Nadýchaný kysnutý koláč s ovocím a posýpkou
Vyskúšajte si doma pripraviť tento fantastický kysnutý koláč. Cesto je krásne nadýchané a mäkké aj na druhý deň. Ozdobiť si ho môžete akýmkoľvek ovocím, nám sa osvedčila kombinácia marhúľ a čiernych ríbezlí.
Galéria
Ingrediencie:
na plech 30x40cm
500 g polohrubej múky
350 ml mlieka
2 PL kryštálového cukru
50 ml oleja
1/2 KL soli
kvások:
1/2 kocky droždia
1 KL kryštálového cukru
150 ml mlieka
asi 1 KL polohrubej múky
Ovocie – podľa ľubovôle (u mňa 2ks – 430 g konzervy marhúľ a 430 g plechovka čiernych ríbezlí)
posýpka:
120 g polohrubej múky
60 g kryštálového cukru
60 g masla
okrem toho na posyp:
1 škoricový cukor
Postup:
Najprv si urobíme kvások. Do 150 ml mlieka pridáme 1 KL cukru. Zohrejeme (nesmie byť horúce) a pomrvíme doň droždie. Zamiešame, jemne poprášime múkou a prikryjeme pokrievkou (malým tanierikom) a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ. Nakysnuté droždie a zvyšné mlieko. Krátko prešľaháme mixérom. Nešľaháme dlho, len kým sa všetky suroviny spoja. Cesto je veľmi riedke. Vylejeme ho na maslom vymastený plech. Rozotrieme ho po celom plechu a urovnáme. Na cesto uložíme dobre odkvapkané ovocie, posypeme posýpkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste nakysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 – 25 minút. Ihneď po vybraní z rúry posypeme škoricovým cukrom.
Posýpka:
Múku zmiešame s kryštálovým cukrom. Pridáme na plátky narezané maslo. Prstami spracúvame suroviny, kým sa nespoja a dostaneme zmes s hrubšou hrčkavou štruktúrou.
Nakysnuté droždie
Cesto je riedkej konzistencie
Ovocie jemne prstom zatlačíme do cesta
Marhule v kombinácii s čiernymi ríbezľami
Cesto posypeme posýpkou a necháme kysnúť 1 hodinu
Dobrú chuť 🙂
adkas-tastyfood.blogspot.sk
mnamky
výborny recept komu sa nepáči nemusí ho skúšat a pre koho je malo sladký stačí viac cukru 🙂
Mne sa tiez podaril , recept je super.kym vykysne mam upratanu kuchynu a rovno do truby 🙂 dakujem.
Ja som ho už raz piekla a bol výborný,je pravda,že je málo sladký,ale posýpka to vyvážila a všetkým chutil a cukor aj tak nie je zdravý,super recept,idem ho robiť zase…
Koláč bez vajca??? Opačim. Podelím sa s výsledkom.
super
Idem skúsiť.
Mám ho akurát na plechu ale kombinácia marhule a čučoriedky . Výsledok napíšem
Skúsim a dám vedieť výsledok
Ajka, daj vedieť, či chutil. Rozmýšľam, že si ho spravím aj ja
Hlúposť mi z toho vyšla. Niet nad môj nevážený, nemeraný, rokmi osvedčený osúch.
poprosim teda recept
malo sladký lepší je klasický kysnutý
Zase som sa raz poučila na svojej chybe – nikdy nepoužiť recept, ktorý nemá pod sebou komentár.
Vydaril sa na jednotku – za 30 min. bol pripravený a v kombinácii čerešne + ríbezle, nám chutil.Posypať upečený koláč cukrom, predsa nie je problém.
vydaril sa je super,odporučam ja som ho spravila zo slivkami a šoricou pokvapkala som cesto obyč. .maslom vyborny:)
Dnes som ho robila. Do posýpky som pridala trocha viac cukru a polovicu sáčka karamelového pudingu. Čistá kuchyňa. Rýchla príprava – okrem kysnutia. Výsledok vynikajúci. Určite budem piecť aj na budúce a často. Díky za recept.
Katastrofa cele zle.Nikdy viac tento recept.
Prečo by to bolo celé zle? Ja by som ho nerobila také riedke lebo marhule sú dosť ťažké a spadnú dole. Ale inak fajn.
Dnes som ho piekla. Spravila som 2 plechy – dvojitú dávku. Je výborný! Ovocie som dala: broskyne, slivky. Odporúčam menej mlieka, ale aby sa dal rozliať na plech. Tak cca. 100ml mínus.
Moja nevesta tento koláč piekla, výborný.
Pravé vychladol. Vynikajúci koláč, skoro bez „roboty“. Výbornej chuti a akurát sladký. SUPER recept. Ďakujem.
Výborný koláč. Robila som ho zo strúhanými jablkami a je super .Ďakujem 🙂
Nie každá múka je rovnaká ,jedna zoberie viac mlieka iná menej…aj ovocie ktoré je väčšie je samozrejme ťažšie ja som dala čučoriedky tak som riedke cesto privítala..podaril sa .Ďakujem
Ma rada pecenie kolacov
Výborný recept, vďaka.
Ja som chlap, experimentujem, a keď chcem niečo rýchle, sladké, tak volím tento recept, o lyžicu viac cukru, čerešne plus marhuľa, nemá chybu. Komu sa nepodaril tak nieje co dodať, urobí ho aj decko 😀
Ďakujem za výborný recept, včera som to vyskúšala a koláčik chutil vetkým. Zostali mi iba 4 ks ku kávičke. Daniela
idem skusit upiect
….Pridala som za lyžicu cukru koláč je výborný..Mňam,mňam…
Vyborny kolac ,chutil aj detickam.
Vyzerá super. Idem skúsiť naslano s kyslú smotanu a kôprom 🙂
Až prednedávnom som objavila tento recept a už ho pečiem tretí krát, je fantastický a veľmi jednoduchý (komu sa nechce čakať na vykysnutie cesta a donekonečna miesiť a vaľkať), okrem toho mne sa nie vždy podarí dobré kysnuté cesto, ale toto je tutovka!! Podľa mňa s hocijakým ovocím, Aj s tvarohom+cukor+žĺtky a na to ovocie a posýpku. Ďakujem za fantastický recept 🙂
výborné
Ďakujem za výborný jednoduchý recept,budem robievat často v rôznych kombináciách
Mlieka dokopy 500ml, alebo na kvások odobrať z tých 350ml čo ide do cesta?
akurat mi kysne na plechu vyborny so slivkami ……..na kvasok 150 ml+ 350 do cesta teda spolu 500 ml
Je to opravdu bez vajíčka?
Včera som vyskúšal veĺká spokojnost
Super koláčik dnes som ho piekla ale namiesto posýpky som dala tvaroh s cukrom môžem odporučiť
Dlhe roky robim kuchara a toto ani skusat netreba aby clovek vedel ze to je hovadina prvej triedy. Niet nas klasicke kysnute cesto.
Michal ty si taky kuchar ako ja herecka 🙂
👍Vyborny vsetkym velmi chutil a dnes ho planujem opat spravit👌👌 slivkovy a marhulovy😊
Fantasticky. Maximalne nenarocny (aj pre nemehlo ako ja 😂) a vysledok stoji za to.
Drzala som sa receptu a vsetko sa super podarilo.
Dakujem
Bol vynikajúci. Robil som dvojitú dávku. Super. Aj na druhý deň bol fajnový. Každý chválil. Ďakujem za recept. Iný už ani robiť nebudem. Jednoduchá a rýchla príprava. 👍👍👍
Výborný.koláčik.,určite.si.ho.uložím….
Od kedy mám vyskúšaný tento recept, iný recept na kysnutý koláč nepoužívam…
Výborný, rýchly a čučoriedkový fantázia. Robím aj slaný so šunkou, bylinkami a syrom. Odporúčam vyskúšať