie dve minúty. Môžete podávať!

Havajské zeleninovo-ovocné špízy s marinádou

Svieže špízy z čerstvého grilovaného ovocia a zeleniny sú skvelou zdravou večerou, ktorú si vaši hostia zamilujú. Ak použijete hliníkovú fóliu, špízy sa neprilepia na gril a čistenie bude hračkou.

INGREDIENCIE

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



  • 2 malé žlté tekvice, pozdĺžne rozpolené a nakrájané na plátky hrubé 6 mm
  • 2 malé cukety, pozdĺžne rozpolené a nakrájané na plátky hrubé 6 mm
  • ½ červenej cibule, nakrájanej na 12 mm kúsky
  • ½ červenej papriky, nakrájanej na 12 mm kúsky
  • 1 šálka čerstvého ananásu, nakrájaného na 12 mm kúsky
  • 1 šálka cherry paradajok
  • 8 drevených špajdlí

Na marinádu

  • ¼ šálky olivového oleja
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
  • 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • hliníková fólia na grilovanie
Ovocno zeleninové špízy
Zdroj: iStock

Postup

Zahrejte gril na 165 až 175 stupňov C. Grilovací rošt vysteľte hliníkovou fóliou určenou na grilovanie.
Nakrájanú zeleninu a ovocie (tekvicu, cuketu, cibuľu, papriku, ananás a paradajky) striedavo napichujte na špajdle. Pripravte marinádu. Zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, cesnak, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Marinádou natrite pripravené špízy z každej strany a položte ich na hliníkovú fóliu predhriateho grilu. Opekajte za občasného otáčania 10 až 15 minút. Podávajte, keď špízy mierne vychladnú.

Grilované ovocie na špajdli

Ovocné špízy sú skvelým oživením bežných grilovačiek a letných slávností.

INGREDIENCIE

  • 2 šálky ananásových kúskov nakrájaných na 2 cm kúsky
  • 2 šálky melóna (červený a cantaloupe) cantaloupe, nakrájaných na 2 cm kúsky
  • 2 šálky jahôd bez stopky
  • kokosový olej v spreji
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu
  • vanilkový jogurt na servírovanie
  • 6 špajdlí
Ovocno zeleninové špízy
Zdroj: iStock

Postup

Predhrejte gril na vysokú teplotu. Striedavo napichujte na špajdle ovocie. Špízy postriekajte kokosovým olejom a potrite javorovým sirupom. Položte ich na gril v jednej vrstve. Grilujte 2 – 3 minúty z každej strany, alebo kým ovocie jemne nezhnedne a nezmäkne, celkovo asi 10 minút. Ihneď podávajte. Ako prílohu odporúčame vanilkový jogurt. Zaujímavou kombináciou je tiež grilované ovocie s feta syrom.

Sabína Zavarská
Zdroje: allrecipes.com, jennabraddock.com, feelgoodfoodie.net
Foto: iStock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.