/ Recepty /

Nadýchaný kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Nadýchaný kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Vyskúšajte si doma pripraviť tento fantastický kysnutý koláč. Cesto je krásne nadýchané a mäkké aj na druhý deň. Ozdobiť si ho môžete akýmkoľvek ovocím, nám sa osvedčila kombinácia marhúľ a čiernych ríbezlí. 

Ingrediencie:

na plech 30x40cm

500 g polohrubej múky
350 ml mlieka
2 PL kryštálového cukru
50 ml oleja
1/2 KL soli

kvások:

1/2 kocky droždia
1 KL kryštálového cukru
150 ml mlieka
asi 1 KL polohrubej múky

Ovocie – podľa ľubovôle (u mňa 2ks – 430 g konzervy marhúľ a 430 g plechovka čiernych ríbezlí)

posýpka:

120 g polohrubej múky
60 g kryštálového cukru
60 g masla

okrem toho na posyp:

1 škoricový cukor

Postup:

Najprv si urobíme kvások. Do 150 ml mlieka pridáme 1 KL cukru. Zohrejeme (nesmie byť horúce) a pomrvíme doň droždie. Zamiešame, jemne poprášime múkou a prikryjeme pokrievkou (malým tanierikom) a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ. Nakysnuté droždie a zvyšné mlieko. Krátko prešľaháme mixérom. Nešľaháme dlho, len kým sa všetky suroviny spoja. Cesto je veľmi riedke. Vylejeme ho na maslom vymastený plech. Rozotrieme ho po celom plechu a urovnáme. Na cesto uložíme dobre odkvapkané ovocie, posypeme posýpkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste nakysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 – 25 minút. Ihneď po vybraní z rúry posypeme škoricovým cukrom.

Posýpka:

Múku zmiešame s kryštálovým cukrom. Pridáme na plátky narezané maslo. Prstami spracúvame suroviny, kým sa nespoja a dostaneme zmes s hrubšou hrčkavou štruktúrou.


Nakysnuté droždie


Cesto je riedkej konzistencie


Ovocie jemne prstom zatlačíme do cesta


Marhule v kombinácii s čiernymi ríbezľami


Cesto posypeme posýpkou a necháme kysnúť 1 hodinu


Dobrú chuť 🙂
adkas-tastyfood.blogspot.sk

Komentáre

    1. výborny recept komu sa nepáči nemusí ho skúšat a pre koho je malo sladký stačí viac cukru 🙂

      1. Mne sa tiez podaril , recept je super.kym vykysne mam upratanu kuchynu a rovno do truby 🙂 dakujem.

      2. Ja som ho už raz piekla a bol výborný,je pravda,že je málo sladký,ale posýpka to vyvážila a všetkým chutil a cukor aj tak nie je zdravý,super recept,idem ho robiť zase…

      3. Ľudovít says:

        Koláč bez vajca??? Opačim. Podelím sa s výsledkom.

  1. Idem skúsiť.

  2. Mám ho akurát na plechu ale kombinácia marhule a čučoriedky . Výsledok napíšem

  3. Skúsim a dám vedieť výsledok

    1. Ajka, daj vedieť, či chutil. Rozmýšľam, že si ho spravím aj ja

  4. Hlúposť mi z toho vyšla. Niet nad môj nevážený, nemeraný, rokmi osvedčený osúch.

    1. poprosim teda recept

  5. malo sladký lepší je klasický kysnutý

  6. Zase som sa raz poučila na svojej chybe – nikdy nepoužiť recept, ktorý nemá pod sebou komentár.

  7. Vydaril sa na jednotku – za 30 min. bol pripravený a v kombinácii čerešne + ríbezle, nám chutil.Posypať upečený koláč cukrom, predsa nie je problém.

  8. vydaril sa je super,odporučam ja som ho spravila zo slivkami a šoricou pokvapkala som cesto obyč. .maslom vyborny:)

  9. Dnes som ho robila. Do posýpky som pridala trocha viac cukru a polovicu sáčka karamelového pudingu. Čistá kuchyňa. Rýchla príprava – okrem kysnutia. Výsledok vynikajúci. Určite budem piecť aj na budúce a často. Díky za recept.

  10. Katastrofa cele zle.Nikdy viac tento recept.

  11. Prečo by to bolo celé zle? Ja by som ho nerobila také riedke lebo marhule sú dosť ťažké a spadnú dole. Ale inak fajn.

  12. Dnes som ho piekla. Spravila som 2 plechy – dvojitú dávku. Je výborný! Ovocie som dala: broskyne, slivky. Odporúčam menej mlieka, ale aby sa dal rozliať na plech. Tak cca. 100ml mínus.

  13. Moja nevesta tento koláč piekla, výborný.

  14. magdalena says:

    Pravé vychladol. Vynikajúci koláč, skoro bez „roboty“. Výbornej chuti a akurát sladký. SUPER recept. Ďakujem.

  15. Výborný koláč. Robila som ho zo strúhanými jablkami a je super .Ďakujem 🙂

  16. Nie každá múka je rovnaká ,jedna zoberie viac mlieka iná menej…aj ovocie ktoré je väčšie je samozrejme ťažšie ja som dala čučoriedky tak som riedke cesto privítala..podaril sa .Ďakujem

  17. Ma rada pecenie kolacov

  18. Výborný recept, vďaka.

  19. Ja som chlap, experimentujem, a keď chcem niečo rýchle, sladké, tak volím tento recept, o lyžicu viac cukru, čerešne plus marhuľa, nemá chybu. Komu sa nepodaril tak nieje co dodať, urobí ho aj decko 😀

  20. Ďakujem za výborný recept, včera som to vyskúšala a koláčik chutil vetkým. Zostali mi iba 4 ks ku kávičke. Daniela

  21. idem skusit upiect

  22. ….Pridala som za lyžicu cukru koláč je výborný..Mňam,mňam…

  23. Katarina says:

    Vyborny kolac ,chutil aj detickam.

  24. Vyzerá super. Idem skúsiť naslano s kyslú smotanu a kôprom 🙂

  25. Až prednedávnom som objavila tento recept a už ho pečiem tretí krát, je fantastický a veľmi jednoduchý (komu sa nechce čakať na vykysnutie cesta a donekonečna miesiť a vaľkať), okrem toho mne sa nie vždy podarí dobré kysnuté cesto, ale toto je tutovka!! Podľa mňa s hocijakým ovocím, Aj s tvarohom+cukor+žĺtky a na to ovocie a posýpku. Ďakujem za fantastický recept 🙂

  26. Ďakujem za výborný jednoduchý recept,budem robievat často v rôznych kombináciách

  27. Mlieka dokopy 500ml, alebo na kvások odobrať z tých 350ml čo ide do cesta?

    1. akurat mi kysne na plechu vyborny so slivkami ……..na kvasok 150 ml+ 350 do cesta teda spolu 500 ml

  28. Je to opravdu bez vajíčka?

  29. Včera som vyskúšal veĺká spokojnost

  30. Super koláčik dnes som ho piekla ale namiesto posýpky som dala tvaroh s cukrom môžem odporučiť

  31. Dlhe roky robim kuchara a toto ani skusat netreba aby clovek vedel ze to je hovadina prvej triedy. Niet nas klasicke kysnute cesto.

    1. Michal ty si taky kuchar ako ja herecka 🙂

  32. 👍Vyborny vsetkym velmi chutil a dnes ho planujem opat spravit👌👌 slivkovy a marhulovy😊

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.