Od tradičnej polievky po zaváranie: 4 vynikajúce recepty z kyslej kapusty
Vyskúšajte naše recepty z kyslej kapusty a pripravte sa na kulinársky zážitok, ktorý obohatí váš jedálniček a prinesie výborné chute na váš stôl.
Kyslá kapustová polievka s klobáskou
Budete potrebovať
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 jablko
- 300 g kyslej kapusty
- 3 PL oleja
- 500 ml zeleninového vývaru
- soľ a korenie
- prášok z čili
- mletú rascu
- 2 mäkké klobásky
- 200 g kyslej smotany
Príprava kapustovej polievky s klobáskou
Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na malé kocky. Umyte zemiaky, očistite a nakrájajte na kocky. Umyte jablko, rozštvrťte ho, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na pásiky. Rozpáľte olej na panvici a poduste cibuľu, cesnak a plátky jablka. Pridajte zemiaky a kyslú kapustu a krátko poduste. Potom pridajte zeleninový vývar, soľ, čierne korenie, prášok čili a pomletú rascu. Polievku varte na strednom plameni prikrytú v hrnci asi 20 minút. Z času na čas premiešajte. Ak je polievka príliš hustá, pridajte ešte vývar. Medzitým si očistite a nakrájajte klobásku a vyformujte malé guľôčky. Do polievky pridajte kyslú smotanu. Guľôčky z klobásky vložte do horúcej polievky a asi 8 minút povarte. Potom ich podávajte spolu s polievkou.
Marinovaná mrkva s kapustou
Budete potrebovať
- 400 g bielej kapusty
- 150 g mrkvy
- 50 g jadier vlašských orechov
- 300 ml vínneho octu
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1 ČL celého korenia
- 1 PL soli
- 1 ČL medu
- 2 poháre na zaváranie 500 ml
- 1 pohár
Príprava marinovanej mrkvy s kapustou
Hlávku bielej kapusty očistite, umyte a nakrájajte na tenké pásiky. Očistite mrkvu a nastrúhajte ju na hrubé pásiky. Nahrubo nasekajte jadrá vlašských orechov. Do nádoby nalejte ocot so zeleninovým vývarom, guľôčky korenia, soľ a med a dajte variť. Do pohárov vypláchnutých horúcou vodou naplňte zeleninu s orechmi a zalejte nálevom tak, aby bola zelenina pod hladinou nálevu. Poháre uzavrite viečkami, otočte hore dnom na 15 minút, potom ich pretočte a nechajte vychladnúť. Nechajte postáť 1 až 2 týždne a skladujte v chladnej a tmavej miestnosti.
Nakladaný kapustový šalát
Budete potrebovať
- 1 kg bielej kapusty (menšiu hlavu)
- 200 g mrkvy (približne 3 ks strednej veľkosti)
- 1 veľkú žltú alebo červenú papriku
- 1 strednú cibuľu
- 2 ČL soli
- 60 g cukru
- 90 ml bieleho balzamikového octu
- 100 ml oleja
Príprava nakladaného kapustového šalátu
Očistite mrkvu, zrežte konce a najemno nastrúhajte. Z papriky odstráňte semiačka, nakrájajte na tenké pásiky a tie ešte rozdeľte na tri časti. Ošúpte cibuľu, rozkrojte na polovicu a nakrájajte na tenké pásiky. Z kapusty odstráňte hlúbik a nastrúhajte na hrubšie pásiky. Nakrájanú zeleninu dajte do veľkej misky a zmiešajte so soľou, s cukrom, octom a olejom. Rukami premiešajte tak, aby vytekala šťava. Hotový šalát nakladajte do pohárov so zatváracím viečkom, zalejte šťavou a uskladnite do chladničky. Nakladaný kapustový šalát chutí najlepšie po niekoľkých dňoch. V chladničke vydrží niekoľko týždňov.
Zaváraná kyslá kapusta
Budete potrebovať
- 800 g kyslej kapusty (na 5 pohárov)
- 2 veľké cibule
- 1 PL sušeného kôpru
- 15 guľôčok jalovca
- 1 PL celej alebo pomletej rasce
- 1 PL horčičných semiačok
- 1 PL cukru
- nálev na uhorky
Príprava zaváranej kyslej kapusty
Ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na tenké krúžky. Do veľkého hrnca poukladajte striedavo vrstvu kyslej kapusty, cibule a korenia. Nálev na uhorky zmiešajte s vodou a nálev nalejte do hrnca s kapustou. Zalejte tak, aby bol nálev približne na hrúbku jedného prsta pod úrovňou kapusty. Objem kapusty sa varením zmenší. Varte približne 20 až 30 minút v závislosti od kapusty. Medzitým si pripravte poháre na zaváranie. Umyte ich horúcou vodou. Ešte horúcu kapustu naplňte do teplých pohárov a dobre uzavrite viečkami. Takto zavarená kapusta vydrží uskladnená 2 roky.
Text: Jana Komadelová
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre