/ Recepty /

Netradičné jedlá z kyslej kapusty: Kapustnica po ukrajinsky a nemecké mäsové guľky

kapustnica

Keď sa povie kyslá kapusta, všetci si predstavíme u nás známe recepty z nej: kapustnica, segedínsky guláš, pirohy. Existuje však podstatne viac zaujímavých a zdravých jedál z kapusty. Vyskúšajte niečo netradičné!

Kapustnica na ukrajinský spôsob

Neobvyklá a veľmi chutná polievka plná živín, pritom nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie. Ako prílohu odporúčame čerstvý chrumkavý chlieb, najlepšie kváskový, upečený doma.

Ingrediencie

1 polievková lyžica olivového oleja

220 g nadrobno nakrájanej slaniny

1 zeler, nakrájaný na malé kocky

1 stredne veľká cibuľka

2 stredne veľké mrkvy, nakrájané na tenké plátky

3 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kúsky s hrúbkou 8 mm

1/4 šálky prepláchnutej quinoi (môžete ju vynechať)

2-3 šálky kyslej kapusty, trikrát prepláchnuť pod tečúcou vodou a nechať odtiecť

8 šálok kuracieho vývaru

2 šálky vody

420 g bielej fazule z plechovky, alebo uvarenej doma

soľ, korenie, 1 bobkový list

Postup prípravy

Zahrejte olej vo veľkom hrnci na polievku. Pridajte nakrájanú slaninu a opečte. Potom ju vyberte dierkovou lyžičkou a odložte. Na olej pridajte jemne nasekaný zeler a cibuľu. Miešajte, kým nezmäkne – približne 5 minút.

Pridajte mrkvu nakrájanú na plátky, zemiaky, quinou, 8 šálok vývaru a 2 šálky vody. Priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte variť 15 minút.

Pridajte 2 až 3 šálky kyslej kapusty a polovicu opraženej slaniny (zvyšnú použite na ozdobu), bielu fazuľu aj so šťavou a 1 bobkový list a ďalej varte, až kým zemiaky nebudú krehké (asi 10 minút). Polievku ochutnajte a dochuťte soľou a korením, prípadne vegetou.

kapustnica

Nemecké mäsové guľky

Toto tradičné nemecké jedlo sa dá kombinovať so smotanovou alebo paradajkovou omáčkou. S kyslou kapustou však chutí najlepšie. Môžete vyskúšať aj alternatívu z hydinového mäsa.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Ingrediencie

450 g mletého hovädzieho mäsa

225 g mletého bravčového mäsa

1/2 šálky najemno nakrájanej cibule

3/4 šálky jemnej strúhanky

1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate

1 a 1/2 lyžičky soli

štipka čierneho korenia

1 lyžička worcesterovej omáčky

1 veľké vajíčko

1/2 šálky mlieka

2 až 3 polievkové lyžice rastlinného oleja

700 g kvasenej kapusty

1/3 až 1/2 šálky vody

petržlenová vňať

mäsové guľky

Postup prípravy

V miske zmiešajte prvých 10 ingrediencií a vytvarujte 18 mäsových guľôčok. Na panvici rozpáľte olej a opečte guľôčky z každej strany, odložte bokom. Vylejte olej z panvice a pridajte do nej kapustu, na vrch uložte mäsové guľky. Prikryte pokrievkou a duste 15-20 minút. Aj je potrebné, prilejte vodu. Na záver posypte petržlenom a môžete servírovať.

mäsové guľky

Sabína Zavarská

Foto: istockphoto.com

Komentáre

  1. Josef Majer says:

    No to mate odkial ze do ukrajinskej kapustnice ide olivovy olej…….O svata prostoto tu plati sprostoto….

  2. Ten olivový olej by som ešte prehltol, ale čo má quinoa spoločné s ukrajinskou kuchyňou, to naozaj neviem… Jedine, žeby Ukrajina bola v južnej Amerike. Nikdy nevieš…

    1. Suhlasim s tebou :))

  3. Mám otázočku. Môže byť tých guliek aj 20, či 15 alebo je nutné ich urobiť presne 18? 🙂

    1. musis urobit presne 18 kusov, ako stoji v recepte :))

  4. Emder ak chces tam dat Kotlebular tak musi byt 88 guliciek

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.