Konzervujeme rajčiny: Najlepšie recepty, ako si ich vychutnávať aj niekoľko mesiacov
Ak máte bohatú úrodu rajčín, je dobré ich varením spracovať a naporciovať do pohárov. Je to vynikajúci spôsob, ako uchovať túto aromatickú zeleninu niekoľko mesiacov.
Galéria
Ktoré rajčiny sú vhodné na konzerváciu?
V zásade môžete použiť všetky druhy rajčín, no najvhodnejšie sú mäsité odrody, ktoré majú veľa dužiny (napríklad Start F1 alebo Crimson Crush F1). Dajú sa použiť aj malé odrody, ktoré sú dosť pevné a neobsahujú veľa dužiny. Rovnako je dôležité, aby rajčiny boli zdravé, bez poškodenia a, samozrejme, zrelé.
Rajčiny na sladko-kyslo
Budete potrebovať
- 1 liter vody
- 200 ml octu
- 80 g cukru
- 30 g soli
- 5 – 6 ks bobkových listov
- 3 lyžice korenia
Do hrnca dajte ocot, cukor, soľ, vodu a priveďte do varu. Umyté rajčiny povkladajte do sterilizovaných zaváracích pohárov, do každého pohára pridajte bobkový list a korenie a zalejte pripraveným nálevom. Poháre následne dobre uzavrite a nechajte prejsť varom. Môžete ich uvariť aj v rúre. Poháre postavte do hlbšieho plechu, pridajte vodu do výšky 2 cm a vložte do vyhriatej rúry na 180 °C. Rúru však vypnite, hneď ako vystúpia v pohároch bubliny. Potom poháre nechajte ešte pol hodinu v uzavretej rúre. Nakoniec ich vyberte a nechajte voľne vychladnúť.
Sušené rajčiny ako z Talianska
Paradajkovú šupku zľahka narežte do kríža, potom rajčiny krátko povarte a ihneď ich zachlaďte v ľadovej vode. Takto si uľahčíte stiahnutie šupky. Následne rajčiny pozdĺžne nakrájajte na malé kúsky a naukladajte ich do sušičky. Podľa chuti dochuťte soľou alebo bylinkami. Aby sa paradajky neprilepili na mriežku v sušičke, potrite ju olivovým olejom, Nechajte ich sušiť 8 až 12 hodín pri teplote asi 60 °C.
Domáci pálivý kečup
Budete potrebovať
- 2 kg rajčín
- 1 – 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 lyžíc olivového oleja
- 100 – 200 g hnedého cukru
- 1 čili papričku
- 150 ml jablčného octu
- 2 – 3 lyžice soli, trochu korenia
Pikantné čatní
Budete potrebovať
- 2 stredne veľké cibule
- 1,5 kg rajčín
- 2 ks čili papričiek
- 1 strúčik cesnaku
- 200 g cukru
- 300 ml octu
- štipku mletej papriky a soli
- 1 lyžicu horčičných semienok
Cibuľu a čili papričky nakrájajte nadrobno, rajčiny nahrubo a cesnak pretlčte cez lis. V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom horčičné semienka, kým nezačnú praskať. Pridajte cibuľu, rajčiny, čili papričky, ocot, cesnak, korenie a všetko priveďte do varu. Občasne premiešajte a zmes varte asi 2 hodiny na miernom ohni, kým nevznikne husté čatní. Dochuťte soľou a naplňte do sterilizovaných zaváracích pohárov, ktoré pevne uzavrite a otočte hore dnom, kým čatní celkom nevychladne.
Text: Redakcia
Foto: isifa/shutterstock
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre