Najlepší spôsob, ako spracovať papriku? Najprv ju upečte a potom nakladajte
Ak zvyknete pestovať papriky, tak pre vás koniec sezóny určite znamená aj konzervovanie plodov, ktoré nespotrebujete v čerstvom stave. Z chutnej červenej papriky sa dajú robiť rôzne salsy, omáčky na cestoviny, či plnené papričky nakladané syrom. Ak hľadáte novú metódu, ako konzervovať červené papriky, máme pre vás niekoľko tipov.
Lahodným a vďačným spôsobom, ako si chuť domácich paprík uchovať počas celého roka, je konzervovanie vopred upečených plodov. Prvým krokom je urobiť z čerstvej červenej papriky pečenú červenú papriku. Samozrejme, ešte predtým treba papriky umyť a osušiť – mali by zostať celé s neporušenou stonkou (jadro a stonka sa ľahšie vyberajú, keď sú upečené).
Ako upiecť papriku
Najjednoduchšie je pečenie papriky v rúre alebo na grile – papriky potriete olivovým olejom po celom povrchu a upečiete v rúre či na grile. Dbajte o to, aby boli rovnomerne prepečené, preto ich treba otáčať.
Keď sú všetky strany paprík opečené, vyberte ich z rúry, preložte do veľkej misy a prekryte ju čistou utierkou. V tejto fáze je dôležité zachytiť teplo. Para pomôže uvoľniť kožu papriky, takže sa bude dať ľahko olúpať. Skúste to o desať minút, keď sú papriky dostatočne chladné na dotyk. Odstráňte a zlikvidujte šupky, prekrojte papriky na polovicu a odstráňte jadro a stonku.
V žiadnom prípade nedávajte papriku pod vodu, aby ste odstránili semienka, pretože to negatívne zmení jej chuť.
Pečenú červenú papriku môžete konzervovať vo forme veľkých častí alebo nakrájať na tenké prúžky. Praktickejšia kvôli všestrannosti použitia je druhá možnosť.
Konzervovanie pečených paprík v oleji
Potrebujete len upečené a olúpané červené papriky a olivový olej.
Z 8 veľkých paprík budete mať približne 240 ml konzervovanej pečenej červenej papriky. Postup je jednoduchý: do zaváraninového pohára navrstvite olivový olej a pečenú papriku, pričom vrchnou vrstvou musí byť olivový olej. Od vrchu pohára nechajte 2,5 cm voľného priestoru.
Odstráňte vzduchové bubliny a ubezpečte sa, že sú papriky úplne ponorené do oleja. Zatvorte vrchnákom a uchovávajte v chladničke.
Takto pripravené papriky môžete aj mraziť, vydržia dlhšie – samozrejme, v nádobe vhodnej do mrazničky.
Konzervovanie pečených paprík v slanej vode
Okrem paprík potrebujete len konzervárenskú soľ a vodu.
Do každej 120 ml nádoby pridajte ½ čajovej lyžičky soli. Do pohárov naukladajte papriku, pričom nechajte 2,5 centimetra od vrchu voľného. Potom do každej nádoby pridajte vriacu vodu, pričom by stále mali zostať asi 1,5 – 2 cm odvrchu prázdne.
Odstráňte vzduchové bubliny a pomocou čistého papierového obrúska utrite okraj každej nádoby a zatvorte vrchnák.
Poháre sterilizujte 10 minút vo veľkom hrnci s vodou. Nechajte vychladnúť 24 hodín na hrubej kuchynskej utierke.
Nemáte čas či chuť nakladať?
Najjednoduchším spôsobom konzervácie pečenej papriky je samozrejme vloženie do vzduchotesnej nádoby alebo plastového vrecka a zmrazenie. Skôr, ako to urobíte, nechajte na prúžky nakrájanú pečenú papriku zmraziť na plechu s papierom na pečenie. Stačia dve hodiny a potom ju premiestnite do vrecka či nádoby na mrazenie a nechajte zmraziť. Lepšie udrží tvar a ľahšie sa delí.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre