Netradičné jedlá z kyslej kapusty: Kapustnica po ukrajinsky a nemecké mäsové guľky
Keď sa povie kyslá kapusta, všetci si predstavíme u nás známe recepty z nej: kapustnica, segedínsky guláš, pirohy. Existuje však podstatne viac zaujímavých a zdravých jedál z kapusty. Vyskúšajte niečo netradičné!
Kapustnica na ukrajinský spôsob
Neobvyklá a veľmi chutná polievka plná živín, pritom nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie. Ako prílohu odporúčame čerstvý chrumkavý chlieb, najlepšie kváskový, upečený doma.
Ingrediencie
1 polievková lyžica olivového oleja
220 g nadrobno nakrájanej slaniny
1 zeler, nakrájaný na malé kocky
1 stredne veľká cibuľka
2 stredne veľké mrkvy, nakrájané na tenké plátky
3 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kúsky s hrúbkou 8 mm
1/4 šálky prepláchnutej quinoi (môžete ju vynechať)
2-3 šálky kyslej kapusty, trikrát prepláchnuť pod tečúcou vodou a nechať odtiecť
8 šálok kuracieho vývaru
2 šálky vody
420 g bielej fazule z plechovky, alebo uvarenej doma
soľ, korenie, 1 bobkový list
Postup prípravy
Zahrejte olej vo veľkom hrnci na polievku. Pridajte nakrájanú slaninu a opečte. Potom ju vyberte dierkovou lyžičkou a odložte. Na olej pridajte jemne nasekaný zeler a cibuľu. Miešajte, kým nezmäkne – približne 5 minút.
Pridajte mrkvu nakrájanú na plátky, zemiaky, quinou, 8 šálok vývaru a 2 šálky vody. Priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte variť 15 minút.
Pridajte 2 až 3 šálky kyslej kapusty a polovicu opraženej slaniny (zvyšnú použite na ozdobu), bielu fazuľu aj so šťavou a 1 bobkový list a ďalej varte, až kým zemiaky nebudú krehké (asi 10 minút). Polievku ochutnajte a dochuťte soľou a korením, prípadne vegetou.
Nemecké mäsové guľky
Toto tradičné nemecké jedlo sa dá kombinovať so smotanovou alebo paradajkovou omáčkou. S kyslou kapustou však chutí najlepšie. Môžete vyskúšať aj alternatívu z hydinového mäsa.
Ingrediencie
450 g mletého hovädzieho mäsa
225 g mletého bravčového mäsa
1/2 šálky najemno nakrájanej cibule
3/4 šálky jemnej strúhanky
1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate
1 a 1/2 lyžičky soli
štipka čierneho korenia
1 lyžička worcesterovej omáčky
1 veľké vajíčko
1/2 šálky mlieka
2 až 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
700 g kvasenej kapusty
1/3 až 1/2 šálky vody
petržlenová vňať
Postup prípravy
V miske zmiešajte prvých 10 ingrediencií a vytvarujte 18 mäsových guľôčok. Na panvici rozpáľte olej a opečte guľôčky z každej strany, odložte bokom. Vylejte olej z panvice a pridajte do nej kapustu, na vrch uložte mäsové guľky. Prikryte pokrievkou a duste 15-20 minút. Aj je potrebné, prilejte vodu. Na záver posypte petržlenom a môžete servírovať.
Sabína Zavarská
Foto: istockphoto.com
No to mate odkial ze do ukrajinskej kapustnice ide olivovy olej…….O svata prostoto tu plati sprostoto….
Ten olivový olej by som ešte prehltol, ale čo má quinoa spoločné s ukrajinskou kuchyňou, to naozaj neviem… Jedine, žeby Ukrajina bola v južnej Amerike. Nikdy nevieš…
Suhlasim s tebou :))
Mám otázočku. Môže byť tých guliek aj 20, či 15 alebo je nutné ich urobiť presne 18? 🙂
musis urobit presne 18 kusov, ako stoji v recepte :))
Emder ak chces tam dat Kotlebular tak musi byt 88 guliciek