Zavárané rajčiny
Galéria (10) Zdroj: isifa/shutterstock

Konzervujeme rajčiny: Najlepšie recepty, ako si ich vychutnávať aj niekoľko mesiacov

Ak máte bohatú úrodu rajčín, je dobré ich varením spracovať a naporciovať do pohárov. Je to vynikajúci spôsob, ako uchovať túto aromatickú zeleninu niekoľko mesiacov.

Galéria

Zavárané rajčiny
Zavárané rajčiny
Sušené rajčiny
Výroba domáceho kečupu
Výroba domáceho kečupu
Výroba domáceho kečupu
Výroba domáceho kečupu
Domáci pálivý kečup

Ktoré rajčiny sú vhodné na konzerváciu?

V zásade môžete použiť všetky druhy rajčín, no najvhodnejšie sú mäsité odrody, ktoré majú veľa dužiny (napríklad Start F1 alebo Crimson Crush F1). Dajú sa použiť aj malé odrody, ktoré sú dosť pevné a neobsahujú veľa dužiny. Rovnako je dôležité, aby rajčiny boli zdravé, bez poškodenia a, samozrejme, zrelé.

Poháre, viečka i gumičky musia byť sterilizované – vložte ich asi na 10 minút do vriacej vody.

Rajčiny na sladko-kyslo

Budete potrebovať

  • 1 liter vody
  • 200 ml octu
  • 80 g cukru
  • 30 g soli
  • 5 – 6 ks bobkových listov
  • 3 lyžice korenia

Do hrnca dajte ocot, cukor, soľ, vodu a priveďte do varu. Umyté rajčiny povkladajte do sterilizovaných zaváracích pohárov, do každého pohára pridajte bobkový list a korenie a zalejte pripraveným nálevom. Poháre následne dobre uzavrite a nechajte prejsť varom. Môžete ich uvariť aj v rúre. Poháre postavte do hlbšieho plechu, pridajte vodu do výšky 2 cm a vložte do vyhriatej rúry na 180 °C. Rúru však vypnite, hneď ako vystúpia v pohároch bubliny. Potom poháre nechajte ešte pol hodinu v uzavretej rúre. Nakoniec ich vyberte a nechajte voľne vychladnúť.

Zavárané rajčiny
Zdroj: isifa/shutterstock

Sušené rajčiny ako z Talianska

Paradajkovú šupku zľahka narežte do kríža, potom rajčiny krátko povarte a ihneď ich zachlaďte v ľadovej vode. Takto si uľahčíte stiahnutie šupky. Následne rajčiny pozdĺžne nakrájajte na malé kúsky a naukladajte ich do sušičky. Podľa chuti dochuťte soľou alebo bylinkami. Aby sa paradajky neprilepili na mriežku v sušičke, potrite ju olivovým olejom, Nechajte ich sušiť 8 až 12 hodín pri teplote asi 60 °C.

Sušené rajčiny môžete naložiť aj do olivového oleja alebo z nich urobiť chutnú nátierku
Sušené rajčiny
Zdroj: isifa/shutterstock

Domáci pálivý kečup

Budete potrebovať

  • 2 kg rajčín
  • 1 – 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 100 – 200 g hnedého cukru
  • 1 čili papričku
  • 150 ml jablčného octu
  • 2 – 3 lyžice soli, trochu korenia
Výroba domáceho kečupu
Rajčiny umyte a odstráňte z nich stopky. Väčšie kusy pokrájajte na kocky. Najemno nakrájajte cesnak a cibuľu. | Zdroj: isifa/shutterstock
Výroba domáceho kečupu
Vo veľkom hrnci rozohrejte olej a cibuľu zľahka poduste spolu s cesnakom a rajčinami. | Zdroj: isifa/shutterstock
Výroba domáceho kečupu
Pridajte cukor, nasekanú čili papričku a výslednú omáčkovitú zmes nechajte na miernom ohni dusiť 30 – 60 minút. Občasne miešajte. | Zdroj: isifa/shutterstock
Výroba domáceho kečupu
Zmes následne dobre rozmixujte pomocou mixéra a prepasírujte ju cez sitko do čistého hrnca. | Zdroj: isifa/shutterstock
Domáci pálivý kečup
Potom pridajte ocot a kečup a nechajte variť ďalších 20 minút. Nakoniec ochuťte soľou a korením a ešte teplý kečup plňte do sterilizovaných pohárov alebo fliaš. | Zdroj: isifa/shutterstock

Pikantné čatní

Budete potrebovať

  • 2 stredne veľké cibule
  • 1,5 kg rajčín
  • 2 ks čili papričiek
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 g cukru
  • 300 ml octu
  • štipku mletej papriky a soli
  • 1 lyžicu horčičných semienok

Cibuľu a čili papričky nakrájajte nadrobno, rajčiny nahrubo a cesnak pretlčte cez lis. V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom horčičné semienka, kým nezačnú praskať. Pridajte cibuľu, rajčiny, čili papričky, ocot, cesnak, korenie a všetko priveďte do varu. Občasne premiešajte a  zmes varte asi 2 hodiny na miernom ohni, kým nevznikne husté čatní. Dochuťte soľou a naplňte do sterilizovaných zaváracích pohárov, ktoré pevne uzavrite a otočte hore dnom, kým čatní celkom nevychladne.

Pikantné čatní z rajčín
Zdroj: isifa/shutterstock

Text: Redakcia
Foto: isifa/shutterstock
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.