kapustnica

Netradičné jedlá z kyslej kapusty: Kapustnica po ukrajinsky a nemecké mäsové guľky

Keď sa povie kyslá kapusta, všetci si predstavíme u nás známe recepty z nej: kapustnica, segedínsky guláš, pirohy. Existuje však podstatne viac zaujímavých a zdravých jedál z kapusty. Vyskúšajte niečo netradičné!

Kapustnica na ukrajinský spôsob

Neobvyklá a veľmi chutná polievka plná živín, pritom nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie. Ako prílohu odporúčame čerstvý chrumkavý chlieb, najlepšie kváskový, upečený doma.

Ingrediencie

1 polievková lyžica olivového oleja

220 g nadrobno nakrájanej slaniny

1 zeler, nakrájaný na malé kocky

1 stredne veľká cibuľka

2 stredne veľké mrkvy, nakrájané na tenké plátky

3 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kúsky s hrúbkou 8 mm

1/4 šálky prepláchnutej quinoi (môžete ju vynechať)

2-3 šálky kyslej kapusty, trikrát prepláchnuť pod tečúcou vodou a nechať odtiecť

8 šálok kuracieho vývaru

2 šálky vody

420 g bielej fazule z plechovky, alebo uvarenej doma

soľ, korenie, 1 bobkový list

Postup prípravy

Zahrejte olej vo veľkom hrnci na polievku. Pridajte nakrájanú slaninu a opečte. Potom ju vyberte dierkovou lyžičkou a odložte. Na olej pridajte jemne nasekaný zeler a cibuľu. Miešajte, kým nezmäkne – približne 5 minút.

Pridajte mrkvu nakrájanú na plátky, zemiaky, quinou, 8 šálok vývaru a 2 šálky vody. Priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte variť 15 minút.

Pridajte 2 až 3 šálky kyslej kapusty a polovicu opraženej slaniny (zvyšnú použite na ozdobu), bielu fazuľu aj so šťavou a 1 bobkový list a ďalej varte, až kým zemiaky nebudú krehké (asi 10 minút). Polievku ochutnajte a dochuťte soľou a korením, prípadne vegetou.

kapustnica

Nemecké mäsové guľky

Toto tradičné nemecké jedlo sa dá kombinovať so smotanovou alebo paradajkovou omáčkou. S kyslou kapustou však chutí najlepšie. Môžete vyskúšať aj alternatívu z hydinového mäsa.

Ingrediencie

450 g mletého hovädzieho mäsa

225 g mletého bravčového mäsa

1/2 šálky najemno nakrájanej cibule

3/4 šálky jemnej strúhanky

1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate

1 a 1/2 lyžičky soli

štipka čierneho korenia

1 lyžička worcesterovej omáčky

1 veľké vajíčko

1/2 šálky mlieka

2 až 3 polievkové lyžice rastlinného oleja

700 g kvasenej kapusty

1/3 až 1/2 šálky vody

petržlenová vňať

mäsové guľky

Postup prípravy

V miske zmiešajte prvých 10 ingrediencií a vytvarujte 18 mäsových guľôčok. Na panvici rozpáľte olej a opečte guľôčky z každej strany, odložte bokom. Vylejte olej z panvice a pridajte do nej kapustu, na vrch uložte mäsové guľky. Prikryte pokrievkou a duste 15-20 minút. Aj je potrebné, prilejte vodu. Na záver posypte petržlenom a môžete servírovať.

mäsové guľky

Sabína Zavarská

Foto: istockphoto.com

  1. Josef Majer says:

    No to mate odkial ze do ukrajinskej kapustnice ide olivovy olej…….O svata prostoto tu plati sprostoto….

  2. Igor says:

    Ten olivový olej by som ešte prehltol, ale čo má quinoa spoločné s ukrajinskou kuchyňou, to naozaj neviem… Jedine, žeby Ukrajina bola v južnej Amerike. Nikdy nevieš…

    1. x-ka says:

      Suhlasim s tebou :))

  3. Emder says:

    Mám otázočku. Môže byť tých guliek aj 20, či 15 alebo je nutné ich urobiť presne 18? 🙂

    1. x-ka says:

      musis urobit presne 18 kusov, ako stoji v recepte :))

  4. Eriko says:

    Emder ak chces tam dat Kotlebular tak musi byt 88 guliciek

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.